Draga vizitatorule,
Daca nu esti un strain si ti-ai mai aruncat cate un ochi pe paginile mele, ti-ai dat seama probabil de o trasatura caracteristica a personalitatii gazdei tale – si anume ca sunt foarte pofticioasa 😛 , da, ador mancarea !! 🙂
Daca asta este prima ta vizita, atunci tin sa iti urez un savuros ‘’Bun venit!’’ si rasfoit delicios printre retetele mele; vei vedea ca ne vom imprieteni numai decat 🙂 .
Tu te plictisesti vreodata cand gatesti? Eu nu! Pot sa stau ore in sir in bucatarie si nu ma plictisesc; poate mai obosesc din cand in cand, dar ma remontez imediat cum gust din mancarurile care sfaraie lasciv pe plita 😛 . Recunosc ca asta se intampla destul de des, partea cu gustatul, ma refer 🙂 , in special atunci cand pregatesc un desert si mai ales atunci cand este ceva cu ciocolata 😛 . Asa ca, fie cu lingura, fie cu spatula sau cu degetul, etapele de test sunt intotdeauna o mare placere 🙂 !
Dar se intampla ca uneori sa nu am timp suficient sa gatesc ceva elaborat sau sa imi fie pur si simplu … lene 😛 . Da, recunosc , cateodata sunt lenesa dar , din pacate, asta nu influenteaza cu nimic pofta de ‘’ceva bun’’, mai ales daca ma prinde in weekend 🙂 .
In situatiile de genul asta, caut sa pregatesc ceva rapid si simplu, care sa nu imi ocupe mult timp in bucatarie dar care, la final sa ne ofere acea senzatie de ‘’lins pe degete’’ 🙂 .
Acesta este si cazul retetei de astazi, Prajitura de post cu ciocolata si cafea: un desert foarte simplu de facut, in care amesteci totul intr-un bol si apoi esti gata de copt 🙂 . Hai sa vedem!
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- ciocolata neagra = 200g ( topita )
- smochine = 100g ( tocate grosier )
- cafea = 2 cescute ( gata fiarta, fara zahar )
- nuci de caju crude = 70g ( tocate grosier )
- faina = 300g
- zahar brun = 200g
- miere de albine = 2 linguri
- lapte de migdale = 400ml
- cacao = 3 linguri
- esenta de vanilie
- ulei de cocos = 8 linguri ( topit ) sau ulei de floarea soarelui
- bicarbonat de sodiu = ¼ lingurita ( stins in zeama de lamaie )
- picaturi de ciocolata neagra = 30g
Cum am procedat:
Intr-un bol incapator am pus faina, cacaoa si zaharul brun ( daca vrei un gust mai dulce, poti folosi mai mult zahar sau miere ), am amestecat putin, am incorporat apoi mierea, si laptele de migdale, dupa care am adaugat ciocolata topita, cafeaua, uleiul de cocos si esenta de vanilie si am amestecat foarte bine, de jos in sus, pentru a omogeniza compozitia. A sosit si randul smochinelor si al nucilor de caju, pe care le-am incorporat usor in amestecul obtinut, iar la final am adaugat bicarbonatul de sodiu.
Am pus compozitia intr-o forma de tort cu fund detasabil , am presarat pe deasupra picaturile de ciocolata neagra si am bagat in cuptorul preincalzit la 180g C pentru 30 de minute.
Ca sa fii sigura ca prajitura este gata, iti recomand sa faci testul cu scobitoarea, poate cuptorul tau are nevoie de un timp mai indelungat sau poate este mai rapid , de aceea cel mai bine este sa testezi inainte 🙂 .
Dupa ce am scos-o din cuptor, am lasat-o sa ajunga la temperatura camerei inainte de a o sectiona, dupa care, bineinteles ca ne-am servit cu cate o portie, doua 🙂 .
Succes la copt si pofta dulce!
Lasă un răspuns