Placinta cu branza sarata, perfecta pentru bere, perfecta pentru el.
Atunci cand isi doreste ceva bun, nu este nevoie sa-mi spuna de doua ori, iubesc sa gatesc pentru el, nu ma plictisesc, nici nu imi este greu si nu ma simt niciodata obosita pentru asta.
Ehii, saptamana trecuta a fost vorba despre placinta. Si nu orice placinta. Una cu personalitate, indrazneata si pur si simplu geniala 😛 . De ce avem nevoie? Un aluat crocant, facut in casa, care se desface in straturi-straturi, o bucata mare de branza buuuuna, niste smantana si cam atat ca si compozitie. Foarte simplu de facut si super rapid de consumat!
” Merge perfect cu bere, iubire!” – cuvintele lui 🙂
In concluzie, reteta asta a fost 100% pentru el, la cererea si dorinta lui si a iesit delicioasa. Forma de asemenea aleasa tot de el, de mult isi dorea un „melc cu branza” 🙂 . Uite ca i-am facut! Si ce bun a fost! 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- Pentru aluat:
- faina = 320g
- unt = 200g ( rece, cu peste 80% grasime )
- sare neiodata = 1 1/2 lingurita ( rasa )
- apa rece = 120ml
- Pentru umplutura:
- Branza telemea de vaca in saramura Delaco = 500g
- smantana = 100g ( cu peste 20% grasime )
- ou = 1buc
- sare neiodata ( dupa gust )
- Extra:
- ou = 1 buc ( pentru uns aluatul )
- unt = 30g ( topit – pentru uns placinta )
Cum am procedat:
Pentru aluat am folosit aceeasi metoda ca si in cazul Placintei cu broccoli si emmentaler, cu mici modificari. Deci, intr-un vas incapator am pus faina, sarea si untul foarte rece, taiat cuburi si am amestecat bine. Am zdrobit apoi cu varful degetelor fiecare bucata de unt, dupa care m-am ajutat de o furculita sa omogenizez, avand grija sa nu faramitez untul, este important sa pastram bucati mai mari pentru a obtine un aluat care sa se desfaca in straturi-straturi. Am adaugat apoi apa rece si am amestecat bine, astfel incat toata compozitia sa fie umeda. Am framantat foarte putin, pentru cateva secunde, pana cand aluatul s-a inchegat. Am rasturnat pe blatul pudrat cu multa faina si am intins o foaie dreptunghiulara de aproximativ 40/20cm. Am inlaturat excesul de faina de pe suprafata aluatului cu o pensula si am impaturit sub forma de carte, ca si pentru aluat foietaj, dupa care am infasurat in folie de plastic si am bagat la frigider pentru 1:30-2h.
Pentru umplutura, am sfaramat branza cu degetele si am amestecat-o cu restul ingredientelor. Tu poti sa o dai pe razatoare, cum doresti, eu am vrut sa-mi folosesc mainile 🙂
Pe blatul bine pudrat cu faina, am intins o foaie foarte mare, de aproximativ 108cm L/32cm l. Pentru ca aluatul sa nu se rupa si pentru a fi mai usor de intins, am pudrat des cu faina suprafata blatului, ridicand in mod repetat foia, mai intai la un capat si apoi la celalalt. Dupa ce am ajuns la marimea dorita, am inlaturat excesul de faina, am pus umplutura de-a lungul marginii inferioare, pe lungime, lasand o suprafata de aproximativ 3cm neacoperita. Am rulat, avand grija sa inlatur faina in exces pe masura ce formez ruloul.
Am asezat placinta in tava de copt tapetata cu unt si hartie de copt, in forma de spirala. Am uns-o cu ou batut si am bagat-o in cuptorul preincalzit la 190g C pentru 35 de minute, pe nivelul din centru sau pana cand s-a rumenit frumos. Imediat ce am scos-o din cuptor, am uns-o in mod repetat cu unt topit.
Asta a fost placinta noastra! Sper sa va placa si voua tot la fel de mult:) Si nu uitati de bere! 😛
Pupici!
- Pentru aluat:
- faina = 320g
- unt = 200g ( rece, cu peste 80% grasime )
- sare neiodata = 1½ lingurita ( rasa )
- apa rece = 120ml
- Pentru umplutura:
- Branza telemea de vaca Delaco = 500g
- smantana = 100g ( cu peste 20% grasime )
- ou = 1buc
- sare neiodata ( dupa gust )
- Extra:
- ou = 1 buc ( pentru uns aluatul )
- unt = 30g ( topit - pentru uns placinta )
- Pentru aluat am folosit aceeasi metoda ca si in cazul Placintei cu broccoli si emmentaler, cu mici modificari. Deci, intr-un vas incapator am pus faina, sarea si untul foarte rece, taiat cuburi si am amestecat bine.
- Am zdrobit apoi cu varful degetelor fiecare bucata de unt, dupa care m-am ajutat de o furculita sa omogenizez, avand grija sa nu faramitez untul, este important sa pastram bucati mai mari pentru a obtine un aluat care sa se desfaca in straturi-straturi.
- Am adaugat apoi apa rece si am amestecat bine, astfel incat toata compozitia sa fie umeda. Am framantat foarte putin, pentru cateva secunde, pana cand aluatul s-a inchegat.
- Am rasturnat pe blatul pudrat cu multa faina si am intins o foaie dreptunghiulara de aproximativ 40/20cm. Am inlaturat excesul de faina de pe suprafata aluatului cu o pensula si am impaturit sub forma de carte, ca si pentru aluat foietaj, dupa care am infasurat in folie de plastic si am bagat la frigider pentru 1:30-2h.
- Pentru umplutura, am sfaramat branza cu degetele si am amestecat-o cu restul ingredientelor. Tu poti sa o dai pe razatoare, cum doresti, eu am vrut sa-mi folosesc mainile 🙂
- Pe blatul bine pudrat cu faina, am intins o foaie foarte mare, de aproximativ 108cm L/32cm l. Pentru ca aluatul sa nu se rupa si pentru a fi mai usor de intins, am pudrat des cu faina suprafata blatului, ridicand in mod repetat foia, mai intai la un capat si apoi la celalalt.
- Dupa ce am ajuns la marimea dorita, am inlaturat excesul de faina, am pus umplutura de-a lungul marginii inferioare, pe lungime, lasand o suprafata de aproximativ 3cm neacoperita.
- Am rulat, avand grija sa inlatur faina in exces pe masura ce formez ruloul.
- Am asezat placinta in tava de copt tapetata cu unt si hartie de copt, in forma de spirala. Am uns-o cu ou batut si am bagat-o in cuptorul preincalzit la 190g C pentru 35 de minute, pe nivelul din centru sau pana cand s-a rumenit frumos. Imediat ce am scos-o din cuptor, am uns-o in mod repetat cu unt topit.
- Asta a fost placinta noastra! Sper sa va placa si voua tot la fel de mult:) Si nu uitati de bere! 😛
Lasă un răspuns