Au mai ramas fix 6 zile pana cand plecam in concediu!! Yayyyyyy!! 😛
„Nu e prea devreme? Dar, nu e nici macar inceput de sezon!”, ne-au spus unii. „Sezon” – temperaturi peste medie, galagie necontrolata, aglomeratie isterica – Nu, multumesc! 😛 Am testat ambele variante, inceput de iunie si mijloc de iulie, concluzia a venit rapid si fara ezitare – sezonul nu e pentru noi!
Inceputul lunii iunie este ideal: aer cald, dar nu sufocant, briza proaspata si timida, plajele inca virgine, neatinse de piciorul pofticios al turistului, atat de liniste,  incat iti auzi rasuflarea extaziata…relaxare, doar noi 2, valurile marii si din cand in cand, un grec in pantaloni scurti si cu zambet cald, care ne serveste frappe 😛 . Perfect!
Ca de fiecare data, cu 2 luni inainte de a pleca in vacanta, ajustez putin meniul de weekend, care in mod obisnuit e guvernat de toate poftele culinare care ne „pandesc” toata saptamana 😀 ; astfel, pentru a ne pastra o silueta de plaja decenta 😛 , elimin in primul rand deserturile cu mult unt si creme, ciocolata, inlocuiesc carnea de porc cu peste si pui, dam „cartonas rosu” cartofilor si pastelor si deschidem larg „portile” pentru iaurturi, salate, sucuri fresh si toate „rudele” lor apropiate si indepartate 😛
Totul a decurs conform planului, pana vineri dupa amiaza, cand, aflandu-ne la cumparaturi, zaresc cu coada ochiului cateva ladite pline cu capsuni rosii. Da, rosii 🙂 .Nu mai vazusem de mult in market, capsuni de o culoare asa frumoasa, rosu inchis, aproape visinii. De obicei capsunile de inceput de sezon, sunt necoapte, de o culoare deschisa, fada, fara gust sau aroma si nu imi atrag atentia, dar astea, erau rosii 🙂 . M-am indreptat, aproape instinctual de una din ladite si fara sa imi dau seama, m-am trezit „afundata” cu nasul in ele, aveau aroma aia parfumata de capsuna de gradina, nu am putut rezista si am pus cateva intr-o punguta 🙂 . ” Ce facem cu ele, iubire? O placintuta, ceva?” 😛  zise el, cu un zambet larg si luminos, aproape vinovat, pentru ca ne aflam inca in perioada de embargo al dulciurilor 😀 . Ca sa spun sincer, avusesem si eu acelasi gand, sa le „arunc” intr-o coaja de tarta, dar nu i-am recunoscut , am tacut si l-am aprobat ingaduitor 😛 .
Ajunsi acasa, am cautat sa fac o reteta cat mai usoara si cu cat mai putin zahar, Â care sa nu ne dea peste cap foarte tare, planul initial. Deoarece capsunicile noastre erau atat de frumoase, mi-a fost mila sa le bag in cuptor, am vrut sa le simtim gustul proaspat, parfumul nealterat, in consecinta am facut o coaja de tarta din aluat fraged rapid, la care am folosit doar 130g de unt si am umplut-o cu capsunile proaspete, taiate in jumatate, scaldate intr-un sirop facut din putin zahar, apa si gelatina. Pentru ca am in ghiveci menta de gradina verde si viguroasa, am adaugat si de la dansa cateva frunze, pentru extra prospetime si am bagat totul in frigider pentru cateva ore.
A iesit foarte buna, perfecta pentru un rasfat de weeekend de dieta 😀 , nu foarte dulce, parfumata si racoritoare, o combinatie delicioasa de aluat fraged si capsuni proaspete, exact ce aveam pofta..asa..ca de inceput de sezon 🙂 .
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Aluat foietaj rapid:
- faina = 200g
- unt = 130g ( foarte rece )
- sare neiodata = 1/4 lingurita
- apa foarte rece = 6 linguri
- 1 ou + 1 lingura lapte ( pentru uns aluatul )
Pentru umplutura:
- capsuni proaspete = 700g ( spalate foarte bine si taiate in jumatate )
- apa = 250ml
- zahar  =200g
- amidon din porumb = 3 linguri ( rase )
- gelatina = 10g (1 pliculet)
- esenta de vanilie
- zeama de la 1/2 lamaie
- frunze de menta proaspata = un pumn ( spalate si tocate )
Cum am procedat:
Am amestecat faina cu sarea, am adaugat untul foarte rece, taiat in cubulete si l-am incorporat, presand fiecare bucatica cu o furculita, astfel incat sa obtin un aluat sfaramicios. Nu iti folosi direct mainile, ca sa amesteci untul in faina, caldura corpului va incalzi untul si nu vei mai obtine textura potrivita. Am adaugat apoi apa rece, treptat, lingura cu lingura si am amestecat in continuare cu furculita, pana cand am obtinut un aluat inchegat. L-am modelat rapid intr-o bila, dupa care l-am aplatizat putin, l-am invelit in folie de plastic si l-am pus in frigider pentru cel putin 5 ore.
Dupa ce aluatul a stat suficient la frigider, am pudrat blatul de lucru cu putina faina, am intins o foaie rotunda, de aproximativ 26 cm, suficient de mare incat sa se muleze pe o tava de tarta de 23 de cm, dar sa depaseasca putin marginea. Am facut mici intepaturi cu o furculita si l-am bagat la congelator pentru  30 de minute.
Dupa finalizarea timpului de racire, am asezat deasupra aluatului o foaie de hartie de copt, am umplut cu orez, astfel incat peretii sa fie acoperiti pana sus si am bagat tava in cuptorul preincalzit la 190g C pentru 35-40 de minute. Am scos apoi tava, am indepartat foaia de copt, impreuna cu orezul, am uns aluatul cu amestecul facut din ou si lapte si am pus din nou la copt pentru inca 10 minute, pana cand a devenit rumen si auriu. Dupa ce a fost gata, l-am lasat la temperatura camerei, sa se raceasca complet.
Dupa ce  alauatul s-a racit, am pregatit umplutura.
Am facut un sirop din apa, zahar si amidon. Am amestecat cele 3 ingrediente, am pus totul pe foc si am amestecat din cand in cand, pana cand compozitia a inceput sa se ingroasa, aprozimativ 10 minute. Am adaugat vanilia, am luat de pe foc si am lasat sa ajunga la temperatura camerei. Am pus apoi zeama de lamaie, dupa care am incorporat gelatina, pregatita conform instructiunilor de pe ambalaj. Am adaugat imediat capsunile taiate in jumatate si frunzele de menta, am amestecat usor, am pus totul in coaja de tarta racita si am bagat in frigider pentru 2 ore sau pana cand compozitia s-a intarit suficient.
Proaspat, fin, racoritor!
Succes la bucatarit si pofta de capsuni! 🙂
Lasă un răspuns