Tu ce pregatesti ca fel principal pentru masa de Craciun ?
Eu cred ca voi servi o Porchetta 🙂 . Nu am mai facut de mult o rulada de carne, iar reteta asta este un adevarat deliciu. Intai asezonez carnea cu multe ierburi proaspete, usturoi, coaja de lamaie si parmezan, o ung generos cu unt topit, o bag in cuptor, la foc domol si ma fac ca uit de ea vreo 3h si jumatate, pana cand se fragezeste atat de bine, incat se topeste in gura.
Mai fac si niste rondele de cartofi copti in unt si asezonati cu cimbru si parmezan, de iti lasa gura apa cand te uiti la ei 😛 . Cum ti se pare reteta mea? Nu suna delicios? 🙂
Cu drag si zambet de Craciun,
Iulia
Ce am folosit ( pentru 4 persoane ):
Pentru Porchetta:
- 1 buc fleica de porc = 1,3kg
- unt Lurpak = 80g ( 50 g topit + 30g cubulete )
- parmezan ras = 30g
- rozmarin proaspat = 6 ramurele ( frunzulitele )
- cimbru proaspat = 8 ramurele ( frunzulitele )
- marar proaspat = 1/2 legatura
- salvie proaspata = 2 ramurele ( frunzulitele )
- coaja de la 1 lamaie
- usturoi = 7 catei ( pisati )
- vin alb = 40ml
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- ulei de masline = 1 lingura
- ceapa = 2 buc ( mari )
- morcov = 3buc
Pentru cartofi:
- cartofi = 9 buc
- unt Lurpak = 45g ( topit )
- parmezan ras = 25g
- cimbru proaspat = 2 ramurele ( frunzulitele )
- usturoi pudra = 1 lingurita
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
Cum am procedat:
Am scos carnea din frigider cu 30 de minute inainte de a incepe sa o pregatesc. Am tamponat-o foarte bine cu prosop de hartie si am sectionat-o cu un cutit foarte bine ascutit, astfel incat sa obtin o bucata mai subtire si de 2 ori mai mare ( vezi foto ). Am uns-o cu putin un topit, am condimentat-o cu sare si piper, apoi am presarat ierburile tocate marunt, coaja de lamaie, usturoiul pisat, parmezanul si cateva cubulete de unt ( 30g ). Am rulat-o, am legat-o strans cu ata de bucatarie ( pentru carne ) si am condimentat-o foarte bine cu sare si piper.
Am curatat ceapa si morcovii, i-am taiat in jumatate si i-am asezat pe fundul tavii de copt, unse cu unt si 1 lingura de ulei de masline.
Am asezat rulada de carne pe patul de legume, am uns-o generos cu unt topit, am acoperit cu capac si am bagat in cuptorul preincalzit la 170g C pentru 3h. Dupa 1 h, am stropit-o cu putin vin alb. In tot timpul cat a stat in cuptor, am uns porchetta cu unt topit de 4 ori. Dupa 3 h, am indepartat capacul si am lasat-o sa se rumeneasca timp de 30 de minute. Dupa ce a fost gata, am scos-o din cuptor, am acoperit-o cu folie de aluminiu si am lasat-o in tihna vreo 20 de minute, inainte de a o servi.
Cartofii:
Cat timp porchetta se „bronza” in cuptor, am pregatit cartofii. I-am feliat pe razatoare, in rondele de 3mm grosime, i-am uscat cu prosop de hartie si i-am amestecat cu unt topit, parmezan, cimbru, usturoi, sare si piper. Am uns o tava de briose cu unt topit, am asezat rondelele de cartofi, una peste alta, suprapuse, in fiecare forma, am mai presarat putina sare si piper, cateva frunzulte de cimbru si i-am mai stropit cu putin unt. Inainte cu 30 de minute ca rulada sa fie gata, am bagat cartofii in cuptor. Dupa ce am scos carnea, am crescut temperatura la 190g C si am continuat sa gatesc cartofii pentru inca 20 de minute, pana cand s-au rumenit frumos.
Dupa ce i-am scos din cuptor am mai presarat deasupra putin parmezan ras si cateva frunzulite de cimbru.
Pana data viitoare, va doresc spor la bucatarit si Sarbatori cu bucurie! 🙂
Lasă un răspuns