Pavlova cake este unul din acele dulciuri care iti raman in memorie mult timp dupa ce l-ai savurat.
Reteta originala se compune dintr-o baza de bezea dulce, acoperita de multa frisca si fructe proaspete, o combinatie foarte parfumata si racoritoare, un desert nobil , al carui gust minunat merita cel mai bine savurat intr-o zi incantatoare de vara.
Nimeni nu stie cu exactitate cine este creatorul retetei, controverse pe aceasta tema existand si astazi, insa denumirea de Pavlova cake si retete cu acest desert au inceput sa apara imediat dupa ce faimoasa prima ballerina a Rusiei, Ana Matveyevna Pavlova ( 1881-1931) si-a inceput turneul prin America, Europa, Australia si Noua Zeelanda.
Indiferent cine a fost creatorul si pe ce teritoriu s-a nascut, eu sunt recunoscatoare pentru ca am ocazia acum sa ma delectez cu acest deliciu, atat de fin si elegant.
Recunosc ca nu am respectat tocmai reteta originala. Fiind o familie de „ciocolatosi’’ am ales sa inlocuiesc frisca cu un ganache matasos din ciocolata si am obtinut un desert minunat compus din doua parti adorate de noi: bezea crocanta la exterior dar incredibil de moale la interior si crema delicioasa de ciocolata, totul culminand cu o feerie de fructe proaspete si parfumate.
Un adevarat rasfat dulce! Gasesti mai jos reteta 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- albusuri proaspete = 6 buc
- zahar = 375g
- otet = 2 lingurite
- faina alba = 2 lingurite
- esenta naturala de vanilie = 2 lingurite
- capsuni
- afine
- ciocolata cu lapte = 300g
- ciocolata neagra = 80g
- smantana dulce = 200ml
- pudra de cacao = 1 lingura
- unt = 15g
Cum am procedat:
Am facut mai intai ganache-ul de ciocolata. Am rupt ciocolata in bucati mici si am topit-o pe baie de abur impreuna cu untul si pudra de cacao. Am adus smantana la punctul de fierbere ( fara a o lasa sa fiarba ) si am turnat-o in ciocolata topita, amestecand usor pentru a omogeniza compozitia. Am lasat amestecul de o parte pentru a se raci. Dupa ce ganache-ul a ajuns la temperatura camerei, l-am acoperit cu folie de plastic si l-am pus in frigider pentru 2 ore.
Am batut albusurile spuma tare, apoi am adaugat treptat cate o lingura de zahar ( in ploaie )mixand foarte bine dupa fiecare, dupa care am pus otetul, faina si vanilia. Am tapetat o tava cu hartie de copt si am trasat cu creionul doua cercuri. Am asezat apoi compozitia de albus in cele 2 cercuri creionate si am modelat usor cu o paleta astfel incat sa ma incadrez in forma, facand o adancitura in centrul fiecarui cerc de bezea.
Am pus tava in cuptorul preincalzit la 120 gr. C pentru 1 ora, dupa care am stins cuptorul si am lasat blaturile de bezea sa se raceasca complet.
Asamblare:
Am pus ganache de ciocolata pe primul blat de bezea, am acoperit cu cel de-al doilea blat, peste care am pus restul de ganache si fructele proaspete. Minunat!
Succes si pofta rafinata! 🙂
Ligia
Cred ca e super buna. Am sa incerc, doar sper sa- mi iasa acele blaturi de albus. Ai retete minunate.
iulia
Este foarte buna, va va placea :). In legatura cu blaturile din albus, poti face doar unul singur si pui crema de ciocolata deasupra lui. Nu este complicat, sunt de fapt niste bezele gigant :P, iar consistenta este exact la fel. Poti sa imi scrii oricand, daca crezi ca te pot ajuta cu un sfat :). Te pup