Ce este quinoa?
Supranumita de incasi ” mama tuturor granelor „, cu o traditie de cultivare foarte veche, ce ajunge la peste 5000 de ani, quinoa a fost recunoscuta drept un superaliment, datorita multiplelor beneficii pe care le aduce sanatatii organismului. Spre deosebire de orez sau grau, quinoa este proteina completa, intrucat insumeaza toti cei 8 aminoacizi esentiali, are un continut ridicat de fibre, fosfor, magneziu si fier, este foarte usor de digerat, nu contine gluten, ceea ce o apropie foarte mult de alimentul perfect.
Un alt avantaj este ca se prepara foarte usor, este foarte gustoasa si extrem de satioasa.
O gasesti cu usurinta in hypermarket si este disponibila in 3 variante: alba, rosie sau neagra. In general se prepara asemeni orezului insa tu poti experimenta diverse metode si idei; eu mi-am lasat imaginatia libera, ca de fiecare data, iar rezultatul a fost unul foarte gustos 🙂 . Am ramas amandoi surprinsi de cat de gustoase au fost aceste bobite micute si incolore si mai ales de cat de repede ne-am saturat 🙂 , un aspect foarte important atunci cand esti atent la silueta si sanatatea ta.
Concluzia : gustoasa, foarte satioasa, simplu de preparat si extrem de hranitoare, quinoa si-a castigat locul in alimentatia noastra curenta.
Felicitari, draga quinoa! Bun venit in camara noastra! 🙂
Iti prezint mai jos una din retetele mele, varianta in stil mexican, usor picanta, viu colorata si cu un gust atat de savuros incat iti vei mai dori o portie! 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- quinoa alba = 200g ( 1 ceasca + 1/2 )
- apa rece = 400ml ( 3 cesti + 1/2 )
- ardei gras rosu = 1 buc
- ardei gras verde = 1 buc
- dovlecel= 1/2 Â buc ( marime medie )
- masline negre = 50g ( fara samburi )
- 1 conserva porumb = 200ml ( Bonduelle)
- 1 conserva fasole rosie boabe = 425ml ( Bonduelle)
- ardei iute = 1/4 buc
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- patrunjel verde = 1/2 de legatura
- rosii cherry = 6 buc ( taiate in jumatate )
- ulei de masline = 2 linguri
Cum am procedat:
Un aspect foarte important pe care trebuie sa-l retii atunci cand gatesti quinoa este ca primul pas al procesului de preparare este clatirea.Â
De ce sa clatesti quinoa? Quinoa are un strat natural, numit  saponina, care in cazul in care nu este indepartat prin clatire, da preparatului un gust amar. Deci, nu uita sa clatesti quinoa inainte de preparare! 🙂
Ok, tinand cont de informatiile de mai sus, am inceput, bineinteles cu etapa de clatire. Am clatit quinoa intr-o strecuratoare foarte deasa iar apoi am pus-o la fiert in apa cu putina sare neiodata, la foc moderat spre mare. Am lasat-o sa dea intr-un clocot, dupa care am micsorat focul si am continuat procesul de fierbere pentru aproximativ 20-25 de minute, pana cand a absorbit toata apa; bobitele de quinoa  s-au umflat si au devenit usor transparente, incolore.
Am incins foarte bine tigaia, am adaugat uleiul de masline, ardeiul si dovlecelul taiate in cuburi, dupa placul meu si le-am lasat sa se gateasca la foc moderat spre mic, pentru aproximativ 7 minute. Am pus apoi quinoa, am condimentat cu sare neiodata si piper, Â am adaugat apoi rosiile, maslinele tocate, ardeiul iute si am lasat 10 minute pe foc, amestecand destul de des.
Eu folosesc in principal o tigaie din fonta, de care sunt foarte multumita, mancarea este mai gustoasa iar riscul asupra sanatatii familiei mele este minim. Am si o tigaie cu strat ceramic dar o prefer pe cea din fonta, pe care ti-o recomand cu incredere. Ai incercat sa gatesti in vase de fonta? Ce parere ai?
Acum sa revenim la quinoa 🙂 . Dupa cele 10 minute de gatit, am adaugat porumbul si fasolea, pe care le-am strecurat de zeama si patrunjeulul tocat. Am mai lasat maxim 1 minut, am oprit focul si am acoperit cu un capac, lasand posibilitatea ca toate ingredientele sa faca cunostinta 🙂 , nu pentru mult timp, maxim 5 minute.
Asta a fost tot! Usor, nu?
Succes si pofta buna! 🙂
Lasă un răspuns