Daca ai fost macar o data in Grecia, cu siguranta ai incercat si mielul kleftiko, o reteta autentica greceasca, nelipsita din meniul oricarui restaurant sau taverna cu specific traditional. Dar daca inca nu ai avut aceasta ocazie, zaboveste inca putin pe pagina mea si hai sa urmarim impreuna, pas cu pas, cum se prepara aceasta savuroasa reteta 🙂
Mielul Kleftiko, tradus in romana „miel furat” sau „mielul banditului” este un preparat rustic, autentic grecesc, cu o traditie veche de mai bine de 500 de ani si o istorie captivanta. Se spune ca in vremea dominatiei otomane din Grecia, prin secolul al XV-lea, taranii saraci, neavand bani sa-si plateasca taxele, fugariti de autoritatile otomane, si-au gasit refugiu in munti, de unde au continuat sa lupte impotriva cotropitorilor turci pana in secolul XIX. Neavand nicio sursa de hrana, erau nevoiti sa fure pentru a supravietui, de cele mai multe ori miei sau capre, ramanand cunoscuti in istorie chiar sub numele de „banditi” . De teama sa nu fie descoperiti, intrucat fumul sau aroma mancarii le-ar fi putut trada locatia, gateau carnea intr-o groapa sapata adanc in pamant.
Metoda este fascinanta: asezau un strat de crengi pe fundul gropii, aprindeau focul, asezau carnea acoperita cu ierburi proaspete, precum oregano, frunze de dafin, usturoi salbatic, bucati de branza tare, din nou un strat de crengi si frunze, acopereau cu pamant si o lasau acolo sa se gateasca incet in groapa, pentru cateva ore sau chiar peste noapte. Avem si noi o metoda asemanatoare, cunoscuta printre ciobani – „oaie in groapa” diferenta este ca la noi nu se folosesc aceleasi condimente sau bucati de branza, dar este delicioasa, daca aveti vreodata ocazia, sa incercati 🙂
In zilele noastre nu se mai sapa groapa in pamant 😛 , reteta „banditilor” se gateste in cuptor, carnea se acopera foarte bine, sigilata in hartie de copt, astfel incat toate sucurile si aromele sa se imbine si sa nu se piarda niciun strop din minunatia gustului 🙂 Dupa ceva ore de stat la foc domol, carnea va deveni atat de frageda si suculenta incat se va desprinde de pe os, iar combinatia cu ierburi proaspete, legume si branza feta este pur si simplu delicioasaaa! 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- pulpa de miel = 1 buc
- ulei de masline = 4 linguri
- piper proaspat macinat
- sare neiodata
- oregano uscat = 1 lingurita
- zeama de la 1/2 lamaie
- legume
- ceapa = 4 buc
- ardei gras rosu = 2 buc
- ardei gras verde = 1 buc
- rosii cherry = 10 buc
- usturoi = 1 capatana
- branza feta = 200g
- ulei de masline = 3 linguri
- vin alb = 150ml ( 1/2 pahar )
- zeama de la 2 lamai
- mustar 1 lingurita
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- oregano uscat = 1 lingurita
- cartofi =Â 6 buc
- ulei masline = 1 lingura
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
Cum am procedat:
Am spalat foarte bine pulpa de miel, am tamponat-o cu prosop de hartie, am masat-o usor cu un mix facut din sare, piper si oregano, am uns-o foarte bine cu ulei de masline, am pus deasupra zeama de lamaie, dupa care am infasurat-o in folie de plastic si am pus-o la frigider peste noapte.
A doua zi:
Am scos carnea din frigider si am lasat-o sa ajunga la temperatura camerei.
Intr-un castron, am amestecat uleiul de masline, zeama de la 1 lamaie, sare, piper, oregano, mustarul, vinul alb si am turnat apoi peste legumele taiate in bucati mari, cu exceptia rosiilor cherry pe care le-am lasat intregi. Am amestecat bine si am pus totul intr-o tava incapatoare, tapetata cu hartie de copt ( 2 coli ). Am pus din loc in loc bucati de branza feta, plus 2 jumatati ramase de la 1 lamaie stoarsa, am asezat deasupra pulpa de miel ( fara folia de plastic ), am stors inca o lamaie peste carne si legume, am sigilat foarte bine totul si am pus in cuptorul preincalzit la 180g CÂ pentru 2h.
Dupa 2h, am scos legumele pe un platou, am pus cartofii in tava ( condimentati si unsi cu ulei de masline ), am ridicat temperatura la 190g C si am continuat sa gatesc pentru inca 50 minute, neacoperit, pana cand carnea s-a rumenit frumos si cartofii au devenit galbeni aurii.
Am servit greceste, bineinteles 🙂 : am asezat pulpa de miel peste legumele coapte, am mai „aruncat” pe ici pe colo cate o bucata de branza feta sfaramata, am pus si o salata verde intr-o parte, cartofi copti si nu putea lipsi cate un pahar de vin alb rece si parfumat 🙂
D.e.l.i.c.i.o.s!!
Pupici!
Util:
- timpul de gatit poate varia in functie de cuptor si cantitatea de carne folosita
- pulpa de miel = 1 buc
- ulei de masline = 4 linguri
- piper proaspat macinat
- sare neiodata
- oregano uscat = 1 lingurita
- zeama de la ½ lamaie
- legume
- ceapa = 4 buc
- ardei gras rosu = 2 buc
- ardei gras verde = 1 buc
- rosii cherry = 10 buc
- usturoi = 1 capatana
- branza feta = 200g
- ulei de masline = 3 linguri
- vin alb = 150ml ( ½ pahar )
- zeama de la 2 lamai
- mustar 1 lingurita
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- oregano uscat = 1 lingurita
- cartofi =Â 6 buc
- ulei masline = 1 lingura
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- Am spalat foarte bine pulpa de miel, am tamponat-o cu prosop de hartie, am masat-o usor cu un mix facut din sare, piper si oregano, am uns-o foarte bine cu ulei de masline, am pus deasupra zeama de lamaie, dupa care am infasurat-o in folie de plastic si am pus-o la frigider peste noapte.
- A doua zi - Am scos carnea din frigider si am lasat-o sa ajunga la temperatura camerei.
- Intr-un castron, am amestecat uleiul de masline, zeama de la 1 lamaie, sare, piper, oregano, mustarul, vinul alb si am turnat apoi peste legumele taiate in bucati mari, cu exceptia rosiilor cherry pe care le-am lasat intregi. Am amestecat bine si am pus totul intr-o tava incapatoare, tapetata cu hartie de copt ( 2 coli ). Am pus din loc in loc bucati de branza feta, plus 2 jumatati ramase de la 1 lamaie stoarsa, am asezat deasupra pulpa de miel ( fara folia de plastic ), am stors inca o lamaie peste carne si legume, am sigilat foarte bine totul si am pus in cuptorul preincalzit la 180g CÂ pentru 2h.
- Dupa 2h, am scos legumele pe un platou, am pus cartofii in tava ( condimentati si unsi cu ulei de masline ), am ridicat temperatura la 190g C si am continuat sa gatesc pentru inca 50 minute, neacoperit, pana cand carnea s-a rumenit frumos si cartofii au devenit galbeni aurii.
- Am servit greceste, bineinteles 🙂 : am asezat pulpa de miel peste legumele coapte, am mai "aruncat" pe ici pe colo cate o bucata de branza feta sfaramata, am pus si o salata verde intr-o parte, cartofi copti si nu putea lipsi cate un pahar de vin alb rece si parfumat 🙂
Â
Â
Lasă un răspuns