Nu stiu voi cum sunteti, dar noua ni se umple gura de pofta cand rostim cuvantul – pizza. Urmeaza apoi, logic, intrebarea: „De care?’’ si raspunsul : „Sa fie cu branza, de data asta’’ Si cu branza fuse 🙂 , dar nu orice fel de branza: branza fitoasa, care se topeste in valuri matasoase, branza sarata si aromata, branza dulce si condimentata, branza nobila, cu mici crestaturi de-un albastru nebun, branza multa si voluptoasa, aromata cu ierburi proaspete de-un verde crud si elegant.
Pizza? Nuu! O nebunieee de pizza!
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Pentru blat:
- apa calduta = 450ml
- ulei de masline = 2 ½ linguri
- sare = 2 lingurite
- faina speciala pentru paine tip 000 = 800g
- drojdie uscata = 8g
Pentru topping:
- sos de rosii = 3 lingurite cu varf
- mozzarella = 200g (rasa)
- camembert = 80g
- blue cheese = 100g
- emmentaler = 150g
- oregano uscat = 1 lingurita rasa
- busuioc uscat = 1 limgurita rasa
- tarhon uscat = 1 lingurita rasa
- chimen seminte = ¼ lingurita
- piper proaspat macinat, sare neiodata
- busuioc proaspat
- menta proaspata
Cum am procedat:
Am facut mai intai aluatul. Eu am folosit masina de facut paine pentru framantare si dospire pentru a castiga timp, insa se face foarte usor si manual. Se pune intr-un bol incapator, mai intai apa, uleiul de masline si sarea. Se adauga apoi faina (toata o data)si drojdia uscata si se framanta pana se obtine un aluat omogen si nelipicios, ca pentru paine. Se acopera cu folie de plastic si se lasa la crescut, intr-un loc calduros, ferit de curentii de aer rece, pana isi dubleaza volumul.
Cand aluatul a fost gata pentru a fi folosit, l-am impartit in 3 bucati ( 2 mari si una mai mica) din care am obtinut 3 pizze mari,doua cu blat pufos si una cu blat subtire si crocant ( tu poti face dupa preferinta sau daca ti se pare cantitatea de aluat prea mare, poti adapta in functie de nevoie; de exemplu pentru 2 pizze mari poti folosi: 280ml apa, 2 linguri ulei masline, 2 lingurite sare, 500g faina si 4 g drojdie uscata, etc).
Am intins aluatul, i-am dat o forma cat mai rotunda si l-am asezat in tava ( noi avem o tava speciala pentru pizza care nu necesita a fi pregatita in vreun fel inainte de a aseza blatul in ea ; daca nu ai o astfel de tava, tapeteaza cu hartie de copt tava pe care o vei folosi). Am uns blatul cu sos de rosii, facut tot de mine ( sos special pentru pizza, este delicios). Am pus apoi 80 % din cantitatea de mozzarella rasa, peste care am presarat o parte din ierburile uscate, apoi branza emmentaler rupta bucati, urmata de camembert si blue cheese, la fel, rupte in bucati si restul de mozzarella. La sfarsit am condimentat cu putina sare, piper proaspat macinat, restul de ierburi uscate si jumatate din cantitatea de verdeturi proaspete , tocate.
Am bagat pizza in cuptorul preincalzit la 210gr. C, pe nivelul 1 ( de jos in sus), functia speciala pentru copt pizza, timp de 10 minute fix, nici mai mult , nici mai putin. Dupa ce am scos-o din cuptor am presarat restul de busuioc si menta tocata.
Perfect!
Daca nu ai cuptor cu functie speciala pentru pizza, preincalzeste cuptorul la temperatura mare (peste 210 gr), aseaza pizza pe o treapta superioara si urmareste cu atentie pana cand pizza arata asa cum iti doresti . Daca o arzi pe prima, nu-i nimic! 🙂 Pentru a doua setezi altfel, pana cand gasesti temperatura si pozitia ideala a cuptorului tau. Asa invatam! Asa ca, success si pofta mare!
Tips: In cazul in care nu vrei sa faci mai multe pizze in aceeasi zi, poti sa pastrezi aluatul in frigider, pana la 3 zile. Ca sa eviti sa se intareasca la suprafata, acopera cu folie alimentara.
Succes si bineinteles, pofta de pizza! 🙂
Alina
Imi lasa gura apa! Abia astept sa o incerc!
iulia
🙂 Sa-mi spui cum ti-a iesit! Te pup