De cativa ani am devenit fan naut! Gatit, cu sosuri sau fara, in combinatie cu alte legume sau simplu, in salate proaspete sau hummus, ador gustul boabelor de naut. De curand am descoperit ca pe langa leguma in sine, se poate folosi chiar si lichidul din conserva, cel ce rezulta in urma fierberii boabelor, minunat in preparatele vegane ca si inlocuitor pentru ou si cunoscut in gastronomie sub denumirea de aquafaba. Mai multe detalii despre el gasesti in articolul meu de aici .
Am testat si eu acest lichid miraculos in cateva retete pana acum si marturisesc ca sunt super incantata de rezultate: aluat vegan pentru tarte, Pavlova , da, poti face si bezele si sunt delicioase si un sos minunat de maioneza vegana/de post, a carui reteta ti-o impartasesc astazi.
Maioneza vegana, maioneza fara ou dar la fel de delicioasa ca si preparatul original, cu textura cremoasa, densa si un gust atat de bun, de care ne-am indragostit. Mai exista variante de maioneza de post/vegana, dar crede-ma ca sunt total inferioare din punct de vedere al gustului si consistentei. Pentru un plus de savoare eu am adaugat si cativa catei de usturoi, daca nu iti sunt pe plac, ii poti omite.
Noua ne place atat de mult gustul, incat am inceput sa o folosesc si in afara perioadelor de post 🙂 Este minunata in salate, sandwichuri, ca sos pentru fripturi sau peste, iar cu cartofi copti este o adevarata nebunie!! Trebuie neaparat sa o incerci! 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- aquafaba = 50ml ( foarte rece – lichid din conserva de naut )
- usturoi = 3 catei ( tocati )
- mustar = 1 lingurita
- ulei de masline = 50ml
- ulei de floarea soarelui = 100ml
- zeama de lamaie = 1 lingura
- boabe de naut = 10g ( din conserva , aproximativ 12 buc)
- otet de mere = 1 lingurita
- turmeric pudra= un varf de cutit
- nectar de agave = 1 lingurita ( sau miere de albine, daca nu doresti un preparat vegan)
- fulgi de drojdie inactiva = 1 lingura ( cu varf )
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
Cum am procedat:
Important! Pentru ca sa obtinem o textura cremoasa si densa, este nevoie sa pastram conserva de naut la frigider cel putin 24h, in acest fel, maioneza va ingloba mult mai mult aer in timpul mixarii.
Am pus toate ingredientele, cu exceptia uleiului, intr-un recipient de plastic inalt si ingust, suficient pentru a folosi un blender de mana vertical. Poti folosi paharul gradat al blenderului sau un borcan, daca nu ai altceva potrivit. Pentru a mentine temperatura scazuta in timpul procesului, am asezat recipientul pe o punga cu mazare congelata.
Am mixat foarte bine toate ingredientele, pana cand am obtinut o pasta fina, timp de 1 minut dupa care am inceput sa adaug uleiul, putin cate putin, in fir foarte subtire, mixand foarte bine dupa fiecare adaugire ( in prealabil, am amestecat cele 2 tipuri de ulei intr-un pahar ). Dupa aproximativ 10-15 minute de mixat, o sa vezi ca maioneza va incepe sa capete o consistenta aerata si cremoasa.
Eu am folosit un blender de mana vertical, este foarte simplu si obtii rezultatul dorit!
Dupa ce am terminat de incorporat tot uleiul, am pus maioneza intr-un recipient din sticla, l-am inchis ermetic si am pastrat-o la frigider. Tot procesul a durat in jur de 20 de minute.
Tinuta la rece, maioneza este buna de consum cel putin 2 saptamani.
Pupici!
- aquafaba = 50ml ( foarte rece - lichid din conserva de naut )
- usturoi = 3 catei ( tocati )
- mustar = 1 lingurita
- ulei de masline = 50ml
- ulei de floarea soarelui = 100ml
- zeama de lamaie = 1 lingura
- boabe de naut = 10g ( din conserva , aproximativ 12 buc)
- otet de mere = 1 lingurita
- turmeric pudra= un varf de cutit
- nectar de agave = 1 lingurita ( sau miere de albine , daca nu doresti un preparat vegan)
- fulgi de drojdie inactiva = 1 lingura ( cu varf )
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- Am pus toate ingredientele, cu exceptia uleiului, intr-un recipient de plastic inalt si ingust, suficient pentru a folosi un blender de mana vertical. Poti folosi paharul gradat al blenderului sau un borcan, daca nu ai altceva potrivit.
- Pentru a mentine temperatura scazuta in timpul procesului, am asezat recipientul pe o punga cu mazare congelata.
- Am mixat foarte bine toate ingredientele, pana cand am obtinut o pasta fina, timp de 1 minut dupa care am inceput sa adaug uleiul, putin cate putin, in fir foarte subtire, mixand foarte bine dupa fiecare adaugire ( in prealabil, am amestecat cele 2 tipuri de ulei intr-un pahar ). Dupa aproximativ 10 minute de mixat, o sa vezi ca maioneza va capata o consistenta aerata si cremoasa.
- Eu am folosit un blender de mana vertical, este foarte simplu si obtii rezultatul dorit!
- Dupa ce am terminat de incorporat tot uleiul, am pus maioneza intr-un recipient din sticla, l-am inchis ermetic si am pastrat-o la frigider.
- Tinuta la rece, maioneza este buna de consum cel putin 2 saptamani.
Lasă un răspuns