Una dintre prajiturile copilariei mele este aceasta minunata delicatesa cu foi moi si crema fina, dulce-acrisoara de lamaie, un desert usor si aromat care place si celor mai carcotase simturi 🙂 .
In incercarea de a recrea acel gust unic, care bucura candva copila arsa de soare si desculta, care manca mereu cu gura plina 🙂 , am folosit bineinteles, reteta mamei mele.
Iti prezint mai jos toate detaliile.
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Foi:
- faina alba = 300g
- unt = 80g
- zahra pudra = 4 linguri
- lapte dulce = 4 linguri
- ou = 1 buc
- bicarbonat de sodiu alimentar = ¼ lingurita (stins in zeama de lamaie)
- esenta naturala de vanilie
- sare neiodata
Crema de lamaie:
- lapte dulce = 1l
- zahar pudra = 200g
- zahar tos = 150g
- unt = 200g
- faina alba = 140g
- zeama si coaja de la 3 lamai
Pentru ornat:
- nuca de cocos
- glazura de ciocolata
Cum am procedat:
Foi (3 buc ):
Am mixat intai untul cu zaharul, apoi am adaugat pe rand laptele, oul, esenta de vanilie si faina si am amestecat pana cand am omogenizat ingredientele. Am adaugat bicarbonatul de sodiu stins si l-am incorporat in aluat. Am framantat bine cca 6 minute, dupa care am impartit aluatul in 3 bucati.
Am intins prima foaie, am asezat-o in tava tapetata cu hartie de copt si am bagat in cuptorul preincalzit la 180 gr. C pentru 7 minute. Nu lasa mai mult pentru ca altfel se vor ingalbeni si intari. Am repetat procedura si pentru celelalte doua surate ale ei 😛 . Foile vor iesi foarte subtiri insa vor mai creste putin in cuptor si se vor inmuia cat timp prajitura va sta la rece, pana la momentul servirii.
Crema de lamaie:
Am amestecat intai 150g de zahar tos cu faina, peste care am turnat laptele caldut, putin cate putin, amestecand in continuu. Am pus cratita pe foc mic si am continuat sa amestec pana crema s-a ingrosat. Am pus de o parte si am lasat-o sa se raceasca.
Cat timp s-a racit crema, am mixat untul ( la temperatura camerei ) cu zaharul pudra pana cand am obtinut o pasta spumoasa si am adaugat coaja si zeama de lamaie. Dupa ce vei pune zeama de lamaie, untul va capata o textura grunjoasa, ca si cum s-ar fi taiat, este normal, odata ce il vei amesteca cu restul de crema, amestecul va dobandi o consistenta fina.
Am incorporat treptat amestecul racit de lapte in mixura de unt si am amestecat incet pana cand am obtinut o textura cremoasa.
Asamblare:
Am asezat crema de lamaie intre cele 3 foi, pe ultima punand doar un strat foarte subtire de crema, 1-2 linguri. Pentru final am presarat nuca de cocos , am spritat putina glazura de ciocolata si am bagat la frigider pana a doua zi.
Delicioasa!
Succes si pofta de prajituri fine! 🙂
Lasă un răspuns