iulia 60 min. 150 min.

In urma cu doua saptamani am primit de la mama soacra un ratoi gras si frumos. Ea nu creste rate in batatura, dar ca o buna afacerista ce este, a facut un troc cinstit cu o vecina si ne-a procurat minunatia asta :).

Draga de ea, ce s-a bucurat cand i-am povestit cat de bun a fost ratoiul si cu cata pofta l-am devorat pe tot.

Am pregatit acest ratoi cu multa grija si mareeee poftaa :).  Este un preparat deosebit si elegant,  pe care te invit sa-l incerci.

Cu drag si cu un zambet,

Iulia

1da

Ce am folosit:

  • 1 rata
  • morcov = 3 buc
  • ceapa uscata = 3 buc
  • usturoi = 7 catei
  • sare neiodata
  • piper proaspat macinat
  • tarhon = 1 lingurita
  • oregano = 1 lingurita
  • coriandru = 1 lingurita
  • ulei de masline = 2 linguri
  • vin alb = 100ml

Varza rosie:

  • varza rosie = 1 buc
  • ceapa uscata = 3 buc
  • morcov = 1 buc
  • ardei iute = ¼ buc
  • ulei de masline = 2 linguri
  • zahar brun = 1 lingurita
  • usturoi granulat = 1 lingurita
  • nucsoara = 1 lingurita
  • otet = 30ml
  • sare neiodata
  • piper negru

Legume coapte:

  • cartofi = 4 buc
  • morcov = 5 buc
  • pastarnac = 3 buc
  • ceapa uscata = 3 buc
  • ulei masline = 4 linguri
  • sare neiodata
  • piper negru
  • rozmarin
  • boia de ardei afumata

Sos de portocale:

  • portocale = 2 buc
  • zeama de la 1 portocala
  • zahar brun = 2 linguri
  • unt = 30g
  • fulgi de chilli

Glazura rata:

  • mustar = 1 lingurita
  • miere de albine de salcam= 1 lingurita
  • piper alb

Cum am procedat:

20160116_105438

Rata:

Am facut un amestec din usturoi, condimente si ulei de masline si am uns  foarte bine rata. Am asezat-o intr-un vas, am acoperit cu folie de plastic si am lasat-o in frigider peste noapte. Daca iti ramane amestec de condimente, pastreaza-l la frigider si il folosesti ulterior.

A doua zi am pus ratoiul intr-un vas de yena impreuna cu morcovii, ceapa, 1/2 cana de apa calduta, 1 ½ lingurita de sare, amestecul de condimente ramas si vinul alb si am bagat in cuptorul preincalzit la 170 gr. C pentru 2 ore si jumatate. La jumatatea timpului se intoarce pe cealalta parte. Cand este aproape gata, se scoate si se glazureaza cu un amestec  facut din mustar, miere de albine si piper si se mai lasa in cuptor pana la finalizarea timpului.

Daca in timpul gatitului va rezulta prea mult lichid/grasime, poti sa o scurgi intr-un vas pentru a permite carnii sa se rumeneasca frumos.

Varza calita:

Am calit ceapa tocata marunt impreuna cu zaharul brun, morcovul ras si ardeiul iute, dupa care am adaugat otetul si am mai lasat pe foc  5 minute. Am pus apoi varza tocata, nucsoara, usturoiul, sare si piper dupa gust, 1 cana cu apa calda si am lasat sa fiarba acoperit. Daca este nevoie,  mai adauga apa calda pe parcurs.

20160116_125857

Legumele coapte:

Am  taiat legumele , le-am condimentat si le-am stropit cu ulei de masline. Le-am asezat apoi in tava tapetata cu hartie de copt si le-am bagat in cuptor la 170 gr. C pentru 1 ora (le poti pune in cuptor impreuna  cu rata; calculezi timpul de gatit pentru rata si cand iti mai ramane 1 ora pana la final, pui si tava cu legume ).

Sosul de portocale:

Am caramelizat zaharul brun ( pe foc mic )dupa care am adaugat untul si  fulgii de chilli si am mai lasat 5 minute. Dupa ce s-a topit untul am adaugat zeama de la 1 portocala impreuna cu feliile de la celelalte 2 portocale. Am lasat pe foc aproximativ 7 minute, pana cand s-au caramelizat frumos 🙂 .

Am asezat pe farfurie cateva legume coapte,  varza rosie si o bucata de rata dupa placul meu, stropita cu putin sos de portocale. Am servit cu maree poftaa! 😛

Succes si pofta savuroasa! 🙂

2da

Thanks for sharing:

Print Friendly, PDF & Email