Rulouri dulci, rumene si pufoase, cu umplutura de unt, zahar caramelos si scortisoara, glazurate cu crema fina de branza – ce ti-ai putea dori mai mult, intr-o dupa-amiaza tarzie de inceput de toamna? 🙂 Cu toate ca sunt foarte tentata sa raspund ” Nimic”, ar fi totusi ceva de adaugat: sa scap de framantat 😀 Da! Recunosc! Visez sa ma bucur de un aluat moale si pufos, ca cel de cozonac, dar fara sa depun niciun pic de efort! 😀
Ehiii, dragii mei, sa stiti ca exista o astfel de reteta miraculoasa care ne scapa de tot efortul depus la framantat si transforma peste noapte, un simplu amestec intr-un aluat afanat si perfect dospit 🙂 . Care este secretul? Timpul! Pentru ca sa obtinem un aluat afanat, fara framantare si in lipsa oricarui echipament de bucatarie, este nevoie sa lasam aluatul sa se „relaxeze” in frigider pentru un timp indelungat, cel putin 10h. Timpul este formula magica, care ajuta la dezvoltarea glutenului si care face aluatul mult mai rezistent si mai gustos. Un aluat „odihnit” este un aluat eficient! 🙂
Am gasit reteta asta acum vreo 2 luni si de atunci am tot facut probe. Concluzia: acest aluatul este fara drept de apel, campionul universal al patiseriei si nu numai! Il putem folosi la preparate dulci, cum sunt de exemplu aceste rulouri cu unt si scortisoara pe care ti le voi prezenta mai jos, cornuri cu diverse umpluturi dar si sarate, paine, pizza, este minunat!
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit ( pentru 12 buc ):
- Pt. aluat:
- faina = 530g
- sare =Â 1 1/2 lingurita rasa
- drojdie uscata = 3 lingurite
- lapte = 300ml
- oua = 2 buc. (mari, la temperatura camerei)
- miere de albine = 95g
- unt = 65g (cu peste 82% grasime)
- Umplutura:
- unt = 150g (topit)
- zahar melasa = 200g
- scortisoara = 2 linguri ( sau dupa gust )
- Glazura:
- unt = 80g (cu peste 82% grasime, moale, la temperatura camerei )
- Crema de Branza Delaco Grace cu smantana = 270g
Cum am procedat:
Aluatul:
- Pt. aluat:
- faina = 530g
- sare = 1½ lingurita rasa
- drojdie uscata = 3 lingurite
- lapte = 300ml
- oua = 2 buc. (mari, la temperatura camerei)
- miere de albine = 95g
- unt = 65g (cu peste 82% grasime)
- Umplutura:
- unt = 150g (topit)
- zahar melasa = 200g
- scortisoara = 2 linguri ( sau dupa gust )
- Glazura:
- unt = 80g (cu peste 82% grasime, moale, la temperatura camerei )
- Crema de Branza Delaco Grace cu smantana = 270g
- Aluatul: Intr-un vas incapator am amestecat intai faina cu sarea, apoi cu drojdia uscata si am lasat de o parte. Trebuie sa fii atenta ca drojdia sa nu intre in contact direct cu sarea, pentru ca isi va pierde proprietatile.
- Intr-un ibric am pus laptele, mierea, untul si am lasat pe foc mic, amestecand din cand in cand. Dupa ce s-a topit untul, am lasat amestecul sa se racoreasca putin, sa fie caldut, sa poti tine un deget in el si sa nu te arda ( sa nu fie fierbinte), dupa care am pus ouale, pe rand si am amestecat energic, cu un tel, pana la omogenizare.
- Am pus apoi ingredientele lichide peste faina si am amestecat usor, cu o spatula, pana s-a incorporat tot, fara a framanta. Am obtinut un aluat moale, pe care l-am adunat de pe marginile vasului, am acoperit cu folie de plastic si l-am lasat la temperatura camerei pentru cca 2 ore, pana si-a dublat volumul.
- Dupa cele 2 ore de repaos, am pus aluatul la frigider pana a doua zi. Aluatul astfel preparat poate fi lasat la rece pana la 2-3 zile.
- Umplutura: Am topit untul, l-am lasat sa se racoreasca, dupa care am amestecat foarte bine cu zaharul si scortisoara, pana am obtinut o crema fina.
- Rulourile: Am presarat intai multa faina pe blatul de bucatarie, deoarece aluatul este moale si daca nu ai grija se va lipi de sucitor si blat. Am intins aluatul astfel incat sa obtin un dreptunghi cu dimensiunile de cca 58 cm lungime si 30cm latime.
- Am intins umplutura peste aluat, am rulat si apoi, cu un cutit foarte bine ascutit, pudrat cu faina, am sectionat rulouri de 5-6 cm inaltime. Mi-au rezultat 12 bucati.
- Am tapetat tava cu hartie de copt, am asezat rulourile, lasand putin spatiu intre ele, maxim 2cm, am acoperit cu folie de plastic, apoi cu un prosop si am lasat sa creasca cam 40 min.
- Am pus tava in cuptor, pe nivelul din mijloc la 180g C, pentru cca 30-35 min, pana s-au rumenit frumos pe marginile superioare.
- Glazura se prepara super usor: am amestecat foarte bine untul cu crema de branza si gata! 🙂
- Dupa ce s-au terminat de copt, am scos rulourile din cuptor si am pus imediat pe deasupra multa glazura din crema de branza.
Lasă un răspuns