In urma cu doua saptamani am primit de la mama soacra un ratoi gras si frumos. Ea nu creste rate in batatura, dar ca o buna afacerista ce este, a facut un troc cinstit cu o vecina si ne-a procurat minunatia asta :).
Draga de ea, ce s-a bucurat cand i-am povestit cat de bun a fost ratoiul si cu cata pofta l-am devorat pe tot.
Am pregatit acest ratoi cu multa grija si mareeee poftaa :). Este un preparat deosebit si elegant, pe care te invit sa-l incerci.
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- 1 rata
- morcov = 3 buc
- ceapa uscata = 3 buc
- usturoi = 7 catei
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- tarhon = 1 lingurita
- oregano = 1 lingurita
- coriandru = 1 lingurita
- ulei de masline = 2 linguri
- vin alb = 100ml
Varza rosie:
- varza rosie = 1 buc
- ceapa uscata = 3 buc
- morcov = 1 buc
- ardei iute = ¼ buc
- ulei de masline = 2 linguri
- zahar brun = 1 lingurita
- usturoi granulat = 1 lingurita
- nucsoara = 1 lingurita
- otet = 30ml
- sare neiodata
- piper negru
Legume coapte:
- cartofi = 4 buc
- morcov = 5 buc
- pastarnac = 3 buc
- ceapa uscata = 3 buc
- ulei masline = 4 linguri
- sare neiodata
- piper negru
- rozmarin
- boia de ardei afumata
Sos de portocale:
- portocale = 2 buc
- zeama de la 1 portocala
- zahar brun = 2 linguri
- unt = 30g
- fulgi de chilli
Glazura rata:
- mustar = 1 lingurita
- miere de albine de salcam= 1 lingurita
- piper alb
Cum am procedat:
Rata:
Am facut un amestec din usturoi, condimente si ulei de masline si am uns foarte bine rata. Am asezat-o intr-un vas, am acoperit cu folie de plastic si am lasat-o in frigider peste noapte. Daca iti ramane amestec de condimente, pastreaza-l la frigider si il folosesti ulterior.
A doua zi am pus ratoiul intr-un vas de yena impreuna cu morcovii, ceapa, 1/2 cana de apa calduta, 1 ½ lingurita de sare, amestecul de condimente ramas si vinul alb si am bagat in cuptorul preincalzit la 170 gr. C pentru 2 ore si jumatate. La jumatatea timpului se intoarce pe cealalta parte. Cand este aproape gata, se scoate si se glazureaza cu un amestec facut din mustar, miere de albine si piper si se mai lasa in cuptor pana la finalizarea timpului.
Daca in timpul gatitului va rezulta prea mult lichid/grasime, poti sa o scurgi intr-un vas pentru a permite carnii sa se rumeneasca frumos.
Varza calita:
Am calit ceapa tocata marunt impreuna cu zaharul brun, morcovul ras si ardeiul iute, dupa care am adaugat otetul si am mai lasat pe foc 5 minute. Am pus apoi varza tocata, nucsoara, usturoiul, sare si piper dupa gust, 1 cana cu apa calda si am lasat sa fiarba acoperit. Daca este nevoie, mai adauga apa calda pe parcurs.
Legumele coapte:
Am taiat legumele , le-am condimentat si le-am stropit cu ulei de masline. Le-am asezat apoi in tava tapetata cu hartie de copt si le-am bagat in cuptor la 170 gr. C pentru 1 ora (le poti pune in cuptor impreuna cu rata; calculezi timpul de gatit pentru rata si cand iti mai ramane 1 ora pana la final, pui si tava cu legume ).
Sosul de portocale:
Am caramelizat zaharul brun ( pe foc mic )dupa care am adaugat untul si fulgii de chilli si am mai lasat 5 minute. Dupa ce s-a topit untul am adaugat zeama de la 1 portocala impreuna cu feliile de la celelalte 2 portocale. Am lasat pe foc aproximativ 7 minute, pana cand s-au caramelizat frumos 🙂 .
Am asezat pe farfurie cateva legume coapte, varza rosie si o bucata de rata dupa placul meu, stropita cu putin sos de portocale. Am servit cu maree poftaa! 😛
Succes si pofta savuroasa! 🙂
Geo
La cuptor ce funcție ai folosit? Grill cu convecție sau clasic cu încălzire sus/jos (fara ventilator)?
iulia
Hristos a inviat! Am folosit incalzire sus/jos fara ventilatie, 170g C