Vara aceasta am petrecut cateva zile la Sovata, un tinut de poveste, cuibarit in sanul bogat al Muresului. Ce locuri frumoase, ce oameni omenosi! 🙂
Da, oameni omenosi: oameni cu suflet cald si privire blanda, cu maini muncite si zambet larg, oameni care ne-au facut sa ne simtim ca acasa si la 400 de km departare. Â A fost o saptamana minunata de care ne vom aduce aminte cu placere totdeauna.
Iar mancarea, aahhh, mancarea este de gust inalt 😛 . Ce sa caute 2 gurmanzi intr-un tinut de poveste, fara sa experimenteze bucatele locului? 🙂 . Ne-au placut toate: de la ciorbite, prajituri, fripturi coapte sau inabusite, gogosi, placinte, totul a fost delicios!
Intr-o zi, mai pe inserat, in timp ce ne etalam zambetul prin centrul statiunii, incepe o ploaie deasa, nerabdatoare sa potoleasca setea muscatelor  care impodobeau ferestrele  caselor din zona. Pffff grabiram pasul si incercam sa cautam cu privirea un loc unde sa ne ascundem de furia norilor si unde sa gasim de ale gurii. Si uite asa, in goana noastra dupa refugiu, am nimerit intr- un restaurant micut, elegant, asezat chiar pe malul lacului Ursu – ‘’Ciuperca mica ‘’ – de profil unguresc.
Asta a fost! Aici ne-am petrecut serile jumatate din sejur 🙂 . Ne-au cucerit cu totul: ambianta calda, servire fara cusur, mancare atat de gustoasa si savuroasa incat era sa uitam ca ne aflam intr-un restaurant si era cat pe ce sa ne lingem degetele 😛 . Aici am servit cea mai buna supa crema: preparata dupa o reteta austriaca, pe baza de usturoi si adusa in boluri din paine de casa. O minunatie!!
Vom reveni cu drag in aceste locuri care ne-au hranit atat ochii, sufletul cat si burticile, cu bunatati savuroase, pline de bun gust si aromate cu decenta si caldura omeneasca! 🙂
Bineinteles ca am promis ca vom face si noi acasa  delicioasa supa. Zis si facut!
Am inceput sa caut retete, dar parca niciuna nu ma satisfacea pe deplin. Majoritatea aveau in componenta faina, pentru a obtine acea consistenta groasa si cremoasa, ceea ce nu m-a incantat. Nu sunt adepta folosirii fainii in supe/ciorbe si in mancare in general, asa ca am continuat cautarile.
Intr-un final am gasit o reteta autentica austriaca, FARA FAINA, care promitea reusita unui preparat gustos, insa parca lipsea ceva care sa ne satisfaca simturile 😛 . In consecinta am facut cateva adaugiri conforme cu pofta noastra: niste branzica rasa, care sa se topeasca incet in interior, cateva bucati de jambon crocant, niste cimbru proaspat din loc in loc, ceva praz pentru dulceata, si mult usturoi copt 🙂 A  iesit o nebunieeeeeee!! Nu ma crezi? Fa-o si tu! 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- usturoi = 5 capatani
- unt = 80g
- cartofi = 4 buc medii ( 270g )
- praz = 4 buc ( 250g – partea alba, tare )
- ceapa = 1 buc ( mare)
- supa de pui = 1,5 l ( doar zeama )
- smantana pentru gatit = 250ml
- branza Gruyere = 100g
- jambon crud = 100g
- sare neiodata
- piper alb
- cimbru proaspat = 2 ramurele
- boluri din paine = 2 buc
Cum am procedat:
Am inceput prin a pregati usturoiul pentru copt, am folosit 4 capatani. Am taiat motul  fiecareia,  dupa care le-am asezat intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu partea sectionata in jos. Le-am bagat in cuptorul preincalzit la 180g C pentru 1h. La final am scos tava din cuptor si am lasat de o parte. Dupa ce usturoiul s-a racorit suficient astfel incat sa il pot atinge fara sa ma ard, am desfacut cateii de usturoi, unul cate unul si i-am pus intr-un vas. De asemenea mai poti sa folosesti si alta metoda pentru a extrage miezul: poti  sa strangi capatana de usturoi in mana si miezul va iesi foarte usor. Procedeaza cum doresti! 🙂
Intre timp am pus untul la topit intr-o tigaie incinsa, impreuna cu legumele tocate ( prazul, ceapa si cartofii ) si le-am lasat pe foc cca 10 minute, pana s-au inmuiat putin. Am adaugat apoi supa de pui fierbinte, pe care am pregatit-o cu 1 zi inainte si am asezonat cu putina sare si piper. Dupa 10 minute am zdrobit usturoiul pastrat crud ( 1 capatana ) si l-am adaugat si pe el in supa. Am acoperit cu capac si am lasat sa fiarba 30 de minute, pana cand legumele s-au fiert foarte bine.
Dupa ce au fiert legumele, am pasat supa in robotul de bucatarie, in 3 etape, impreuna cu usturoiul copt. Am rasturnat supa pasata in cratita, am pus-o din nou pe foc, am adaugat smantana, branza rasa si am potrivit gustul de sare si piper. Am mai lasat cca 10 minute pana cand a dat intr-un clocot.
Ce aroma, ce miros!! De abia asteptam sa gustam din minunatia asta cremoasa! Pentru a adauga o nota ‘’carnoasa’’  am folosit cateva bucatele de jambon crud. L-am preparat foarte simplu: l- am taiat  in fasii lungi, l-am fript foarte bine intr-o tigaie incinsa, unsa cu o picatura de ulei si l-am pus de o parte intr-un bol.
Am servit supa crema de usturoi in boluri din paine, facut de moi  🙂 . Pentru mai mult gust am presarat pe deasupra branza rasa, cimbru proaspat si cateva bucati de jambon crocant.
UN DELICIU!!!
Succes si pofta cremoasa de supa asta minunata! 🙂
Violeta
Buna ziua, vreau sa intreb cu ce altfel de brânză poate fi înlocuită cea din reteta? Multumesc
iulia
Buna! Poti folosi branza Cheddar maturata ( o gasesti in toate supermarketurile ) Spor la bucatarit! 🙂
crintea valerică
A ieÈ™it mai bună decât cea s evita la „Ciuperca mica”?
iulia
😊 A iesit foarte buna, nu mai buna decat cea servita la „Ciuperca..” dar nici mai rea 😛. Gustul este deosebit, incearc-o!
Daniel Terente
Update 2021, Decembrie Ciupercă Mică Sovata
Deliciu? Nebunie…. Trebuie sa încerc È™i eu reÈ›eta