Este vremea afinelor!! Se gasesc din belsug, peste tot si la preturi rezonabile! Hai sa profitam si noi de prospetimea acestor minunate fructe si sa ne facem „stocul” de vitamine si antioxidanti pe anul asta 😛 !!
Noi am inceput cu o reteta nascocita 😀 , foarte usoara si super sanatoasa, cu o baza crocanta din ovaz si miere, umplutura de afine, seminte de chia si un picut de scortisoara. Un fel de crumble, as zice, delicioasa si buna prietena cu silueta noastra, intrucat nu contine deloc faina alba, nici zahar, este de post, deci fara oua sau lactate, dar afine din belsug – un boost de sanatate si energie pentru intreaga zi 🙂 .
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Pentru baza:
- fulgi de ovaz = 270g
- faina de ovaz = 300g
- scortisoara = 4 lingurite ( sau dupa plac )
- miere de albine = 5 linguri ( sau nectar de agave, pentru un preparat vegan )
- sare neiodata = 1/2 ligurita
- ulei = 4 linguri ( de cocos sau de floarea soarelui )
- lapte de migdale = 5 linguri
- esenta de vanilie ( dupa plac )
Pentru umplutura:
- afine proaspete = 500g
- seminte de chia = 2 linguri
- amidon de porumb = 1 ligura ( rasa )
Cum am procedat:
Am facut mai intai baza pentru prajiturica: intr-un bol am amestecat intai fulgii de ovaz, faina, scortisoara si sarea. Am adaugat mierea de albine, vanilia, uleiul si laptele de migdale, treptat, cate o lingura. Am omogenizat pana am obtinut un fel de aluat putin sfaramicios. Aluat e mult spus 😀 , a iesit un fel de mix de ovaz, scortos si umed 😛 , dar sa nu te sperii, mergi inainte cu pasii urmatori, rezultatul final va fi unul bun, parol! 🙂
Am pus 2/3 din compozitie intr-o tava tapetata cu hartie de copt ( fund si margini ) cu dimensiunile de 27/20cm, am distribuit uniform si am presat bine cu spatele unei linguri pe toata suprafata, astfel incat sa obtin o baza cat de cat neteda si inchegata ( am oprit 1/3 pentru a o folosi ulterior ). Intr-un alt bol am amestecat usor ingredientele pentru umplutura de afine si am asezat-o peste baza de ovaz. La final am presarat pe deasupra restul de compozitie oprita ( 1/3 ), in acelasi mod ca si pentru tarta crumble si am bagat in cuptorul preincalzit la 180g C pentru 30-35 minute, pana cand prajiturica noastra s-a rumenit frumos deasupra 🙂 .
Am scos din cuptor, am lasat-o sa se racoreasca cca 15 minute, dupa care am scos-o din tava si am lasat-o sa se raceasca complet. Am portionat-o in bucatele patrate si am servit-o cu mare placere! 🙂 Este minunata dimineata, in loc de mic dejun sau ca gustare, la orice ora din zi, un mic rasfat dulce, nevinovat, in acest caz 😀 .
Pana data viitoare, spor la bucatarit si pofta de afine! 🙂
Sfat:
Cand tapetezi tava, aseaza hartia de copt astfel incat marginile sa fie putin mai inalte, sa iasa in afara tavii, in acest fel, te vei folosi de ele sa scoti cu usurinta prajitura din forma, atunci cand este gata 🙂
Lasă un răspuns