Duminica trecuta ne-am trezit cu o pofta ’’ hotarata’’ pentru o friptura glazurata la cuptor; numai bine pentru ca aveam in congelator o bucata mare de piept de curcan, primit de la parintii nostri, careia ii pusesem gand „rau” de ceva timp 🙂 . Deci, surata, pana aici ti-a fost! In cuptor cu tine!!
Pentru garnitura am ales sa fac un risotto clasic, incredibil de cremos, folosind o reteta genuina italiana, la care am adaugat in plus un „strop” de mozzarella.
Zis si facut ! Rezultatul a fost un deliciuuu! 🙂
Iata si reteta!
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Pentru friptura de curcan:
- piept de curcan = 800g
- coriandru boabe = 1 lingurita
- tarhon = 1 lingurita rasa
- unt = 20g
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- ulei de masline = 4 linguri
- miere = 2 lingurite
- sos de soia = 4 linguri
- mustar = 1 lingurita
Pentru risotto:
- orez Arborio= 200g
- unt = 100g
- ceapa = 1 buc
- parmesan = 60g
- mozzarella = 80g
- supa de pui = 1l (4 buc aripi pui, 200g carne pui, 2 cepe, 1 morcov, sare neiodata)
- vin alb = 120ml
- piper proaspat macinat
- cimbru proaspat
- busuioc proaspat
Cum am procedat:
Mai intai am tamponat carnea cu un prosop de hartie, apoi am frecat-o foarte bine cu sare, piper si tarhon si am lasat-o 10 minute sa se odihneasca 🙂 . Am uns-o cu ulei de masline si am asezat-o intr-o tava de yena, tapetata in prealabil cu unt; am pus pe toata suprafata bucatii de carne si in tava coriandru boabe, am mai stropit cu putin ulei de masline, am adaugat un pahar de aproximativ 200-250 ml de apa calduta si am bagat in cuptorul preincalzit la 180 g C, acoperit cu capac pentru 3h si jumatate.
Dupa fiecare ora, am scos tava din cuptor si am uns foarte bine carnea cu sucul rezultat; in acest fel am evitat ca bucata de carne sa se usuce si in plus am ”innobilat-o” cu savoarea minunata care a rezultat din combinarea tuturor ingredientelor amestecate in tava de copt 🙂 . Dupa aproximativ 3 ore, am uns carnea foarte bine cu o minunata glazura, pe care am preparat-o dintr-o inspiratie zurlie si pofticioasa 😛 . Intr-un castron am pus 2 lingurite de miere de albine, 1 lingurita de mustar si aproximativ 4 linguri de sos de soia si am amestecat pana cand am obinut un sos cremos. Am repetat operatiunea – glazurat – de 3 ori, la interval de aproximativ 10 minute, dupa care am indepartat capacul si am mai lasat in cuptor cca 10 minute, micsorand temperatura la 170 g C.
Dupa ce a fost gata, am scos carnea din tava, am mai stropit-o putin cu sos si am lasat-o acoperita cu folie de aluminiu pentru 5 minute.
Risotto:
Cu aproximativ 30 de minute inainte de a fi gata friptura, m-am apucat sa fac risotto.
Primul pas a fost sa prepar supa de pui din ingredientele enumerate mai sus. Am pus intai carnea la fiert, dupa care am adaugat legumele intregi si am lasat sa se patrunda. Am condimentat cu sare dupa gust si gata! Sa incepem prepararea deliciosului risotto! 🙂
Am tocat ceapa marunt si am calit-o putin in 70 g unt, pe foc moderat spre mic. Am adaugat apoi orezul si am amestecat pana cand a incorporat untul ( foto 1), dupa care am turnat vinul si am continuat sa amestec usor , lasand orezul sa il absoarba (foto 2) . Atunci cand orezul a absorbit tot lichidul si a inceput sa se usuce, am adaugat treptat supa de pui fierbinte ( eu am adaugat-o in 4 transe ) amestecand in continuu . Toata operatiunea a durat in jur de 20 de minute ( exceptand timpul de gatit al supei ).
Atunci cand orezul a absorbit toata supa si a devenit cremos, l-am luat de pe foc, am condimentat cu putin piper si am adaugat restul de unt, parmesanul ras si mozzarella de asemenea rasa (foto 3). Am amestecat usor pentru ca sa incorporez toate ingredientele si am servit imediat. Am decorat cu parmesan si cateva frunzulite de cimbru si busuioc proaspat. Delicios!
Tips:
Pentru ca sa obtii un risotto cremos nu spala orezul inainte de a-l folosi, este foarte important sa respecti acest pas pentru reusita acestui preparat :). De asemenea, foloseste doar supa fierbinte – eu am tinut-o pe foc mic pe toata durata procesului; daca ti se termina supa, poti folosi putina apa fierbinte in completare.
Fii organizata! 🙂 Pregateste-ti toate ingredientele din timp si aseaza-le in ordinea in care le vei folosi, pentru ca sa le poti lua rapid atunci cand vei avea nevoie.
Gusta in mod repetat orezul inainte de final, pentru ca timpul de gatire difera in functie de tipul de orez pe care il alegi. Pentru ca sa obtii un gust autentic, se recomada folosirea orezului italian Arborio, Vialone Nano sau Carnaroli – la noi este foarte accesibil Arborio, il gasesti usor in hypermarket.
Succes si pofta mare!
Cristna
Îmi închipui numai, ce bunătate poate fi! Exista multe feluri de risotto, dar asta e ceva de Classe!!!!!!! Nu-l gătesti in fiecare zi! ?
iulia
Asa este, Cris! Iar combinatia cu carnea de curcan a fost o reusita! Incercati si voi!:) Pupici