Cand eram copil, mergeam aproape in fiecare weekend la munte, de cele mai multe ori cu cortul 🙂 .
Imi aduc aminte de diminetile alea fragede si proaspete de munte, cand ma trezeam lenesa, ma stergeam la ochi si il vedeam pe tata aplecat peste pirostrii, amestecand de zor intr-o cratita albastra. Mmmmm in aer se simtea un miros placut de ceva bun 🙂 . Facea cea mai buna omleta cu branza topita,  la foc molcom de lemne; nu o sa uit niciodata acele momente, cand imi dadea mama o bucata de paine alba sa inmoi in omleta aia delicioasa, atat de buna cum nu o sa mai mananc niciodata.
Asa ca recunosc ca nimic nu imi satisface pofta culinara de dimineata, mai mult decat o portie apetisanta de oua gatite, asta probabil si datorita acelor momente de fericire sincera traite atunci.
Iata una din retetele mele preferate, se face foarte usor si o savuram cu mare placere de fiecare data 🙂 .
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- ou proaspat = 2 buc
- ceapa = 1 buc ( mica)
- unt = 10g
- suc de rosii = 3 linguri
- paine toast = 2 felii
- otet = 1 lingurita
- sare neiodata
- piper proaspat macinat + cateva boabe
- marar proaspat
Cum am procedat:
Am facut intai un sos de rosii foarte simplu; am topit untul, am pus ceapa tocata marunt si am lasat-o putin pana a devenit translucida. Am adaugat apoi sucul de rosii, am condimentat cu sare si piper ( macinat +boabe) si am mai lasat pe foc cca 10 minute.
Am folosit un prajitor pentru paine pentru a face toast-ul. Am pus feliile de o parte si m-am apucat de facut ouale.
Am pus o cratita cu aproximativ 1-1,5l de apa pe foc, in care am adaugat 1 lingurita de sare si 1 lingurita cu otet. Cand a inceput sa clocoteasca, am amestecat usor cu o lingura astfel incat sa creez un mic vartej, am spart oul si l-am pus in apa fiarta. Am lasat exact 3 minute, nici mai mult, nici mai putin, pentru ca oul sa aiba consistenta perfecta 🙂 .
Dupa ce au trecut cele 3 minute, am scos oul cu ajutorul unei palete cu strecuratoare si am montat farfuria.
Am pus sos de rosii pe felia de toast, deasupra ei am asezat cu grija oul si am condimentat cu sare, piper si marar proaspat tocat. Am servit cu o felie de branza si sos dupa bunul meu plac.
Bun, bun, bun!
Succes si pofta gustoasa de oua romanesti, bineinteles! 🙂
Lasă un răspuns