• Meniu de navigare principal
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Delicii si Zambete

Ingrediente simple. Retete delicioase

  • Acasa
  • Dulciuri
  • Bucate fel de fel
    • fan branza
    • Vegetariene
      • Dulci
      • Sarate
    • Cu carne
    • Fara carne
    • Peste, fructe de mare
    • Pizza, paste, aluaturi
    • Supe, ciorbe
    • Bunatati pt. micul dejun
  • Tin la silueta
    • Fara gluten
    • Cine usoare din timpul saptamanii
    • deserturi care nu ingrasa :)
  • Cum se face
  • Masa la pachet
  • Cocktails&drinks
    • cu alcool
    • fara alcool

Oua de Pasti vopsite natural

4 aprilie 2018 by iulia 2 comentarii

De mult vroiam sa incerc sa vopsesc ouale natural, fara coloranti chimici, insa de fiecare data am lasat totul pe „data viitoare” 😀 De ce? Pfff, nu as putea sa spun exact, dar mereu se ivea cate ceva care imi dadea planurile peste cap.

Anul asta m-am organizat mai bine si am reusit in sfarsit sa fac primul test 🙂

Asa ca, daca esti in cautare de o varianta sanatoasa a traditiei vopsitului oualor de Pasti, arunca-ti un ochi peste articolul meu si cine stie, poate anul asta vei face si tu prima incercare 🙂

Metoda este foarte simpla: alegi cateva legume sau fructe viu colorate, spre exemplu afine, coacaze, varza rosie, spanac, coji de ceapa rosie si galbena,  ceaiuri, cafea sau condimente, aici cel mai bun exemplu ar fi turmericul (curcuma) care are o nuanta foarte intensa si coloreaza foarte usor, le combini cu apa si foarte putin otet, le fierbi maxim 20-30 de minute, le racesti, le strecori si apoi folosesti solutia obtinuta in locul vopselei din comert.

100% natural, fara coloranti chimici, nimic artificial, doar roadele pamantului procesate in propria bucatarie, pentru a obtine cele mai frumoase culori naturale santoase si fara risc pentru tine si familia ta 🙂

Nu te astepta ca rezultatul sa fie identic cu cele vopsite artificial, nuantele difera in functie de tipul de ou folosit ( alb sau maro ), culorile nu vor fi la fel de intense si uniforme, vor aparea mici pete pe ici pe colo, imperfectiuni care dupa parerea mea sunt perfecte 🙂 daca ne gandim la sanatatea noastra si a familiei noastre.

Haide sa trecem cu vederea micile defecte ale naturalului si sa invatam sa vedem frumosul in sanatate!

Cu drag si cu un zambet,

Iulia

Ce am folosit, in functie de culoare si cum am procedat:

  • Pentru verde albastrui am folosit varza rosie = 1/2 buc de aproximativ 1kg

Am tocat varza grosier si am pus-o intr-o cratita cu fund dublu impreuna cu aproximativ 1,4l de apa, suficient cat sa acopere varza, nu mai mult. Am fiert-o 20 de minute, dupa care am oprit focul si am lasat-o sa ajunga la temperatura camerei. Dupa ce s-a racit, am strecurat-o si am lasat-o de o parte.

Intre timp am degresat ouale, le-am spalat foarte bine  si le-am fiert cca 20 de minute. Dupa ce au fost gata, le-am pus in apa rece si le-am lasat sa ajunga la temperatura camerei.

Odata racite, le-am pus intr-un borcan de sticla, le-am acoperit cu solutia de varza ( racita ), am pus capacul si le-am pus in frigider pentru 24h. Dupa finalizarea timpului de repaos, le-am asezat pe un prosop de hartie si le-am lasat sa se usuce complet.

Daca doresti o culoare mai intensa poti sa le pui din nou in solutie pentru inca 12h. Noua ne-au placut foarte mult asa 🙂

  • Pentru galben am folosit turmeric pudra ( curcuma ) = 2 linguri ( cu varf )

Intr-un ibric am amestecat turmericul, 1/2 lingura de otet si 240ml apa. Am fiert compozitia la foc mic timp de 30 de minute, dupa care am lasat-o sa ajunga la temperatura camerei. Odata racita, am folosit-o la fel ca si mai sus.

  • Pentru rosu caramiziu  am folosit cojile de la 8 cepe rosii si 8 galbene

Am pus cojile de ceapa intr-o cratita cu fund dublu impreuna cu 2 linguri de otet si 900ml de apa si am fiert timp de 25 de minute. Am lasat solutia sa ajunga la temperatura camerei, am strecurat-o dupa care am folosit-o la fel ca si in cazurile de mai sus 🙂 .

  • Pentru efectul de marmura am folosit fructe de padure congelate ( afine, coacaze negre si rosii, mure ) = 220g

Am pus fructele in blender impreuna cu 400ml de apa si am pulsat de cateva ori pana cand am obtinut o pasta. Am pus totul pe foc si am lasat sa fiarba pentru 15 minute. Am lasat compositia sa ajunga la temperatura camerei, dupa care am amestecat-o cu 2 linguri de otet si am folosit-o ca si mai sus.

Din cantitatile de mai sus am obtinut intr-o transa: 4 oua verzi, 4 rosii, 3 galbene  si 4 cu efect de marmura.

Aaa, vreau sa clarific ceva: nu am stiut de la inceput ce culoare voi obtine din fiecare ingredient, a fost o surpriza de fiecare data 😛 Cel mai mult m-au surprins fructele de padure care au transformat niste oua maro intr-o culoare nedefinita, pastelata cu efect metalic, de marmura am numit-o eu, asa mi s-a parut  😀 😀

Solutiile se pot refolosi, poti repeta operatiunea „frigider” cu o noua transa de oua folosind aceeasi solutie 🙂

De asemenea poti sa fierbi ouale direct in solutii. Eu am incercat doar cu cojile de ceapa si turmeric si am obtinut aceleasi rezultate insa prefer varianta „frigider” 🙂

Important! Am folosit decat oua maro, nu am gasit albe. Daca gasesti albe, culorile vor fi si mai frumoase, sper sa fii mai norocos decat mine cand mergi la piata 🙂

De abia astept sa testez si alte fructe si legume! Da,  iti voi spune si tie, bineinteles! 😛

Sarbatori cu liniste si bucurie si poate iti faci timp sa ajungi si la Biserica sa iei Lumina, in noaptea de Inviere! 🙂

Pupici pupici

Print Friendly, PDF & Email

Categorii:Cum se face

Previous Post: « Pavlova vegana cu mousse de ciocolata si cafea
Next Post: Aluat foietaj rapid »

Reader Interactions

Comentarii

  1. Elena

    4 aprilie 2018 la ora 12:17

    Da, cu turmericul si eu as fi mers la sigur. Dar fructele de padure o reala surpriza! Si culoarea metalica, dar si puterea de vopsire. Multumesc pt idei!

    Răspunde
    • iulia

      4 aprilie 2018 la ora 12:33

      🙂 Cu mult drag! Sarbatori cu bine!

      Răspunde

Din aceeasi categorie:

 

Parmezan vegan

 

Aluat foietaj de casa

 

Aluat foietaj rapid

 

Frisca naturala din smantana fermentata

 

Aluat vegan de tarta

 

Aquafaba- inlocuitor natural pentru ou

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha test *

Primary Sidebar

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram

Despre mine

Salut! Eu sunt Iulia - iubitoare de animale, familista, pasionata de fotografie si de mancare buna, mare amatoare de calatorii. 😊 Te invit alaturi mine, intr-o aventura culinara delicioasa, cu preparate elegante si savuroase, de care sa ne bucuram impreuna cu familia si prietenii 😊 Citeste mai mult…

Ma gasesti si pe Facebook

Facebook Pagelike Widget

Cauta un deliciu

Adaugate recent

 

Tort de Craciun cu mirodenii, turta dulce si caramel

 

Cina in familie cu fondue

 

Cartofi gratinati. Din intamplare

 

Placinta cu branza sarata. Pentru el

Preferatele voastre

 
 
 
 
 
 

Footer

contact:

iulia.enache@deliciisizambete.ro

2016-2018 Deliciisizambete. Toate drepturile rezervate.