Placinta asta cu rosii si branzeturi este super gustoasa si e musai sa o incercati si voi!! Aluatul l-am facut in stil frantuzesc, cu mult unt si smantana, este atat de fraged si gustos, incat l-as fi mancat si asa, simplu 😛 iar pentru umplutura am combinat 3 tipuri de branza, multa verdeata proaspata si ceva ierburi aromatice, in alternanta cu straturi de rosii dulci si carnoase, culese cu manuta mea. Ha ha! 🙂
Concluzia familionului, dupa degustare: ” Mai, nevestica, placintuta ta este delicioaaasaa!”, drept dovada s-a si terminat foarte repede 🙂  Faceti si voi o incercare, tot se apropie weekend-ul, ar fi minunata la masa de pranz. Ce spuneti? 😛
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Aluat:
- faina = 270g
- unt = 220g ( foarte rece )
- smantana = 170g
- sare neiodata
Umplutura:
- rosii = 1,3 kg
- branza Gruyere = 160g ( rasa )
- mozzarella = 150g ( rasa )
- parmezan = 50g ( ras )
- smantana = 100g
- ou = 1 buc ( mare )
- marar proaspat = 2 linguri cu varf ( tocat )
- patrunjel proaspat = 1 lingura cu varf ( tocat )
- busuioc proaspat = 1 lingura ( tocat )
- cimbru proaspat = frunzulite ( 3 ramurele )
- miere de albine = 2 lingurite
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
Extra:
- pesmet = 1 1/2 lingura
- rosii cherry galbene = 3-4 bucati
Cum am procedat:
Aluatul:
Am pus faina si untul rece, taiat in cubulete, in robotul de bucatarie si am pulsat de cateva ori, pana cand am obtinut un alaut sfaramicios. Am adaugat sarea si smantana, in 2 transe si am pulsat din nou, pana la incorporare. Am rasturnat apoi aluatul pe blatul pudrat cu faina si am framantat usor, de 3-4 ori, presarand constant faina atat pe suprafata de lucru cat si pe aluat. Am intins aluatul astfel incat sa se incadreze intr-o forma de tarta cu dimensiunea de 22cm. Am incercat sa fac un model dantelat pe marginile de aluat, nu mi-a iesit perfect dar a fost de efect in final; lui Catalin i-a placut mult si asta a contat pentru mine 🙂 Dupa ce am terminat partea decorativa 😀 am facut mici intepaturi cu furculita pe fundul tavii si am bagat-o in congelator pentru 40 de minute.
Umplutura:
Am taiat rosiile in rondele groase, le-am scos semintele cu ajutorul unui cutit de dimensiune mica si le-am asezat pe prosop de hartie, una langa alta, nu suprapuse. Le-am presarat cu sare si le-am lasat timp de 30 de minute, astfel incat prosopul sa absoarba cat mai multa zeama. Avem nevoie ca rosiile sa fie cat mai uscate in momentul in care le punem in placinta 🙂 . Am oprit cca 400 de grame de rosii pentru partea de deasupra, cu tot cu seminte, doar feliate.
Pentru umplutura de branza, am amestecat toate ingredientele , cu exceptia rosiilor , intr-un vas incapator.
Asamblare:
Am presarat pesmetul pe fundul tartei, am pus o parte din umplutura de branza, un strat de rondele de rosii ( tamponate foarte bine cu prosop de hartie ), din nou branza, inca un strat de rosii, branza si am acoperit cu rondelele de rosii oprite la inceput, plus rosiile cherry galbene si cateva frunzulite de cimbru proaspat.
Am bagat tava in cuptorul preincalzit la 220g C pentru 45 de minute, pana cand marginile aluatului s-au rumenit frumos. Pentru a evita ca aluatul sa se arda, dupa primele 25 de minute, am acoperit toata suprafata tartei cu o bucata de folie de aluminiu si am continuat sa gatesc, pana la finalizarea timpului recomandat.
Dupa ce a fost gata, am lasat-o in forma pentru cel putin 2 ore. Va recomand sa o serviti calda, este delicioasa!
Pana data viitoare, succes la copt si pofta mare! 🙂
Lasă un răspuns