Gazpacho este un preparat al bucatariei spaniole, o supa preparata la rece, des intalnita in regiunea Andaluziei, ale carei origini sunt plasate undeva in antichitate, in vremea Imperiului Roman. In prepararea retetei initiale se foloseau apa, ulei de masline, paine, usturoi si otet din vin rosu.
In timpul secolului al XIX-lea, preparatul este imbunatatit prin adaugarea de rosii proaspete, versiune care s-a raspandit cu rapiditate si a devenit indragita in toata lumea.
Noi am inclus-o imediat in meniul nostru estival. Este delicioasa, proaspata, super hranitoare, plina de vitamine si deosebit de racoritoare.
Se serveste rece si este antidotul perfect pentru o zi caniculara de sfarsit de iulie 🙂
Eu am servit-o alaturi de cuburi de branza telemea de la Delaco si cateva frunzulite de busuioc proaspat din gradina. Un adevarat deliciu! 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- rosii proaspete = 1 kg ( taite in 4 )
- usturoi = 3 catei
- ceapa = 1/2 buc ( taiata in 2 )
- ardei gras rosu = 1 buc ( fara seminte, taiat in bucati mari )
- castravete = 1 buc ( mediu, curatat de coaja si fara seminte, taiat in bucati mari )
- otet din vin rosu = 3 linguri
- ulei de masline = 200ml
- sare neiodata = 1 lingura ( rasa sau dupa gust )
- piper proaspat macinat = dupa gust ( optional )
- paine alba toast = 2 felii ( doar miezul, fara coaja )
- Telema de vaca in saramura Delaco = 200g ( taiata in cuburi )
- busuioc proaspat =Â cateva frunzulite
Cum am procedat:
Am inmuiat intai feliile de paine in putina apa si le-am stors foarte bine. Am pus apoi toate ingredientele in blender, cu exceptia branzei si a busuiocului 🙂 . Am pulsat cateva secunde, la mare viteza, pana cand am obtinut o textura super fina si cremoasa. Am potrivit gustul de sare si piper si am pus la frigider pentru cel putin 1 ora, inainte de a servi.
Am servit supa rece, cu cateva cuburi de branza telemea si busuioc proaspat. O adevarata explozie de arome, gust si prospetime!
Pupici!
Util:Â Verifica castravetele si ardeiul inainte de a ii folosi la supa. Sa fie proaspeti si sa nu aiba gust amarui, altfel supa nu va mai avea gustul dorit .
- rosii proaspete = 1 kg ( taite in 4 )
- usturoi = 3 catei
- ceapa = ½ buc ( taiata in 2 )
- ardei gras rosu = 1 buc ( fara seminte, taiat in bucati mari )
- castravete = 1 buc ( mediu, curatat de coaja si fara seminte, taiat in bucati mari )
- otet din vin rosu = 3 linguri
- ulei de masline = 200ml
- sare neiodata = 1 lingura ( rasa sau dupa gust )
- piper proaspat macinat = dupa gust ( optional )
- paine alba toast = 2 felii ( doar miezul, fara coaja )
- Telema de vaca in saramura Delaco = 200g ( taiata in cuburi )
- busuioc proaspat = cateva frunzulit
- Am inmuiat intai feliile de paine in putina apa si le-am stors foarte bine.
- Am pus apoi toate ingredientele in blender, cu exceptia branzei si a busuiocului 🙂 . Am pulsat cateva secunde, la mare viteza, pana cand am obtinut o textura super fina.
- Am potrivit gustul de sare si piper si am pus la frigider pentru cel putin 1 ora, inainte de a servi.
- Am servit supa rece, cu cateva cuburi de branza telemea si busuioc proaspat.
- O adevarata explozie de arome, gust si prospetime!
Â
Lasă un răspuns