• Meniu de navigare principal
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Delicii si Zambete

Ingrediente simple. Retete delicioase

  • Acasa
  • Dulciuri
  • Bucate fel de fel
    • fan branza
    • Vegetariene
      • Dulci
      • Sarate
    • Cu carne
    • Fara carne
    • Peste, fructe de mare
    • Pizza, paste, aluaturi
    • Supe, ciorbe
    • Bunatati pt. micul dejun
  • Tin la silueta
    • Fara gluten
    • Cine usoare din timpul saptamanii
    • deserturi care nu ingrasa :)
  • Cum se face
  • Masa la pachet
  • Cocktails&drinks
    • cu alcool
    • fara alcool

Maioneza vegana

5 iunie 2018 by iulia Lasa un comentariu

De cativa ani am devenit fan naut! Gatit, cu sosuri sau fara, in combinatie cu alte legume sau simplu, in salate proaspete sau hummus, ador gustul boabelor de naut. De curand am descoperit ca pe langa leguma in sine, se poate folosi chiar si lichidul din conserva, cel ce rezulta in urma fierberii boabelor,  minunat in preparatele vegane ca si inlocuitor pentru ou si cunoscut in gastronomie sub denumirea de aquafaba. Mai multe detalii despre el gasesti in articolul meu de aici .

Am testat si eu acest lichid miraculos in cateva retete pana acum si marturisesc ca sunt super incantata de rezultate: aluat vegan pentru tarte, Pavlova , da, poti face si bezele si sunt delicioase si un sos minunat de maioneza vegana/de post, a carui reteta ti-o impartasesc astazi.

Maioneza vegana, maioneza fara ou dar la fel de delicioasa ca si preparatul original, cu textura cremoasa, densa si un gust atat de bun, de care ne-am indragostit. Mai exista variante de maioneza de post/vegana, dar crede-ma ca sunt total inferioare din punct de vedere al gustului si consistentei. Pentru un plus de savoare eu am adaugat si cativa catei de usturoi, daca nu iti sunt pe plac, ii poti omite.

Noua ne place atat de mult gustul, incat am inceput sa o folosesc si in afara perioadelor de post 🙂  Este minunata in salate, sandwichuri, ca sos pentru fripturi sau peste, iar cu cartofi copti este o adevarata nebunie!! Trebuie neaparat sa o incerci! 🙂

Cu drag si cu un zambet,

Iulia

Ce am folosit:

  • aquafaba = 50ml ( foarte rece – lichid din conserva de naut )
  • usturoi = 3 catei ( tocati )
  • mustar = 1 lingurita
  • ulei de masline = 50ml
  • ulei de floarea soarelui = 100ml
  • zeama de lamaie = 1 lingura
  • boabe de naut = 10g ( din conserva , aproximativ 12 buc)
  • otet de mere = 1 lingurita
  • turmeric pudra= un varf de cutit
  • nectar de agave = 1 lingurita ( sau miere de albine, daca nu doresti un preparat vegan)
  • fulgi de drojdie inactiva = 1 lingura ( cu varf )
  • sare neiodata
  • piper proaspat macinat

Cum am procedat:

Important! Pentru ca sa obtinem o textura cremoasa si densa, este nevoie sa pastram conserva de naut la frigider cel putin 24h, in acest fel, maioneza va ingloba mult mai mult aer in timpul mixarii.

Am pus toate ingredientele, cu exceptia uleiului,  intr-un recipient de plastic inalt si ingust, suficient pentru a folosi un blender de mana vertical. Poti folosi paharul gradat al blenderului sau un borcan, daca nu ai altceva potrivit. Pentru a mentine temperatura scazuta in timpul procesului, am asezat recipientul pe o punga cu mazare congelata.

Am mixat foarte bine toate ingredientele, pana cand am obtinut o pasta fina, timp de 1 minut dupa care am inceput sa adaug uleiul, putin cate putin, in fir foarte subtire, mixand foarte bine dupa fiecare adaugire ( in prealabil, am amestecat cele 2 tipuri de ulei intr-un pahar ). Dupa aproximativ 10-15 minute de mixat, o sa vezi ca maioneza va incepe sa capete o consistenta aerata si cremoasa.

Eu am folosit un blender de mana vertical, este foarte simplu si obtii rezultatul dorit!

Dupa ce am terminat de incorporat tot uleiul, am pus maioneza intr-un recipient din sticla, l-am inchis ermetic si am pastrat-o la frigider. Tot procesul a durat in jur de 20 de minute.

Tinuta la rece, maioneza este buna de consum cel putin 2 saptamani.

Pupici!

Maioneza vegana
 
Print
Prep time
20 mins
Total time
20 mins
 
Maioneza vegana cu aquafaba, maioneza fara ou, ideala pentru salate sau sandwichuri, o reteta rapida si foarte usor de facut
Cuisine: vegana
Serves: 3
Ingredients
  • aquafaba = 50ml ( foarte rece - lichid din conserva de naut )
  • usturoi = 3 catei ( tocati )
  • mustar = 1 lingurita
  • ulei de masline = 50ml
  • ulei de floarea soarelui = 100ml
  • zeama de lamaie = 1 lingura
  • boabe de naut = 10g ( din conserva , aproximativ 12 buc)
  • otet de mere = 1 lingurita
  • turmeric pudra= un varf de cutit
  • nectar de agave = 1 lingurita ( sau miere de albine , daca nu doresti un preparat vegan)
  • fulgi de drojdie inactiva = 1 lingura ( cu varf )
  • sare neiodata
  • piper proaspat macinat
Instructions
  1. Am pus toate ingredientele, cu exceptia uleiului, intr-un recipient de plastic inalt si ingust, suficient pentru a folosi un blender de mana vertical. Poti folosi paharul gradat al blenderului sau un borcan, daca nu ai altceva potrivit.
  2. Pentru a mentine temperatura scazuta in timpul procesului, am asezat recipientul pe o punga cu mazare congelata.
  3. Am mixat foarte bine toate ingredientele, pana cand am obtinut o pasta fina, timp de 1 minut dupa care am inceput sa adaug uleiul, putin cate putin, in fir foarte subtire, mixand foarte bine dupa fiecare adaugire ( in prealabil, am amestecat cele 2 tipuri de ulei intr-un pahar ). Dupa aproximativ 10 minute de mixat, o sa vezi ca maioneza va capata o consistenta aerata si cremoasa.
  4. Eu am folosit un blender de mana vertical, este foarte simplu si obtii rezultatul dorit!
  5. Dupa ce am terminat de incorporat tot uleiul, am pus maioneza intr-un recipient din sticla, l-am inchis ermetic si am pastrat-o la frigider.
  6. Tinuta la rece, maioneza este buna de consum cel putin 2 saptamani.
Notes
Important! Pentru ca sa obtinem o textura cremoasa si densa, este nevoie sa pastram conserva de naut la frigider cel putin 24h, in acest fel, maioneza va ingloba mult mai mult aer in timpul mixarii.
3.5.3251

 

Print Friendly, PDF & Email

Categorii:Cum se face Tag-uri:aquafaba, de post, fulgi de drojdie inactiva, maioneza cu aquafaba, maioneza vegana, naut, sos de maioneza cu usturoi, vegan

Previous Post: « Veggie pizza cu smantana si spanac
Next Post: Black Forest Mini Pavlova »

Reader Interactions

Din aceeasi categorie:

 

Frisca naturala din smantana fermentata

 

Aluat foietaj de casa

 

Sos BBQ dulce-picant

 

Parmezan vegan

 

Aquafaba- inlocuitor natural pentru ou

 

Oua de Pasti vopsite natural

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha test *

Rate this recipe:  

Primary Sidebar

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram

Despre mine

Salut! Eu sunt Iulia - iubitoare de animale, familista, pasionata de fotografie si de mancare buna, mare amatoare de calatorii. 😊 Te invit alaturi mine, intr-o aventura culinara delicioasa, cu preparate elegante si savuroase, de care sa ne bucuram impreuna cu familia si prietenii 😊 Citeste mai mult…

Ma gasesti si pe Facebook

Facebook Pagelike Widget

Cauta un deliciu

Adaugate recent

 

Tort de Craciun cu mirodenii, turta dulce si caramel

 

Cina in familie cu fondue

 

Cartofi gratinati. Din intamplare

 

Placinta cu branza sarata. Pentru el

Preferatele voastre

 
 
 
 
 
 

Footer

contact:

iulia.enache@deliciisizambete.ro

2016-2018 Deliciisizambete. Toate drepturile rezervate.