Iata ca am intrat in Postul Nasterii Domnului nostru, Iisus Hristos!
Haide sa ne bucuram de aceasta perioada, sa o imbratisam cu tot sufletul si sa ne straduim sa o cinstim, dupa puterile noastre si cu inima deschisa 🙂  .
Cu totii cunoastem ca alaturi de postul spiritual si cel fizic, trebuie sa urmam si unul de mancare,  in care ne tinem in frau poftele pentru preparatele pe baza de carne sau pentru orice alt produs de provenienta animala 🙂 .
Este perioada cand organismul nostru face in sfarsit o pauza si ‘’ia o gura de aer’’ , bucurandu-se doar de ‘’combustibil verde’’ ! 🙂
Ca o prima reteta pentru acest post, iti propun o supa foarte hranitoare, plina de vitamine si culoare, foarte reconfortanta si gustoasa. O supa pentru suflet, am putea-o numi 🙂 .
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- rosii conservate = 800g ( decojite )
- ceapa = 2 buc ( tocata )
- usturoi = 2 catei ( tocati )
- lapte de cocos = 80ml
- ulei de masline = 5 linguri
- frunze busuioc proaspat = 1 lingura ( tocate)
- miere de albine = 1 lingurita
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- zeama de la ½ de lamaie
- patrunjel proaspat
- migdale crude = 50g
- seminte de chia = 1 lingura
- paine alba toast = 4 felii
- cimbru uscat = ½ lingurita
- oregano uscat = ½ lingurita
Cum am procedat:
Am gatit pentru inceput ceapa si usturoiul, impreuna cu 1 lingura de ulei de masline, pentru aproximativ 6-7 minute, pana cand s-au inmuiat putin, dupa care le-am lasat de o parte sa se raceasca.
Dupa ce s-au racit, le-am pus in blender impreuna cu rosiile intregi ( am folosit rosii conservate intregi, in suc propriu dar poti folosi rosii proaspete, oparite si mai apoi decojite, eu nu am mai gasit in perioada asta si am apelat la rezervele din camara 🙂  ), laptele de cocos, 2 linguri de ulei de masline, sare, piper, frunzele de busuioc (tocate grosier ), mierea, zeama de lamaie, ceapa si usturoiul si le-am pasat foarte bine, pana cand am obtinut o pasta fina si cremoasa. Poti adauga mai mult ulei sau lapte de cocos, sau orice altceva ce este pe gustul tau 🙂 .
Am pus compozitia astfel obtinuta intr-o cratita, pe foc mediu, spre mic si am lasat-o sa fiarba incet pentru 2-3 minute, amestecand din cand in cand. Supa noastra este gata! 🙂
Intre timp am facut repede niste crutoane: am taiat feliile de paine in cubulete si le-am pus intr-o tigaie bine incinsa, impreuna cu 2 linguri de ulei de masline, cimbru si oregano si le-am gatit la foc mediu, timp de 4-5 minute, pana cand au devenit rumene si aurii.
Am servit supa alaturi de  crutoane crocante, caju crud, putine seminte de chia si cateva frunze de patrunjel proaspat.
A sosit momentul mult asteptat: sa degustam 🙂  Concluzia: racoritoare, proaspata , cremoasa, delicioasa atat calda cat si rece!
Succes la bucatarit si pofta buna!
Daca ti-a placut reteta mea sau daca ai vreo sugestie de adaugat, poti lasa un comentariu mai jos sau poti da like paginii mele de facebook, pentru a fi la curent cu toate noutatile publicate pe site.
Multumesc! 🙂
Ghid Restaurante
o reteta interesanta. Multumesc pentru idee stiu ce o sa fac astazi.
iulia
Pentru putin, este placerea mea 🙂 Ma bucur ca ti-a placut!
Lenu
Este foarte bien cand ne spui ce produse folosesti. De ex ce fel de lapte de cocos? de ulde-l cumperi? sau cum il faci?
Daca ai folosit rosii decojite, de care? care sunt cele mai bune? e important de stiut. De exemplu mi-a placut la sosul pt piza ca ne-ai spui ce bulion folosesti (de topoloveni). Ei, si la supa asta ma intereseaza ca as vrea sa o fac. Pare interesanta.
Multumesc.
iulia
Buna, un sfat foarte util, voi incerca in viitor sa tin cont de asta.
Am folosit lapte de cocos de la Sanovita si rosii conservate de mama soacra 🤩. Poti folosi rosii proaspete, dupa cum am recomandat in reteta 🙂