Carne de pui frageda si suculenta, legume proaspete, cu o dulceata usor piperata si sos alb din smantana, incredibil de cremos, aromatizat subtil si imbogatit cu cateva fructe usor acrisoare de merisor – un preparat deosebit de gustos pe care noi l-am servit alaturi de bastonase din piure de cartofi, gatite in cuptor si innobilate timid cu putina branza cheddar.
Bun, bun, bun!
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- piept de pui = 600g
- unt = 10g
- ulei masline = 1 lingura
- usturoi = 3 catei
- sare, piper, tarhon
Pentru legume:
- morcovi = 4 buc
- dovlecel = 1 buc
- praz = 1/4 buc ( partea verde)
- unt = 10g
- sos de soia = 2 linguri
- sare, piper, cimbru proaspat
Pentru sosul cremos:
- smantana pentru gatit = 50ml
- smantana grasa = 1 lingura
- bacon = 70g
- fulgi de chilli = un varf de cutit
- ulei masline = 1 lingura
- merisoare = 15g
- vin alb = 30ml
- sare, piper, cimbru proaspat
Pentru bastonasele din cartofi:
- cartofi = 6 buc ( marime medie)
- galbenus de ou proaspat = 2 buc
- faina = 2 linguri
- smantana = 2 lingurite
- unt = 10g
- branza cheddar = 40g
- sare, piper
Cum am procedat:
Am inceput cu cartofii pentru ca prepararea lor dureaza cel mai mult timp. I-am curatat , i-am taiat in bucati, ca pentru piure apoi i-am pus la fiert cu putina sare pana s-au patruns foarte bine. Dupa ce s-au fiert, i-am lasat putin sa se raceasca, aproximativ 15 minute, dupa care i-am pasat , i-am amestecat cu galbenusurile, faina, smantana, sarea si piperul. Am pus pasta de cartofi intr-un sac a poche. Am pregatit o tava pentru cuptor si am tapetat-o cu hartie de copt.
Cu ajutorul poche-ului, am format bastonase din pasta de cartofi si am pus deasupra fiecaruia cate un cubulet mic de unt ( cat un varf de cutit). Am introdus tava in cuptorul preincalzit la 190gr.C pentru aproximativ 20 de minute. Dupa ce le-am scos din cuptor, am ras pe deasupra putina branza cheddar.
In timp ce se gatesc cartofii, am timp suficient sa pregatesc pieptul de pui si legumele.
Sa incep cu pieptul de pui. Am taiat carnea in 6 bucati de marime potrivita si am asezonat cu tarhon ( 1 lingurita), sare si piper. Am incins o tigaie, am pus untul si uleiul de masline, am adaugat usturoiul zdrobit si tocat si am lasat pe foc mediu, spre mare pana cand a devenit auriu, in jur de 4-5 minute. Dupa aceea am adaugat bucatile de carne si le-am lasat cate 5 minute pe fiecare parte. Am acoperit apoi cu un capac, am redus focul ( mediu, spre mic) si am mai lasat aproximativ 15 minute sa se patrunda carnea, intorcand bucatile din cand in cand. Dupa 15 minute intepam carnea cu o furculita, daca sucurile ce ies din bucatile de carne sunt clare, inseamna ca este gata, daca nu, mai lasam inca 5 minute.
Cat timp s-a gatit puiul m-am ocupat de legume. Am curatat morcovii, i-am spalam foarte bine, impreuna cu dovlecelul si prazul. si i-am taiat in forma de bastonase. Am pus morcovul si prazul la fiert in putina apa cu sare, pentru 8-10 minute dupa care i-am asezat in apa rece pentru 3 minute. Am incins o tigaie, am adaugat untul, apoi legumele, am asezonat cu sare, piper, cimbru si am lasat pe foc mediu pentru 10 minute, acoperite cu capac. Am adaugat si sosul de soia, am mai lasat 2 minute si gata legumele :).
Sosul cremos
Am taiat baconul in bucati mici si l-am pus in tigaia incinsa impreuna cu uleiul de masline si fulgii de chilli. Am lasat 6-7 minute, pana s-a rumenit putin, am adaugat apoi smantana si merisoarele pe care le-am inmuiat in prealabil pentru o ora in vinul alb, am asezonat cu sare, piper, cimbru proaspat si am mai lasat 3-4 minute, pana s-a ingroasat putin sosul si a devenit ca o smantana mai lichida.
Asta a fost tot! 🙂
Montam farfuria si servim cu mare pofta!
Succes si bon appetit! 🙂
Lasă un răspuns