Legumele umplute se consuma cu mare placere la noi in familie, fie ca este vorba de ardei, gogosari, dovlecei sau rosii, toate se bucura de acelasi succes. Recunosc ca mie imi plac cel mai mult gogosarii, sunt mai carnosi decat alte legume din aceeasi familie si au o dulceata anume, care ofera un gust deosebit preparatelor. Nu e de mirare ca avem in frigider cateva bucati mari si frumoase, pe care le voi pregati chiar astazi pentru masa de seara 🙂 .
Pentru ca este zi de post, am decis sa fac umplutura pe baza de quinoa si sa completez cu cateva ciupercute, niste morcov si verdeata din belsug.
Avand in vedere ca vorbim de o masa de seara, combinatia de quinoa si legume este exact ce ne trebuie pentru a ne hrani sanatos si a nu ne pune in pericol greutatea 🙂 .
Este prima data cand folosesc quinoa in felul acesta si sincer, sunt foarte intrigata de cum va iesi rezultatul final 😛 .
Deci, la treaba! 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Pentru 2 persoane
- gogosari rosii = 4 buc mari
- quinoa alba = 100g
- apa = 200ml
- ciuperci = 350g
- morcov = 1 buc
- patrunjel verde = 1 legatura
- ulei de masline = 2 linguri
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
Cum am procedat:
Pentru inceput am pregatit quinoa.
Un aspect foarte important pe care trebuie sa-l retii atunci cand gatesti quinoa este ca primul pas al procesului de preparare este clatirea.
De ce sa clatesti quinoa? Quinoa are un strat natural, numit saponina, care in cazul in care nu este indepartat prin clatire, da preparatului un gust amar. Deci, nu uita sa clatesti quinoa inainte de preparare! 🙂
Ok, tinand cont de informatiile de mai sus, am inceput, bineinteles cu etapa de clatire. Am clatit quinoa intr-o strecuratoare foarte deasa iar apoi am pus-o la fiert in apa cu putina sare neiodata, la foc moderat spre mare ( daca nu ai o strecuratoare foarte deasa, pune quinoa intr-o bucata de tifon curat, pe care o asezi mai apoi in strecuratoare si gata, ai scapat de problema) . Am lasat-o sa dea intr-un clocot, dupa care am micsorat focul si am continuat procesul de fierbere pentru aproximativ 20-25 de minute, pana cand a absorbit toata apa; bobitele de quinoa s-au umflat si au devenit usor transparente, incolore.
Cat timp s-a gatit quinoa, am facut restul umpluturii. Intr-o tigaie incinsa, am pus 1 lingura si ½ de ulei de masline, ciupercutele taiate dupa plac si morcovul ras. Am condimentat cu sare si piper,am acoperit cu capac si am lasat sa se gateasca la foc mediu pentru 15 minute. Cand legumele au fost gata, am luat de pe foc, am adaugat quinoa si patrunjelul verde tocat. Am oprit putina verdeata pentru a o folosi la final.
Am pregatit apoi gogosarii: am scos capacul cu seminte si am mai marit putin deschiderea formata.
I-am umplut pe fiecare in parte si le-am pus capacelele, i-am asezat intr-un vas de yena uns cu foarte putin ulei de masline si am acoperit cu un capac. I-am gatit in cuptorul preincalzit la 180 g C pentru aproximativ 40 de minute. Mie imi place ca, gogosarii sa isi pastreze fermitatea, sa nu se inmoaie prea tare, daca tu ai alta preferinta, mareste timpul de gatit dupa pofa ta 🙂 .
Am servit gogosarii nostri fierbinti si garnisiti cu mult patrunjel verde. Au fost deliciosi!!
Succes si pofta buna! 🙂
Lasă un răspuns