In fiecare an, asteptam cu nerabdare sosirea verii din doua motive: concediul si deserturile cu fructe proaspete 🙂 . Acum doi ani, am inceput sa experimentez reteta asta minunata de tarta, care a avut mare succes in familie: este foarte racoritoare si se face foarte usor, o sa vezi ca nu este nimic complicat 🙂 .
Un mare avantaj este ca o poti face in combinatii variate, pentru ca este la fel de gustoasa cu mere, cirese, caise, mure, zmeura etc. Noua ne place cel mai mult cu piersici si prune, este cu adevarat delicioasa, incearca si tu! 🙂
Iata si reteta!
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- faina = 400g
- unt = 230g
- zahar pudra = 70g
- apa rece = 4 linguri
- piersici = 1,5 kg
- prune = 800g
- zahar = 4 linguri
- zeama de la 1/2 de lamaie
- esenta naturala de vanilie
- 4 linguri de lichior ( rom )
Cum am procedat:
Am facut mai intai un aluat sfaramicios din untul rece, taiat in bucatele si faina.
Ca sa pot incorpora mai usor untul in faina, m-am folosit de o furculita ( nu folosi direct mainile pentru ca untul se va inmuia din cauza caldurii si aluatul nu va mai avea aceeasi textura ). Am adaugat apoi zaharul pudra, am amestecat si am pus de o parte cca 140g de aluat, pe care l-am folosit ulterior. In restul de aluat am adaugat apa rece, am amestecat bine si am obtinut o textura usor moale. Am framantat foarte putin, aproximativ 2 minute, cat sa se incorporeze toate ingredientele ( daca aluatul ti se pare prea moale, poti sa il bagi la frigider pentru 1 ora) . Am intins aluatul in forma rotunda ( pe blatul pudrat cu faina ) , l-am asezat in forma de tarta ( in care am asezat 2 fasii de hartie de copt in forma de cruce, de care sa ma ajut la final pentru a scoate tarta din forma ) si l-am bagat in congelator pentru 30 de minute.
Intre timp am taiat fructele dupa preferinta, in bucati mari, le-am asezat intr-o cratita cu fund dublu, am pus pe deasupra 4 linguri de zahar tos, vanilie, zeama de lamaie si alcoolul ( daca ai copii, sari peste etapa cu alcoolul, tarta va fi la fel de buna )si am asezat pe foc moderat pentru aproximativ 35 de minute, pana cand fructele s-au inmuiat putin si si-au lasat zeama.
Sa revin la aluat 🙂 . Dupa ce a stat in congelator o jumatate de ora, l-am intepat cu furculita si l-am pus pentru 15 minute in cuptorul preincalzit la 180 de gr. C, pana cand a devenit usor auriu. Am asezat apoi fructele, cu putina zeama ( am folosit o strecuratoare, pentru ca prunele si piersicile isi lasa foarte mult lichid ), peste ele am pus 2 piersici si 4 prune crude, (negatite) taiate in felii iar la final, am presarat pe deasupra cele 140 de g de aluat pus de o parte.
Am bagat in cuptorul preincalzit la 180 de g C pentru 50 de minute ( tarta este gata atunci cand marginile aluatului sunt rumenite iar partea de deasupra are o culoare usor aurie ).
Dupa ce a fost gata, am lasat-o sa se raceasca complet, dupa care am scos-o din forma si am savurat primele felii. Declicioasaaa!!
Succes si pofta de crumble! 🙂
Crina
ce dimensiune are tava, va rog?
iulia
Buna! Am folosit o tava de 27 cm 🙂