Gogosele fragede si pufoase, umplute cu crema fina de vanilie si glazurate cu ciocolata cremoasa – un desert simplu si savuros, de care te poti bucura in orice moment, in compania unor persoane dragi 🙂 .
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Choux-uri:
- lapte = 125ml
- apa = 125ml
- unt = 130g ( cu peste 80% grasime )
- faina = 150g
- un praf de sare neiodata
- oua = 4 buc ( medii )
Crema de vanilie:
- oua = 8 buc
- lapte dulce = 460ml
- zahar = 8 linguri
- faina = 4 linguri
- esenta naturala de vanilie
- unt = 200g
- zahar pudra = 100g
Glazura ciocolata:
- zahar = 4 linguri
- unt = 50g
- cacao = 2 linguri
- lapte = 3 linguri
- zeama de lamaie = 1/2 lingurita
Extra:
- caise deshidratate = 10buc
Cum am procedat:
Choux-uri:
Am pus untul, laptele si apa intr-o cratita cu fundul dublu, pe foc moderat, amestecand din cand in cand pentru a se topi untul. Cand amestecul a inceput sa fiarba, am pus faina, toata odata si am amestecat energic pentru a o incorpora. Am mai lasat pe foc aproximativ 2 minute, dupa care am pus cratita de o parte si am lasat-o sa se racoreasca pentru 7-8 minute.
Am adaugat apoi sarea si ouale, pe rand, mixand foarte bine dupa fiecare. Este destul de greu sa amesteci ouale in compozitia de faina, pentru a-ti usura munca iti propun doua solutii: ori soliciti ajutorul sotului, ori folosesti mixerul sau robotul de bucatarie 🙂 .
Dupa ce am terminat de preparat compozitia, am tapetat tava cu hartie de copt si am format gogosele micute cu ajutorul unui sac a poche, avand grija sa las putin loc intre ele, pentru ca sa creasca frumos 🙂 . Am bagat apoi tava in cuptorul preincalzit la 190 g C, pe treapta 3 ( mijloc ) pentru 30 de minute. Dupa ce au fost gata, le-am scos din cuptor, le-am lasat sa se raceasca complet, dupa care le-am sectionat pe jumatatea superioara (pe orizontala) , creand cate un capac pentru fiecare 🙂 .
Din compozitia de mai sus am obtinut 40 de gogosele rumene si apetisante.
Crema de vanilie:
Am mixat foarte bine ouale cu zaharul, am adaugat usor faina, dupa care am incorporat treptat si laptele fierbinte si esenta de vanilie. Am pus amestecul pe foc mic si am amestecat in continuu pana cand am obtinut o consistenta cremoasa, asemanatoare cu textura unei smantani mai groase. Dupa ce a fost gata, am lasat-o sa se raceasca, amestecand din cand in cand.
Intre timp am incorporat zaharul pudra in unt, amestecand energic pentru a omogeniza ingredientele.
Pentru ca sa obtin o crema de vanilie foarte fina, am amestecat cele doua compozitii, adaugand treptat , cate o lingura din amestecul de oua in mixura de unt si zahar.
Glazura de ciocolata:
Glazura se face foarte usor: am pus intr-un craticioara toate ingredientele, am pus pe foc mic si am amestecat in continuu pana cand amestecul a inceput sa clocoteasca incet si sa capete o consistenta cremoasa ( in jur de 7-8 minute ).
Asamblare:
Am umplut fiecare choux cu crema de vanilie, am glazurat cu ciocolata si am decorat cu bucati de caise deshidratate.
Deliciosss!!
Succes si pofta dulce! 🙂
Elena
Cand mai faci? 😀
iulia
Cand o sa mai fac, va aduc si voua ?