iulia 60 min. 15 min.

Anul acesta am dat startul pregatirilor pentru sarbatori, cu o reteta usoara de fursecuri fragede cu unt si lamaie si dichisite cu „broderie” din glazura alba. Copiii vor adora in mod special micutele delicii, intrucat se pot transforma intr-o clipa in ornamente dulci pentru pomul de Craciun 🙂 Cum? Foarte simplu: imediat ce scoatem minunata tava din cuptor, le „dotam” cu cate o  gaura micuta si draguta, atasam o bucatica de sfoara si Ta daaaaaaa!! Iaca si ornamentele! 😛

Nu mai zabovesc mult cu vorba si trec la actiune. Ma insotesti si tu? O sa fie fun, promit! 🙂

Cu drag si zambet de Craciun,

Iulia

Ce am folosit:

pentru fursecuri ( 34 buc ):

  • unt Lurpak nesarat = 200g ( la temperatura camerei )
  • zahar = 140g
  • ou = 1buc
  • faina = 350g
  • coaja de lamaie = 1 lingura
  • zeama de lamaie = 3 linguri ( sau dupa gust )
  • sare neiodata = 1/4 lingurita
  • praf de copt bio = 1 lingurita

pentru glazura ( Royal icing ) :

  • albus de ou = 2 buc
  • zahar pudra = 225g ( cernut )
  • zeama de lamaie = 1 lingurita

Cum am procedat:

Am inceput cu aluatul pentru fursecuri. Intr-un bol incapator am mixat untul si zaharul, la viteza mica, cateva minute, pana cand s-au incorporat. Am adaugat apoi oul, zeama si coaja de lamaie si am continuat sa mixez usor, timp de 1-2 minute, dupa care am incorporat faina, amestecata in prealabil cu sarea si praful de copt. Am obtinut un aluat omogen si nelipicios, pe care l-am sectionat in 4 bucati. Fiecare bucata am infasurat-o in folie de plastic si mai apoi le-am bagat la rece pentru 40 de minute. Dupa ce a trecut timpul de repaos, am scos 1 bucata de aluat, am intins o foaie de aproximativ 1 cm grosime si am format fursecurile, folosind formele mele preferate de Craciun 🙂 . Le-am asezat in tava tapetata cu hartie de copt si le-am bagat in cuptorul preincalzit la 180g C pentru 15 minute sau pana cand marginile au inceput sa se aureasca usor. Am asezat micutele delicii pe un gratar si le-am lasat sa se raceasca complet. Intre timp am continuat coacerea celorlalte 3 portii de aluat 🙂

Dupa aproximativ 1 ora am fost gata cu 4 tavi minunate cu fursecuri fragede si delicioase cu lamaie si mult unt, cum imi place mie 😛

Cand fursecurile s-au racit complet, putem sa facem glazura, nu mai devreme, pentru ca odata ce intra in contact cu aerul, incepe sa se intareasca si muncim degeaba, nu crezi? 😛

Intr-un vas incapator am mixat albusurile cateva minute, la viteza mare, pana cand au devenit spumoase. Cu mixerul pe viteza mica, am inceput sa adaug treptat zaharul pudra, pana cand am incorporat toata cantitatea. Am pus apoi zeama de lamaie si am mixat foarte bine, la viteza mare, timp de 10 minute, pana cand am obtinut o spuma tare si lucioasa. Ei, asta e glazura noastra – fitzoasa Royal icing 😀 . Glazura trebuie folosita imediat, pentru ca altfel se va intari  sau o poti pastra pentru 2-3 zile la frigider, intr-un recipient inchis ermetic.

A sosit timpul sa ne mozolim 😛  !! Da, sa ne mozolim, pentru ca ne apucam de glazurat si decorat! Muahaahaha! 😀

Aici intervine imaginatia, inspiratia si placerea fiecaruia de a orna „mititeii” astia dulci, asa ca, spor la „desen” 😛 !

Fursecurile se pot pastra la frigider sau la temperatura camerei, intr-un recipient cu capac.

De agatat in pom:

Daca te decizi sa faci si cateva ornamente pentru pom, iti dau cateva indicii:  1. gaureste fursecurile imediat ce le scoti din cuptor, cat sunt fierbinti, astfel isi vor pastra forma si nu se vor sfarama, (eu am folosit o scobitoare) 2. atasaza-le bucata de sfoara dupa ce s-au racit 3. savureaza-le cu gura plina, impreuna cu familia, prietenii si Mosul, bineinteles 🙂

Pana data viitoare, spor la copt si pofta de colinde! 🙂  Vin sarbatorile, vin sarbatorile…!

Thanks for sharing:

Print Friendly