Saptamana trecuta am inceput sa vizionez din nou, pentru a nu stiu cata oara, „Friends” 😀 . Da, pentru a nu stiu cata oara, pentru ca chiar nu stiu de cate ori am vazut filmul asta 😀 E serialul meu preferat!! Indiferent de cate ori vad vreun episod, efectul ramane de fiecare data acelasi: ras „pofticios”, cu lacrimi :)))) Sunt pur si simplu uimita de cum un serial, pe care il stiu practic pe de rost, imi poate provoca aceeasi stare de bine, de fiecare data.
Nu intamplator am adus vorba de Friends. Intr-unul din episoade ( nu spun care, vezi serialul 😀 ), Chandler si Rachel ( daca esti fan Friends, stii despre cine vorbesc ) traiesc o adevarata aventura cu un cheesecake livrat din greseala la usa lor, in mod repetat 😛 „Dumnezeule, este atat de cremoasa si delicioasa!” – replica celor 2 in timp ce devorau cu gura plina, prajitura dupa prajitura. Acum mai bine de 15 ani, cand am vazut prima data Friends, replica asta nu mi-a transmis nimic altceva, in afara de un umor savuros, dar revazandu-l acum, cand sunt un pic de food freak 😀 , repercusiunea a fost irevocabila si imediata: trebuie sa fac cheesecake ca in Friends!!! 😀
Si am facut, dragii mei! Cata satisfactie! 😛 Prajitura asta este minunata, atat de cremoasa, de usoara, fina, atat de d.e.l.i.c.i.o.a.s.a si se face super usor. Trebuie neaparat sa o incercati, e musai! Musai! 🙂
Va las acum cu reteta mea de New York Cheesecake! My fabulous New York Cheesecake 😛
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- Baza:
- biscuiti din faina integrala = 200g
- unt = 150g
- Umplutura:
- crema de branza = 600g ( la temperatura camerei )
- zahar brut din trestie = 160g
- smantana = 300g ( continut de peste 25% grasime )
- sana = 240g ( poti inlocui cu iaurt, daca doresti )
- oua = 3buc
- vanilie
- zeama de la 2 lamai
- amidon de porumb = 3 linguri
- Sos de afine:
- afine congelate = 400g
- zahar brut din trestie = 4 linguri
- zeama de lamaie = 1 lingura
Extra:
- afine proaspete = 100g ( optional )
- unt = 10g ( pentru uns forma de copt )
- forma de tort cu fund detasabil de 22cm
Cum am procedat:
Baza:
Am uns peretii formei de copt cu putin unt si am tapetat cu hartie de copt. Am amestecat biscuitii (macinati in robotul de bucatarie) cu untul topit, i-am pus in forma si am presat foarte bine cu mana, apoi cu fundul unui pahar. Am copt blatul de biscuiti pentru 5 minute in cuptorul preincalzit la 180g C, dupa care l-am pus de o parte.
Umplutura:
Am mixat foarte bine crema de branza cu zaharul, pana cand am obtinut o crema fina, dupa care am adaugat pe rand, restul ingredientelor, in ordinea urmatoare: smantana, sana, ouale, lamaia, vanilia, amidonul si am mixat foarte bine, la viteza mica, spre medie, dupa fiecare adaugire. Compozitia trebuie sa iasa in final spumoasa si aerata, deci nu te grabi cu mixatul 🙂 .
Am pus crema obtinuta in forma si am bagat-o in cuptorul preincalzit la 180g C, pe nivelul din mijloc, pentru 30 de minute, dupa care am scazut temperatura la 150g C si am continuat coacerea pentru inca 25 de minute. Dupa ce a fost gata, am oprit focul si am mai lasat prajitura inca 30 de minute, apoi am intredeschis usa cuptorului si am mai lasat 30 de minute, dupa care am scos-o si am lasat-o sa se raceasca. Dupa ce a ajuns la temperatura camerei, am bagat-o in frigider pentru cel putin 2 ore, pentru ca blatul sa se intareasca si crema sa fie perfect inchegata.
Prajitura este gata atunci cand capata o culoare galbuie iar mijlocul este inca usor moale, nu inchegat complet. Dupa ce se raceste, prajitura va avea consistenta dorita, bine inchegata.
Sosul de afine:
Am pus afinele congelate impreuna cu zaharul si zeama de lamaie intr-o cratita cu fund dublu, la foc moderat, spre mic, amestecand din cand in cand. Dupa ce amestecul a inceput sa fiarba, am mai lasat pe foc maxim 10 minute ( in momentul asta esti atenta si amesteci mai des ), pana ce sosul s-a legat, ca o dulceata mai lichida. Am lasat apoi sa ajunga la temperatura camerei (odata racit, se va mai inchega putin).
Am servit minunatul si cremosul meu cheesecake cu sos de afine dupa plac si cateva fructe proaspete, aruncate din loc in loc 🙂
Am facut-o deja de 2 ori intr-o saptamana! 😀 Zilele care urmeaza fac una cu ciocolata, de abia astept! 😛 Daca iese buna, vin cu reteta 🙂 .
Pupici!
Util:
- Aseaza o tava tapetata cu hartie de copt, pe un nivel mai jos, sub forma de copt, in felul asta eviti sa iti murdaresti cuptorul cu untul care se va scurge din forma. Se va intampla, crede-ma 😛
- Nu te speria daca prima data ti se va crapa putin la suprafata, este la fel de delicioasa 🙂 . Ca sa eviti asta, micsoreaza timpul de coacere, prima data cu 5 minute iar daca tot nu functioneaza, mai adauga 5 data viitoare, pana gasesti timpul ideal specific cuptorului tau 🙂 .
Jurnal dulce
M-ai prins de când am citit de friends. :))) Sunt în exact aceeași situație, iar când termin toate sezoanele, e foarte posibil să-l iau de la început. :))
Anyway, mică mențiune, este vorba despre chandler, nu joey. ?
P.S: Arată minunat cheesecake-ul! ❤
iulia
Bine te-am gasit, my new Friends sister! <3 Multumesc pentru mentiune! Ai dreptatee! Nu stiu unde mi-a fost capul! 😀 Sa-mi fie rusinee! Sunt la colt deja sa stii, nu am coji de nuca dar stau cuminte cu fata la perete 5 minute 😀 😀 Modific imediat! Multumesc inca o data! Pupici! :* <3