Saptamana trecuta ne-am indulcit weekend-ul cu o minunata tarta rustica, cu rezonanta frantuzeasca: tarte tatin 🙂 . O combinatie delicioasa de aluat dulce, caramelizat, mere siropoase si parfumate si sos voluptos de caramel – un deliciu! Pentru ca am avut mere din gradina parintilor, mari si frumoase, am decis sa nu le ‘’macelarim’’ 😛 si sa le folosim intregi iar pentru un plus de gust si aroma le-am umplut cu putina dulceata 🙂 . Si ce dulceata!! O minunatie cu cirese negre care a oferit tartei noastre rustice o savoare rafinata. De mult vroiam sa o folosesc intr-un desert si iata ca acum am avut cea mai dulce ocazie 🙂 . Recunosc ca nu fac dulceata; de ce as face? cand pot sa cumpar de la prietenii mei de la Topoloveni si Topoloveana, unde gasesc mereu produse delicioase si sanatoase. Cred ca sunt singurii din Romania care mai produc calitate, care au pastrat respectul pentru traditie, pentru consumator si pentru viata sanatoasa – toate conservele lor sunt fabricate doar din fructe si legume romanesti, nu contin zahar adaugat, conservanti sau alte bazaconii! Recomand!!
Eu comand online de Aici .
Mi-am promis ca voi repeta bunatatea asta macar o data pe luna, atata timp cat vom mai avea mere romanesti in camara de acasa sau pe tarabele din piete 🙂 .
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- aluat fraged congelat = 800g
- mere romanesti = 8 buc mari
- zahar = 200g
- unt = 100g
- rom alb = 50ml
- apa plata = 50ml
- 1 pastaie de vanilie
- dulceata de cirese negre Topoloveana = 1 borcan
Cum am procedat:
In primul rand am scos aluatul din congelator si l-am lasat sa se decongeleze la temperatura camerei. Poti sa il scoti de dimineata, cu aproximativ 2-3 ore inainte sa pregatesti tarta, este timp suficient 🙂 . Cat timp s-a decongelat aluatul, m-am ocupat de mere. Le-am curatat de coaja, cu ajutorul unui cutit mai mic am indepartat semintele si o parte din cotor, am facut o mica adancitura in care am pus cate 1 lingurita cu dulceata si le-am asezat intr-o tava unsa cu un cub de unt ( 8g ) cu partea scobita in sus 🙂 . Am bagat tava in cuptorul preincalzit la 190g C pentru 50 de minute ( neventilat, treapta 2-pentru cuptorul electric si treapta din mijloc pentru cuptorul pe gaz).
Inainte cu 30 de minute de a scoate merele din cuptor, am facut sosul de caramel. Am inceput prin a sectiona batonul de vanilie pe lungime si a scoate semintele cu ajutorul unui cutit.
Intr-o cratita cu fund dublu am pus zaharul, romul , apa plata, semintele de vanilie, inclusiv batonul. Am asezat pe foc mic si am lasat sa se topeasca incet zaharul. Daca vrei sa obtii un caramel cremos si matasos – Nu amesteca! Din cand in cand, roteste usor si cu grija cratita, astfel incat sa omogenizezi amestecul. Toata operatiunea a durat in jur de 20 de minute. Dupa ce s-a topit zaharul, am scos batonul de vanilie, am crescut foarte putin temperatura si am lasat sa fiarba incet pana ce a devenit maroniu deschis la culoare si s-a caramelizat tot .
Am luat de pe foc si am adaugat untul taiat cubulete ( 80g ). Am amestecat totul cu foarte mare grija, energic, pana cand am obtinut un caramel foarte cremos. Ai mare atentie, te poti arde foarte usor! Pentru siguranta ta foloseste o manusa de bucatarie si o lingura cu coada lunga atunci cand amesteci caramelul 🙂 .
Dupa ce au trecut cele 50 de minute, am scos merele din cuptor si le-am asezat intr-o alta tava unsa cu putin unt ( 8g )cu partea scobita in jos, de data aceasta. Am turnat peste ele 90% din sosul caramel si am asezat deasupra aluatul, acoperind foarte bine toata suprafata, inclusiv marginile, in asa fel incat merele sa fie imbracate in intregime cu aluat. Am bagat tava din nou in cuptor, la aceeasi temperatura pentru inca 30-40 de minute, pana cand aluatul devine galben auriu si creste frumos 🙂 .
Cand tarta a fost gata, am scos-o din cuptor si cu mare grija ( foloseste din nou manusile de bucatarie ) am rasturnat-o pe un platou incapator. Am turnat pe deasupra restul de caramel pastrat si am servit cu mare placere!
In casa domnea un parfum puternic de mere coapte si dulceata caramelizata! Ce gust minunat si atat de simplu de facut,nu? 🙂
Succes si pofta dulce de tarta cu mere!
Tips:
Timpul de coacere difera de la un cuptor la altul – pentru ca sa nu supragatesti merele, verifica dupa 30 de minute, daca sunt moi dar inca isi pastreaza fermitatea sunt gata, le poti scoate din cuptor.
Sosul acesta de caramel are tendinta sa se intareasca, pentru ca sa il poti turna peste mere la sfarsit, pune-l pe foc cu 5 minute inainte de a scoate tarta din cuptor. Se va topi din nou si va capata consistenta potrivita pentru a fi utilizat cu usurinta 🙂 .
Lasă un răspuns