Crema de cocos, zahar brut, ulei de cocos si un praf de sare, iata combinatia miraculoasa pentru cel mai bun sos de caramel vegan/de post pe care l-am gustat vreodata! Este atat de fin si matasos, dulce dar nu exagerat, atat de … caramelos, incat nici nu am putut face diferenta 🙂
Lui Catalin i-a placut mult mai mult decat cel cu lapte si unt, de cand l-am facut prima data ma tot bombardeaza cu intrebari: ” Si, cand mai faci caramel?” 😀 😀
I s-a parut mai usor, mai fin, drept dovada a trebuit sa ma lupt cu el la propriu, ca sa nu imi termine tot borcanul din prima zi 😀 Aveam nevoie sa decorez cu el un cheesecake vegan, pe care il facusem cu o zi inainte, apropo, un deliciuuuu! De abia astept sa postez articolul! Hi hi
Acum te las in compania voluptosului sos de caramel! Enjoy 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- crema de cocos = 400ml ( sau lapte de cocos )
- zahar brut din trestie = 100g
- ulei de cocos = 1 lingurita ( solid, la temperatura camerei )
- sare neiodata = 1/2 lingurita
- vanilie
Cum am procedat:
Am pus crema de cocos impreuna cu zaharul si sarea intr-o cratita cu fund dublu, pe foc mediu spre mare si am amestecat pana cand s-au omogenizat toate ingredientele. Cand a inceput sa clocoteasca, am redus temperatura la mediu spre mic si am lasat sa fiarba incet, timp de 35-40 de minute, amestecand din cand in cand. Cand sosul a devenit mai concentrat si s-a ingrosat putin, suficient incat sa acopere spatele lingurii, am oprit focul si am incorporat uleiul de cocos si vanilia, amestecand energic.
Am pus sosul intr-un recipient din sticla si l-am lasat sa se raceasca.
Se pastreaza la frigider pentru mai mult timp, cel putin 2 saptamani.
Este delicios in combinatie cu diverse prajituri si inghetate, cheesecake, cupcakes, briose, fructe, spume de ciocolata, creme de branza sau pur si simplu, de unul singur, savurat direct din borcan 😛 .
Util:
- Cand amesteci in caramel, foloseste intotdeauna o manusa de bucatarie si o lingura cu coada mai lunga sau un tel, in acest fel te protejezi contra eventualelor accidente, arsuri
- Cand torni sosul fierbinte in recipientul din sticla, aseaza-l pe o tava din inox, astfel eviti sa se sparga vasul. Daca nu ai o tava, poti folosi un cutit sau coada unei linguri din inox
- Acopera recipientul inainte de a il depozita in frigider, eviti sa formeze crusta deasupra si sa imprumute mirosuri straine
Pupici caramelosi! 🙂
Camelia S
Ai incercat si cu lapte de cocos – iese la fel? Sau mai cu crema de cocos? Laptele de cocos este mai la indemana de gasit, dar daca nu va iesi nu are rost sa incerc… As fi vrut sa stiu sigur daca pot incerca si cu lapte. Multumesc frumos!
iulia
Buna! Da, am incercat dar sa folosesti doar partea solida si sa-l pastrezi la frigider cel putin 24h 🙂