• Meniu de navigare principal
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Delicii si Zambete

Ingrediente simple. Retete delicioase

  • Acasa
  • Dulciuri
  • Bucate fel de fel
    • fan branza
    • Vegetariene
      • Dulci
      • Sarate
    • Cu carne
    • Fara carne
    • Peste, fructe de mare
    • Pizza, paste, aluaturi
    • Supe, ciorbe
    • Bunatati pt. micul dejun
  • Tin la silueta
    • Fara gluten
    • Cine usoare din timpul saptamanii
    • deserturi care nu ingrasa :)
  • Cum se face
  • Masa la pachet
  • Cocktails&drinks
    • cu alcool
    • fara alcool

Fursecuri de Craciun cu unt si lamaie

8 decembrie 2017 by iulia 5 comentarii

Anul acesta am dat startul pregatirilor pentru sarbatori, cu o reteta usoara de fursecuri fragede cu unt si lamaie si dichisite cu „broderie” din glazura alba. Copiii vor adora in mod special micutele delicii, intrucat se pot transforma intr-o clipa in ornamente dulci pentru pomul de Craciun 🙂 Cum? Foarte simplu: imediat ce scoatem minunata tava din cuptor, le „dotam” cu cate o  gaura micuta si draguta, atasam o bucatica de sfoara si Ta daaaaaaa!! Iaca si ornamentele! 😛

Nu mai zabovesc mult cu vorba si trec la actiune. Ma insotesti si tu? O sa fie fun, promit! 🙂

Cu drag si zambet de Craciun,

Iulia

Ce am folosit:

pentru fursecuri ( 34 buc ):

  • unt Lurpak nesarat = 200g ( la temperatura camerei )
  • zahar = 140g
  • ou = 1buc
  • faina = 350g
  • coaja de lamaie = 1 lingura
  • zeama de lamaie = 3 linguri ( sau dupa gust )
  • sare neiodata = 1/4 lingurita
  • praf de copt bio = 1 lingurita

pentru glazura ( Royal icing ) :

  • albus de ou = 2 buc
  • zahar pudra = 225g ( cernut )
  • zeama de lamaie = 1 lingurita

Cum am procedat:

Am inceput cu aluatul pentru fursecuri. Intr-un bol incapator am mixat untul si zaharul, la viteza mica, cateva minute, pana cand s-au incorporat. Am adaugat apoi oul, zeama si coaja de lamaie si am continuat sa mixez usor, timp de 1-2 minute, dupa care am incorporat faina, amestecata in prealabil cu sarea si praful de copt. Am obtinut un aluat omogen si nelipicios, pe care l-am sectionat in 4 bucati. Fiecare bucata am infasurat-o in folie de plastic si mai apoi le-am bagat la rece pentru 40 de minute. Dupa ce a trecut timpul de repaos, am scos 1 bucata de aluat, am intins o foaie de aproximativ 1 cm grosime si am format fursecurile, folosind formele mele preferate de Craciun 🙂 . Le-am asezat in tava tapetata cu hartie de copt si le-am bagat in cuptorul preincalzit la 180g C pentru 15 minute sau pana cand marginile au inceput sa se aureasca usor. Am asezat micutele delicii pe un gratar si le-am lasat sa se raceasca complet. Intre timp am continuat coacerea celorlalte 3 portii de aluat 🙂

Dupa aproximativ 1 ora am fost gata cu 4 tavi minunate cu fursecuri fragede si delicioase cu lamaie si mult unt, cum imi place mie 😛

Cand fursecurile s-au racit complet, putem sa facem glazura, nu mai devreme, pentru ca odata ce intra in contact cu aerul, incepe sa se intareasca si muncim degeaba, nu crezi? 😛

Intr-un vas incapator am mixat albusurile cateva minute, la viteza mare, pana cand au devenit spumoase. Cu mixerul pe viteza mica, am inceput sa adaug treptat zaharul pudra, pana cand am incorporat toata cantitatea. Am pus apoi zeama de lamaie si am mixat foarte bine, la viteza mare, timp de 10 minute, pana cand am obtinut o spuma tare si lucioasa. Ei, asta e glazura noastra – fitzoasa Royal icing 😀 . Glazura trebuie folosita imediat, pentru ca altfel se va intari  sau o poti pastra pentru 2-3 zile la frigider, intr-un recipient inchis ermetic.

A sosit timpul sa ne mozolim 😛  !! Da, sa ne mozolim, pentru ca ne apucam de glazurat si decorat! Muahaahaha! 😀

Aici intervine imaginatia, inspiratia si placerea fiecaruia de a orna „mititeii” astia dulci, asa ca, spor la „desen” 😛 !

Fursecurile se pot pastra la frigider sau la temperatura camerei, intr-un recipient cu capac.

De agatat in pom:

Daca te decizi sa faci si cateva ornamente pentru pom, iti dau cateva indicii:  1. gaureste fursecurile imediat ce le scoti din cuptor, cat sunt fierbinti, astfel isi vor pastra forma si nu se vor sfarama, (eu am folosit o scobitoare) 2. atasaza-le bucata de sfoara dupa ce s-au racit 3. savureaza-le cu gura plina, impreuna cu familia, prietenii si Mosul, bineinteles 🙂

Pana data viitoare, spor la copt si pofta de colinde! 🙂  Vin sarbatorile, vin sarbatorile…!

Print Friendly, PDF & Email

Categorii:Dulciuri Tag-uri:biscuiti cu unt, fursecuri, fursecuri cu unt, fursecuri de Craciun, Lurpak

Previous Post: « Chiftelute de post cu naut si spanac
Next Post: Sarmalute de curcan cu quinoa in foietaj de casa »

Reader Interactions

Comentarii

  1. Mihaela Negrescu

    20 decembrie 2017 la ora 15:20

    minunate!!!! 🙂

    Răspunde
    • iulia

      17 august 2019 la ora 20:58

      Multumesc frumos, Mihaela! 😘 Imi cer scuze pentru raspunsul atat de tardiv 🙈

      Răspunde
  2. Cristina

    25 octombrie 2020 la ora 14:15

    Pot renunța la praful de copt?

    Răspunde
    • iulia

      26 octombrie 2020 la ora 17:09

      Praful de copt ajuta la coacerea uniforma, nu influenteaza gustul. Eu folosesc praf de copt bio, fara fosfati, pe care ti-l recomand. Seara buna!

      Răspunde
  3. Cristina

    27 octombrie 2020 la ora 11:48

    MulÈ›umesc pentru raspuns. A niste forme mai deosebite, cu multe detalii, de aceea am intrebat. N-aÈ™ vrea să creasca la copt…

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha test *

Primary Sidebar

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram

Despre mine

Salut! Eu sunt Iulia - iubitoare de animale, familista, pasionata de fotografie si de mancare buna, mare amatoare de calatorii. 😊 Te invit alaturi mine, intr-o aventura culinara delicioasa, cu preparate elegante si savuroase, de care sa ne bucuram impreuna cu familia si prietenii 😊 Citeste mai mult…

Ma gasesti si pe Facebook

Facebook Pagelike Widget

Cauta un deliciu

Adaugate recent

 

Tort de Craciun cu mirodenii, turta dulce si caramel

 

Cina in familie cu fondue

 

Cartofi gratinati. Din intamplare

 

Placinta cu branza sarata. Pentru el

Preferatele voastre

 
 
 
 
 
 

Footer

contact:

iulia.enache@deliciisizambete.ro

2016-2018 Deliciisizambete. Toate drepturile rezervate.