Unul din deliciile culinare ale fast-food-ului grecesc este acest souvlaki: frigarui fragede din carne de porc, pui sau miel, servite alaturi de o bucata buna de pitta, cartofi deliciosi, tzatziki si legume fripte.
Imi este foarte greu sa scriu introducerea pentru reteta asta pentru ca salivez in continuu :)) . Serios, iti spun! Mi se face atata pofta privind fotografiile, incat nu ma pot concentra la nimic altceva decat la bunatatile astea . Gata, nu mai pot scrie. Fug in bucatarie sa fac o alta portie :))
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- carne de porc = 600g
- vin alb = 140 ml
- ulei de masline = 3 linguri
- sare neiodata = 1 lingurita
- piper proaspat macinat = ½ lingurita
- oregano grecesc ( rigani ) = 1 ½ lingurita
- paprika dulce = 1 lingurita
- cimbru = 1 lingurita
- chimen = ½ lingurite
- pitta = 4 buc
- iaurt grecesc = 200g
- castravete proaspat = 2 buc
- marar = 1 legatura
- zeama de lamaieCum am procedat:
Am taiat carnea in bucati potrivite si am pus-o la frigider la marinat, intr-un vas acoperit, pentru aproximativ 3 ore, intr-un amestec facut din vin, ulei de masline, sare, piper, oregano, paprika, cimbru si chimen.
Dupa ce carnea s-a marinat frumos, am asezat-o pe betele pentru frigarui ( pe care le-am tinut timp de 30 de minute intr-o sticla cu apa calda, pentru ca sa nu se arda la gatit ) si am fript-o intr-o tigaie bine incinsa si unsa cu 1 lingura de ulei de masline.
Am facut repede un sos tzatziki: am amestecat iaurtul cu castravetele taiat foarte fin, mararul, zeama de lamaie si am stropit la final cu putin ulei de masline. Minunat!
Am servit deliciosul souvlaki pe pitta calda, cu cartofi copti , sos tzatziki si rondele de ceapa dulce.
Un adevarat rasfat al simturilor!
Succes si pofta de .. Grecia! 🙂
Cristina
imi lasa gura apa. mananc ghiveciul meu dietetic si amrat in timp ce citesc reteta si ma uit la fotografii …dar mcar imi refac ochii (slaba consolare!!!!!) … asa as vrea sa fac un miracol: sa transform ghiveciul meu dietetic si amarat untr-un mare souvlaki….mare rau de tot …. si untr-o pita si mai mare!!!! 🙂
iulia
🙂 Poti face in weekend, Cris! In timpul saptamanii sa guverneze ghiveciul 🙂 , iar in weekend sa iti satisfaci cate o mica placere :*