Mancarica cu limba de vita sau porc este unul din acele preparate de care ma bucuram cand eram copil, cu zambetul pe buze si cu gura plina: “Parca se bat turcii la gura ei !” 🙂 spunea bunica, punandu-mi inca o lingura din mancarea aia minunata.
Nostalgia acelor momente de bucurie imaculata, m-a determinat sa incerc sa recreez reteta bunicii mele. Am adaptat ingredientele la stocul din camara 🙂 , am improvizat pe ici pe colo si rezultatul a fost unul delicios! 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- limba de manzat = 1 buc
- ceapa = 2 buc
- ulei de masline = 1 ½ lingura
- tarhon = 1 lingurita
- frunze de dafin = 3 buc
- cimbru = 1 crenguta uscata + proaspat
- busuioc proaspat = cateva frunzulite
- usturoi = 5 catei ( pisati )
- bulion de rosii Topoloveana = 1 borcan
- zahar = ½ lingurita
- vin rosu = 50ml
- smantana pentru gatit = 50ml
- supa = 200ml ( zeama in care a fiert limba )
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
Cum am procedat:
Am fiert limba de vita in apa cu putina sare pentru aproximativ 2 ore. Dupa ce carnea s-a patruns foarte bine, am pus-o pe un tocator si am lasat-o sa se racoreasca putin, dupa care am indepartat cu grija pielea si am taiat-o pe latime, in bucati potrivite.
Cat timp s-a fiert limba, m-am ocupat de sos. Am calit ceapa tocata marunt in uleiul de masline, am adaugat apoi bulionul de rosii amestecat cu cca 200 ml de zeama in care a fiert limba, putin zahar si am condimentat cu sare si piper. Am lasat sosul sa fiarba incet, la foc mic, acoperit cu capac, pentru aproximativ 15 minute, dupa care am pus tarhonul, frunzele de dafin, cimbrul, busuiocul si bucatile de limba. Dupa cca 3 minute am adaugat vinul rosu, smantana si usturoiul si am mai lasat pe foc in jur de 5 minute. La final am presarat frunzulite de cimbru proaspat si busuioc.
Am ales sa servim limba de vita alaturi de un couscous untos 🙂 .
Pentru couscous :
Am pus la fiert 2 cesti de apa cu putina sare. Separat, intr-un alt vas, am pus 1 ceasca de couscous cu putin piper si cimbru. Dupa ce apa a inceput sa clocoteasca am turnat-o peste couscous, am acoperit cu un capac si am lasat pentru 7- 8 minute. Am adaugat apoi un cub de unt de aproximativ 30g, am amestecat foarte usor cu ajutorul unei furculite si am potrivit gustul de sare si piper. Asta a fost tot!
Succes si pofta buna! 🙂
Iti recomand cu incredere sa folosesti bulionul de rosii Topoloveana, este produs doar din rosii proaspete romanesti, 100% natural. Este atat de bun incat il poti manca pe paine 🙂 . Eu il comand direct de pe site-ul firmei producatoare, Sonimpex Topoloveni! O sa gasesti multe alte minunatii delicioase si sanatoase, eu niciodata nu ma opresc doar la bulion, mai pun in cos una alta, dupa pofta si inspiratie 🙂 – Click aici .
Lasă un răspuns