iulia 2 min. 35 min.

Crema de cocos, zahar brut, ulei de cocos si un praf de sare, iata combinatia miraculoasa pentru cel mai bun sos de caramel vegan/de post pe care l-am gustat vreodata! Este atat de fin si matasos, dulce dar nu exagerat, atat de … caramelos, incat nici nu am putut face diferenta 🙂

Lui Catalin i-a placut mult mai mult decat cel cu lapte si unt, de cand l-am facut prima data ma tot bombardeaza cu intrebari: ” Si, cand mai faci caramel?” 😀 😀

I s-a parut mai usor, mai fin, drept dovada a trebuit sa ma lupt cu el la propriu, ca sa nu imi termine tot borcanul din prima zi 😀 Aveam nevoie sa decorez cu el un cheesecake vegan, pe care il facusem cu o zi inainte, apropo, un deliciuuuu! De abia astept sa postez articolul! Hi hi

Acum te las in compania voluptosului sos de caramel! Enjoy 🙂

Cu drag si cu un zambet,

Iulia

Ce am folosit:

  • crema de cocos = 400ml ( sau lapte de cocos )
  • zahar brut din trestie = 100g
  • ulei de cocos = 1 lingurita ( solid, la temperatura camerei )
  • sare neiodata = 1/2 lingurita
  • vanilie

Cum am procedat:

Am pus crema de cocos impreuna cu zaharul si sarea intr-o cratita cu fund dublu, pe foc mediu spre mare si am amestecat pana cand s-au omogenizat toate ingredientele. Cand a inceput sa clocoteasca, am redus temperatura la mediu spre mic si am lasat sa fiarba incet, timp de 35-40 de minute, amestecand din cand in cand.  Cand sosul a devenit mai concentrat si s-a ingrosat putin, suficient incat sa acopere spatele lingurii, am oprit focul si am incorporat uleiul de cocos si vanilia, amestecand energic.

Am pus sosul intr-un recipient din sticla si l-am lasat sa se raceasca.

Se pastreaza la frigider pentru mai mult timp, cel putin 2 saptamani.

Este delicios in combinatie cu diverse prajituri si inghetate, cheesecake, cupcakes, briose, fructe, spume de ciocolata, creme de branza sau pur si simplu, de unul singur, savurat direct din borcan 😛 .

Util:

  • Cand amesteci in caramel, foloseste intotdeauna o manusa de bucatarie si o lingura cu coada mai lunga sau un tel, in acest fel te protejezi contra eventualelor accidente, arsuri
  • Cand torni sosul fierbinte in recipientul din sticla, aseaza-l pe o tava din inox, astfel eviti sa se sparga vasul. Daca nu ai o tava, poti folosi un cutit sau coada unei linguri din inox
  • Acopera recipientul inainte de a il depozita in frigider, eviti sa formeze crusta deasupra si sa imprumute mirosuri straine

Pupici caramelosi! 🙂

Thanks for sharing:

Print Friendly, PDF & Email