Foi fragede cu multa miere, crema alba din lapte gras si spumos, aroma parfumata de caise si glazura generoasa de ciocolata – ador aceasta prajitura , cu gustul ei delicat de dulce si textura fina si cremoasa.
Oricand vei dori sa bucuri pe cineva drag cu un rasfat dulce, prajitura cu foi cu miere va fi alegerea perfecta. Imi vei da dreptate 🙂
Hai sa vedem reteta!
Cu drag si cu un zambet ,
Iulia
Ce am folosit:
Pentru foi :
- oua = 2 buc
- faina alba = 450g
- zahar = 150g
- unt = 60g
- miere de albine de salcam = 3 linguri
- lapte dulce = 4 linguri
- bicarbonat de sodiu alimentar = ¼ lingurita ( stins cu zeama de lamaie )
Pentru crema de lapte:
- unt = 170g
- zahar pudra = 200g
- lapte dulce = 250 ml
- faina = 2 ½ linguri
- zahar = 4 linguri
Pentru umplutura cu gem de caise:
- gem de caise = 350g
- crema de lapte = 1 lingura
Pentru glazura de ciocolata:
- zahar = 4 linguri
- cacao = 2 linguri
- unt = 50g
- zeama de lamaie = 1 lingurita
- apa rece = 3-4 linguri
Cum am procedat:
Foile ( 4 buc ) :
Am amestecat intr-o cratita ouale, zaharul, untul, mierea si laptele si am pus pe foc moderat aproximativ 6-7 minute, pana cand a inceput sa fiarba putin, amestecand in continuu. Cand a fost gata, am luat de pe foc , am incorporat faina, dupa care am pus bicarbonatul stins si am amestecat bine pana ce aluatul a devenit omogen. L-am impartit apoi in 4 bucati.
IMPORTANT: Aluatul trebuie sa fie cald cand intinzi foile. Pentru a mentine aluatul cald, pastreaza-l intr-o cratita asezata pe baie de abur, la foc mic.
Am intins prima foaie, am pus-o intr-o tava de aragaz tapetata cu hartie de copt si am bagat in cuptorul preincalzit la 180 gr. C pentru 7 minute. Inainte de a pune tava in cuptor am intepat foaia cu o furculita. Foile vor avea culoarea maro deschis, vor fi foarte fragede si gustoase. Le poti folosi si in alte combinatii, cu alte creme si arome, dupa bunul tau plac.
Am procedat la fel pentru toate celelalte foi si le-am lasat de o parte pentru a se raci.
Crema de lapte:
Am mixat foarte bine untul ( la temperatura camerei ) cu zaharul pudra, pana am obtinut o pasta spumoasa si am lasat de o parte.
Intr-o cratita am amestecat laptele cu zaharul si faina, folosind un tel in forma de para, dupa care am pus amestecul pe foc mic, amestecand in continuu, pana cand compozitia s-a ingrosat si a capatat o consistenta ca de ciulama ( daca intorci lingura, amestecul sa nu se scurga ). Am lasat sa sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit, am adaugat treptat, cate o lingura de ciulama de lapte in amestecul de unt si zahar, mixand foarte bine dupa fiecare lingura adaugata, pentru a se incorpora cele doua compozitii, dupa care am bagat la frigider pentru cel putin 40 de minute.
Umplutura de gem de caise:
Pentru stratul cu gem de caise, am amestecat continutul unui borcan cu gem cu o lingura de crema de lapte foarte rece, astfel incat sa obtin un amestec cremos. Dupa omogenizare, am pus umplutura la frigider pentru 20 de minute.
Glazura de ciocolata:
Am asezat toate ingredientele intr-o cratita , am pus pe foc mic pana cand amestecul a inceput sa fiarba ( amestecand din cand in cand ) dupa care am mai amestecat timp de 5 minute, pana cand am obtinut o textura cremoasa.
Dupa terminarea timpului de repaos pentru cele doua creme, am asamblat prajitura :).
Pe prima foaie am pus un strat de crema de lapte, am asezat apoi cea de-a doua foaie peste care am pus umplutura cu gem de caise, am acoperit cu cea de-a treia foaie pe care am pus un alt strat de crema de lapte iar la final cea de-a patra foaie, peste care am turnat glazura fierbinte.
Minunattttt!!!
Succes si pofta de prajituri! 🙂
Lasă un răspuns