Exista o zicala din batrani : „Cine se aseamana, se aduna’’ Foarte adevarat, ca de altfel toate vorbele „aruncate’’ cu folos in lume, de strasnica intelelpciune populara.
Ei, vorba asta parca se muleaza pe sufletul meu si al omului meu, pentru ca prea ne-am adunat 🙂
Suntem ca doi copii, care s-au unit intr-un joc de care au mai auzit, un joc pe care au inceput odata, demult sa il joace dar au renuntat, pentru ca mai tarziu, mult mai tarziu, acelasi joc sa ii uneasca intr-o frumusete inegalabila, mai intai nostalgica, apoi curioasa, intriganta, pentru ca mai apoi sa le reveleze confortul unicului sentiment nemuritor din lumea asta: DRAGOSTEA!
Ce inseamna dragostea pentru noi? Sa ne trezim in fiecare dimineata cu zambetul pe buze si sa ne privim unul altuia chipul cu blandete si recunostinta pentru ca suntem alaturi, sa ne bucuram cu sinceritate de nimicurile pamantesti : o iesire la film, o plimbare in parc, o evadare la munte, o baie in mare, o cina romantica, o imbratisare calda dupa o zi lunga la serviciu, sa radem cu pofta si sa fim generosi cu dragostea pentru ca si ea este cu noi 🙂
Marea va fi intotdeauna una din bucuriile insatiabile ale sufletelor noastre. Undeva, prin Grecia, se afla o insula mica care ne-a furat iremediabil mintile si inima cu frumusetea ei bruta si paradisiaca, cu apa ei turcoaz , cu plajele pustii si salbatice dar si cu oamenii blanzi si voiosi ce gatesc bucate delicioase, de care ti se face pofta chiar si in timp ce le mananci 🙂
Din dragoste pentru micul nostru colt de vacanta, am incercat sa reproduc cateva retete specifice locurilor, retete simple dar care noua ne trezesc bucuria momentelor petrecute acolo si ne alina parca dorul pana la urmatoarea revedere .
Pitta este una dintre preparatele care insoteste multe feluri principale din bucataria greaca si pe care noi o savuram cu orice avem pofta: fie cu carne, fie cu un sos cremos si racoritor de tzatziki, fie ca un sandwich satios cu legume proaspete sau cartofi aurii si dulci, posibilitatile de combinatie sunt foarte variate.
Si, intr-un final iata si reteta 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- faina alba = 600g
- drojdie proaspata = 10g
- zahar = 1 lingurita
- sare neiodata = 1 lingurita
- ulei masline = 3 linguri + extra pentru uns tigaia
- oregano grecesc (rigani) = 1 lingurita
- apa calduta
Cum am procedat:
Am inceput prin a activa drojdia amestecand-o cu zaharul si putina apa calduta, apoi am dizolvat sarea intr-o cana cu apa tot calduta. Am amestecat intai faina cu drojdia , dupa care am adaugat cana de apa cu sare, uleiul de masline si oregano. Am framantat putin si am pus aluatul la dospit pentru cca 50 minute intr-un loc calduros.
Am impartit apoi aluatul in 8 bucati ( tu il poti imparti dupa preferinta, in functie de marimea si grosimea pe care doresti sa o obtii). Procedeul ce urmeaza este foarte simplu: pentru fiecare pitta in parte, am intins bucata de aluat, i-am dat o forma rotunda si o grosime de aproximativ 1cm. Am uns cu ulei de masline tigaia foarte bine incinsa si am pus minunata pitta la ’’copt’’ la un foc mediu, pentru aproximativ 3 minute dupa care am intors-o pe cealalta parte. Timpul difera in functie de gradul de coacere pe care il doreste fiecare.
Am pus pitutele una peste cealalta, le-am mai stropit cu foarte putin ulei de masline ( pe fiecare in parte, dupa ce le-am scos din tigaie) si le-am acoperit cu un prosop.
Gata pittutele grecesti care vor tine companie unui minunat souvlaki, sau unui gyros decadent sau unui cotletel de miel mmmmmmmmm delicios!
Succes si sa ai pofta de pitte aburinde! 🙂
Lumi
Eu si sotul meu cautam un astfel de paradis! Se poate afla care este insula asta mica si splendida? Daca se poate, daca nu, nu… Oricum, multumesc. Luminita
iulia
Desigur, Luminita! Cu mult drag 🤗 Este vorba despre Lefkada. Va recomand sa mergeti la inceput de iunie sau in septembrie, cand nu este aglomerat