Catalin al meu este un mare pofticios, ca si mine de altfel 🙂 . Printre primele, pe lista lui de delicii dulci, se afla placinta asta minunata cu branza dulce si stafide, foi fragede, cu gust intens de unt si umplutura aromata si cremoasa.
Foile sunt atat de bune incat vei dori sa le experimentezi si cu alte creme sau umpluturi, fie dulci sau sarate . Procedeul de preparare necesita mai mult timp, intr-adevar , insa cand vei scoate placinta asta din cuptor si vei musca cu pofta din prima bucata, vei vedea ca a meritat efortul petrecut in bucatarie.
Hai sa iti arat cum am facut 🙂 !
Cu drag si cu un zambet,
Iulia Ce am folosit:
Aluat:
- faina alba = 450g
- ulei = 7 linguri
- oua intregi = 2 buc
- drojdie uscata = 7g
- lapte caldut = 4 linguri
- iaurt grecesc = 150ml
- un praf de sare
- unt = 150g
Umplutura de branza:
- branza de vaci proaspata = 800g
- oua intregi = 2 buc
- gris = 3 linguri
- stafide = 150g
- zahar = 2 linguri
- esenta naturala de vanilie = 1 lingurita
- coaja rasa de la 1 lamaie
- smantana = 5linguri cu varf
Pentru uns:
- 2 galbenusuri
- 1 lingura smantana
- unt = 30g
Cum am procedat:
Am inceput prin a face o maia: am amestecat drojdia cu laptele caldut, am presarat putina faina deasupra si am asezat-o pentru 15 minute intr-un loc caldut, ferit de curentii de aer rece.
Am pus intr-un vas incapator toate ingredientele: faina, sarea, uleiul, ouale, maiaua si 3 linguri de lapte, am amestecat bine, am adaugat apoi iaurtul cate o lingura si am framantat pana cand am obtinut un aluat elastic si nelipicios.
Am impartit aluatul in doua bucati si am intins doua foi pe care le-am uns cu cate 75g de unt, le-am impaturit ( vezi foto ) si le-am pus la frigider pentru 1 ora. Dupa o ora, le-am scos din frigider, le-am intins , le-am pliat si le-am pus din nou la frigider pentru inca 1 ora. Am repetat acest procedeu de trei ori.
Inainte sa montez placinta, am amestecat intr-un bol toate ingredientele pentru umplutura.
Am asezat prima foaie de aluat, am pus umplutura de branza si stafide peste care am asezat cea de-a doua foaie. Am uns placinta cu amestecul din ou si smantana, am presarat pe toata suprafata untul taiat bucatele si am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180°C, timp de 45 de minute, pana cand a devenit rumena si apetisanta.
Excelenta!!
Succes si pofta de placinte! 🙂
Lasă un răspuns