Madeleines sunt un desert frantuzesc, cu o textura deosebit de fina, foarte usor si racoritor. Specific acestor fursecuri pufoase este insasi forma lor de scoica, usor alungita care se obtine prin folosirea unor forme de copt speciale, disponibile in orice market si la un pret foarte avantajos.
Noua ne plac foarte mult dimineata, la micul dejun dar sunt minunate si dupa amiaza, intr-o pauza dulce de relaxare, alaturi de o ceasca de ceai sau lapte, dupa preferinte sau pofte 🙂 .
Reteta este foarte simpla si rapida, motiv pentru care Madeleines-ele sunt alegerea ideala, ori de cate ori ai pofta de ceva dulce si usor,  dar nu prea ai mult timp sau chef de bucatarit 🙂 .
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit ( pentru 24 buc. ):
- faina = 185g ( cernuta )
- unt = 160g ( topit si adus la temperatura camerei )
- oua = 4 buc
- galbenus de ou = 1 buc
- zahar = 150g
- esenta de vanilie
- un praf de sare neiodata
- bicarbonat de sodiu = 1/2 lingurita ( stins in putina zeama de lamaie )
- coaja si zeama de la 1 lamaie ( de marime potrivita )
Cum am procedat:
Intr-un vas am amestecat ouale, galbenusul, zaharul, esenta de vanilie, coaja si zeama de lamaie si sarea. Am incorporat apoi untul, dupa care am adaugat faina, treptat, amestecand usor dupa fiecare transa. La final am pus bicarbonatul de sodiu, stins in putina zeama de lamaie.
Gata, am terminat de facut aluatul! Super simplu, nu? 🙂 . Am acoperit vasul cu folie alimentara si l-am pus in frigider pentru aproximativ 1 h, timp in care toate ingredientele sa faca cunostinta si sa isi expuna punctele lor forte 😛 .
Ok, a trecut 1 h, timp in care ne-am relaxat putin si am rasfoit pofticiosi printre retetele de pe site 😛 ! Este timpul pentru copt! Am pus cate 1 lingura de compozitie in fiecare compartiment al formei si am bagat in cuptorul preincalzit la 200g C, pentru cca 10 minute sau pana cand se auresc usor si trec testul cu scobitoarea 🙂 .
Eu am folosit o forma din silicon, cu 9 compartimente. Daca folosesti o forma din metal, te sfatuiesc sa o ungi cu unt, sa tapetezi putin cu faina si sa o bagi la frigider pentru aproximativ 15 minute, timp in care pregatesti aluatul.
Cand fursecurile noastre sunt gata, le scoatem din cuptor, le mai lasam cca 2 minute in forma,  le asezam apoi pe un gratar sa se racoreasca putin, dupa care trecem la degustat!! 🙂
Succes la copt si pofta dulce de Madeleines!
Service BMW
arata bestial
iulia
Multumesc! 🙂 Sa faci o incercare si sa-mi spui cum ti-au iesit 🙂