Iti plac lipiile? Daca da, atunci noteaza-ti reteta asta pentru ca vei avea nevoie de ea, crede-ma. De fapt, nu, mai bine pune-ti sortul si hai sa le facem impreuna! 🙂
Sunt foarte gustoase, au o textura usor elastica si le poti folosi la toate tipurile de sandwich-uri care iti lasa tie gura apa.
Te astept in bucatarie! Hai!
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- faina alba = 300g
- faina de grau dietetica integrala = 300g
- drojdie uscata = 8g
- apa calduta = 400ml
- sare neiodata = 1 lingurita
- oregano uscat = 1 lingurita
- cimbru uscat = 1 lingurita
- ulei de masline = 3 linguri
Cum am procedat:
Intr-un bol incapator am pus mai intai ingredientele umede, respectiv uleiul de masline si apa calduta in care am dizolvat in prealabil sarea. Apoi am adaugat faina ( toata o data), drojdia si ierburile uscate. Am framantat foarte bine pana am obtinut un aluat omogen, elastic si usor moale (daca aluatul ti se pare prea moale si se lipeste foarte tare de mana, mai adauga 1,2 linguri de faina). Am acoperit cu folie de plastic si am lasat sa dospeasca pentru aproximativ 60 minute intr-un loc calduros, ferit de curentii de aer rece.
Dupa ce aluatul a crescut frumos, l-am rasturnat pe blatul de lucru pudrat cu faina si l-am impartit in 8 bucati egale .  Am intins prima bucata de aluat si i-am dat o forma rotunda si subtire ( marimea o alegi tu, aluatul este elastic, nu se rupe, poti sa faci lipii subtiri sau o pite mici, mai groase, cum doresti).
Am incins o tigaie pe care am uns-o cu ulei de masline si am pus prima lipie. Dupa ce o vei pune in tigaie, vei observa ca vor aparea mici bule in aluat, este absolut normal 🙂
Am lasat-o 2 minute la foc mediu, dupa care am intors-o pe cealalta parte pentru inca 2 minute. Dupa ce s-a copt, am pus lipiuta minunata pe o farfurie si am acoperit-o cu un prosop curat. Am repetat procedeul pentru fiecare lipie in parte.
Pentru a fi mai usor, am pus intr-un castron 2-3 linguri cu ulei de masline si cu ajutorul unei pensule de bucatarie am uns tigaie de fiecare data.
Pentru ca sa se mentina calde si elastice, am asezat lipiile una peste cealalta si le-am lasat acoperite.
Se pot pastra peste noapte intr-o punga de plastic, inchisa ermetic. Sunt foarte bune si a doua zi.
Asta-i tot!
Succes si pofta de lipii! 🙂
Lasă un răspuns