Mereu am poftit la placinte cu branza calde, aburinde, proaspat scoase din cuptor. Tu, nu? 🙂
Cum nu mai facusem de mult timp, am hotarat sa coc o tava cu placinte moldovenesti, pentru ca, sa recunoastem, placintele moldovenesti sunt cele mai bune.
Aveam o reteta minunata de Poale-n Brau, primita de la matusa mea Elena,Tanti Nuti, cum ii spun eu cu drag  🙂 ,  o moldoveanca autentica, mereu bucuroasa de oaspeti, generoasa, harnica si priceputa cum numai femeile din Moldova sunt 🙂 .  De fiecare data cand mergem in vizita, ne rasfata cu placinte delicioase, rumene si apetisante, de iti lasa gura apa cand te uiti la dansele.
Reteta asta  imi tot facuse cu ochiul de cateva zile incoace si nu mai puteam  sa o ignor, asa ca sambata ne-am delectat la desert cu placinte Poale-n Brau.
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Pentru aluat:
- faina = 1kg
- lapte caldut = 320ml
- zahar = 150g
- oua = 4buc
- drojdie proaspata = 1 cub
- ulei = 4 linguri
- un praf de sare neiodata
- galbenus de ou = 2 buc + 1 lingurita de lapte ( pentru uns )
Pentru umplutura:
- branza de vaca proaspata = 500g
- branza de oaie = 200g
- oua = 2buc
- zahar = 60g
- un praf de sare neiodata
Cum am procedat:
Aluatul:
Am pus intr-un castron laptele caldut, in care am dizolvat zaharul, uleiul si ouale, batute foarte bine impreuna cu sarea. Am incorporat apoi jumatate din cantitatea de faina, dupa care am pus drojdia, pe care am frecat-o initial  cu 1 lingurita de zahar si am dizolvat-o in 2 linguri de lapte caldut. Am amestecat totul,  am adaugat restul de faina si am inceput sa framant pentru aproximativ 10 minute, pana cand aluatul a devenit nelipicios si cu o textura elastica, usor de manipulat.
Am acoperit cu un prosop curat si l-am lasat sa creasca pentru cca 2 ore, intr-un loc caldut.
Umplutura:
Intr-un vas incapator am pus cele doua tipuri de branza, sfaramate cu mana ( tu poti sa o dai prin razatoare ), ouale, zaharul, sarea si am amestecat usor pentru a le omogeniza.
Nu am adaugat vanilie si nici un alt fel de esenta sau aroma ( coaja de portocala, lamaie etc ), am vrut sa obtin placinte Poale-n brau traditionale, autentice, cum le facea bunica din partea mamei, care tot moldoveanca era 🙂 si cum le face si tanti Nuti 🙂 .
Daca vrei,bineinteles ca  poti sa adaugi ce fel de arome doresti iar  daca iti plac placintele mai dulci, poti sa pui mai mult zahar, dupa gustul tau.
Asamblare placinta:
Dupa ce aluatul a crescut in voie, l-am sectionat pe jumatate si am intins 2 foi, de aproximatix 36/33 cm. Fiecare foaie am sectionat-o in cate 3 fasii late, pe lungime, dupa care am taiat pe latime, de 3 ori, obtinand 12 patrate.
Am asezat in mijlocul fiecarui patrat cate 1 lingurita de umplutura si am impaturit aluatul, unind captele, 2 cate 2 si lipindu-le foarte bine, astfel incat sa nu se desfaca in timpul coptului.
Am uns fiecare bucata cu galbenus de ou amestecat cu lapte si le-am bagat in cuptorul preincalzit la 190g C pentru aproximativ 30 de minute, pana cand au devenit rumene si aurii.
Din compozitia de mai sus am obtinut 2 tavi, cu cate 12 bucati de placinte.
Au fost delicioase!
Multumim, Tanti Nuti! 🙂
Succes la copt placinte si pofta mare!
Lumi Lum
Foarte buna reteta! Am incercat-o si o recomand. Precizez ca nu am respectat-o in totalitate.am adaugat la aluat si albusurile care au Ramas de la galbenusurile pentru uns poalele-n brau si am folosit drojdie uscata.
iulia
Ma bucur ca ti-a placut ? . Iti multumesc pentru comentariu si recomandare! Pupici ?
Cici
Abia astept sa fac placintele! Maine dimineata ma apuc!
Iti multumesc.
REVIN CU POZE,DACA IMI IES BUNE SI …FRUMOASE,de pus pe FCB😆🥰🤣