Mille feuille ( in romana – ‘’o mie de foi’’) este un elegant desert frantuzesc, facut in mod traditional din 3 randuri de foi crocante, acoperite cu crema de vanilie si dichisit dupa plac, cu glazura, zahar pudra sau fructe proaspete.
Da, acesta este Mille feuille- ul traditional! Suna delicios, nu? Ce ai zice daca am modifica ‘’un picut’’ reteta? 😛
Nu cu multe zile in urma, mi-a venit un gand nebunatic: ‘’Ce-ar fi daca as face un Mille feuille numai din ciocoolataaa? Si cum ar fi daca l-as face si de post? Ar fi minunat!! ‘’, mi-am raspuns si m-am apucat de treaba! 🙂
De curand am facut o reteta super gustoasa de bomboane de ciocolata de post, de care m-am indragostit, drept urmare am folosit aceeasi metoda pentru a face foile, care in reteta mea sunt de fapt straturi de ciocolata, pe care am ales sa le imbrac cu un ganache fin si cremos. Pentru a echilibra putin gustul, am garnisit cu cateva fructe de zmeura, pe care bineinteles ca le poti inlocui cu un alt fruct de padure, care iti place mai mult sau la care ai acces mai usor.
Rezultatul a fost foarte simplu si previzibil de delicios: un strat de ciocolata, crema ganache, zmeura, apoi din nou strat de ciocolata, ganache, zmeura si incheiem cu un ultim strat de ciocolata, acoperit cu ganache-ul cremos si dichisit cu zmeurica, bineinteles! 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit ( necesar pentru 2 portii ):
Pentru foi:
- unt de cacao = 100g
- nectar de agave = 2 linguri ( sau miere, daca nu doresti un preparat vegan )
- cacao pudra = 30g
- esenta de vanilie
- un praf de sare neiodata
Pentru crema ganache:
- ciocolata neagra = 160g ( cu continut de cacao de peste 75%)
- lapte de migdale = 85g ( neindulcit )
- ulei de cocos = 43g ( topit )
- zahar pudra = 130g
Extra:
- zmeura = 200g
Cum am procedat:
Pentru a face foile din ciocolata am urmat reteta pentru bomboanele vegane, cu exceptia faptului ca in loc sa folosesc forme pentru briose, am folosit niste forme de minitarta. Pentru ca sa pot scoate stratul de ciocolata intact, am captusit foarte bine forma cu folie de aluminiu, dupa care am turnat ciocolata in strat subtire, de aproximativ o jumatate de deget 🙂 . Odata turnata ciocolata lichida in forme, le-am bagat in frigider pentru cca 15 minute, pentru a se intari.
Din ingredientele de mai sus, mi-au rezultat 6 foi/straturi de ciocolata.
Cat timp au stat formele la frigider, am facut crema ganache.
Am rupt ciocolata in bucati si am asezat-o intr-un bol de sticla incapator. Am turnat peste ea laptele fierbinte, adus pana la punctul de fierbere, am lasat cca 3-4 minute, dupa care am amestecat usor, pana cand s-a topit toata ciocolata.
In cazul in care te plictisesti de amestecat, aseaza vasul pe aragaz, pe baie de abur si vei grabi procesul , dar amesteci in continuare 🙂 . Pentru pasul urmator, am incorporat uleiul de cocos topit, am acoperit cu folie de plastic si am lasat 10 minute.
Dupa ce a trecut timpul de odihna, am mixat foarte bine ( cu un mixer de mana ), dupa care am adaugat zaharul pudra si am mixat in continuare pentru a omogeniza compozitia. Am acoperit din nou vasul si l-am bagat in frigider pentru 20 de minute, apoi am mixat din nou pana cand ganache-ul s-a intarit si a devenit spumos.
Iti jur ca nu iti va veni sa crezi cat este de delicioasa si de fina aceasta crema, nu zici ca ar fi facuta fara unt sau smantana!! Este pur si simplu ganache de ciocolata, la fel de cremos, la fel de gustos si la fel de fin ca si cel facut in mod traditional, cu marea diferenta ca este vegan! 🙂
Dupa cele 20 de minute de stat la rece, crema trebuie sa se fi intarit suficient incat sa o poti folosi. In cazul in care nu ti se pare suficient de inchegata ( tare ), mai adauga zahar pudra, pana cand obtii consistenta dorita.
Asamblare:
Am folosit cate 3 straturi de ciocolata pentru fiecare portie, pe care le-am acoperit cu crema ganache si le-am garnisit cu fructe de zmeura, dupa plac 🙂 .
Pofta ciocolatoasa!
Lasă un răspuns