• Meniu de navigare principal
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Delicii si Zambete

Ingrediente simple. Retete delicioase

  • Acasa
  • Dulciuri
  • Bucate fel de fel
    • fan branza
    • Vegetariene
      • Dulci
      • Sarate
    • Cu carne
    • Fara carne
    • Peste, fructe de mare
    • Pizza, paste, aluaturi
    • Supe, ciorbe
    • Bunatati pt. micul dejun
  • Tin la silueta
    • Fara gluten
    • Cine usoare din timpul saptamanii
    • deserturi care nu ingrasa :)
  • Cum se face
  • Masa la pachet
  • Cocktails&drinks
    • cu alcool
    • fara alcool

Frisca naturala din smantana fermentata

25 iulie 2017 by iulia 6 comentarii

Azi vorbim despre cum facem frisca naturala!

Nu, nu fac referire la smantana dulce pentru frisca disponibila pe piata, care la prima vedere m-a pacalit si pe mine 😀 , ci la smantana fermentata, aceea acrisoara pe care o folosim in diverse mancaruri sarate.

I: Cea de la sarmalute? R: Chiar, aceea! 🙂

Imi aduc aminte ce incantata am fost cand am descoperit smantana dulce pentru frisca din lapte!! Wow!! ” E chiar din lapte” , mi-am spus,  foarte optimista. Observasem ca pe langa smantana  mai continea un ingredient – caragenan,  dar am ales sa ignor, satisfactia ca descoperisem materia prima pentru frisca cu o eticheta atat de „mica”, era prea mare. Daca compari eticheta ultimei cu suratele ei „vegetale”, vei intelege reactia mea 😀 .
Si uite asa au trecut 2 ani de ignoranta, pana acum vreo 2 luni, cand am urmarit un reportaj despre caragenan ( E 407 ) si depre cum ne otravim incet si sigur cu ingrediente obtinute din surse naturale 😀 .
Dar, hai sa va fac un rezumat. Aveti putina rabdare si cititi: sunt informatii importante pentru sanatatea noastra.

Deci, ce este caragenan-ul? Caragenan sau E407 este o substanta care se gaseste in algele rosii si este folosit ca emulsificator, stabilizator şi ca agent de îngroşare in produse lactate, carne procesata, lapte praf pentru copii, produse de patiserie, conserve de fructe sau legume, produse bio, pasta de dinti etc. Exista 2 tipuri: degradat si nedegradat, primul interzis de UE in industria alimentara si considerat deosebit de periculos, cel de-al doilea, permis. Dar, uite ce am aflat: cel nedegradat, poate fi degradat de reacţiile normale ce au loc la nivelul sistemului digestiv. Deci, uite, otrava! 🙁

Enumar cateva din afectiunile provocate de E407 la nivelul bietelor animale de laborator: ulcer, cancer de colon şi inflamarea mucoaselor intestinale, toxic pentru rinichi şi ficat. 
Pentru mine a fost suficient! Nu vreau sa astept sa vad ce efecte secundare ar putea avea acest aditiv asupra sanatatii mele si a familiei mele! Am spus: STOP! Stop -smantana dulce pentru frisca, Stop – smantana pentru gatit! Despre mezeluri & Co, nu mai discut, le-am sters de pe lista de multi ani.

Sper ca interventia mea v-a fost de folos si daca da, sa impartasiti cu cat mai multi prieteni 🙂 .

Ok, inca un produs eliminat din lista 😀 . Europenii astia „uniti” vor sa ne testeze gradul de anduranta la ” modernismul” lor „futurist” , dar uite ca noi gasim intotdeauna solutii si ne strecuram printre „picioroangele” lor 😀 .
Care a fost solutia in cazul de fata? Intoarcerea in timp, pe vremea copilariei, cand „batea” mama frisca din smantana acrisoara, naturala, cumparata de la tarani, pentru ca atunci nu existau bazaconii in piata. Ce buuuna era!! Va aduceti aminte? Sunt sigura ca si voi v-ati bucurat de momentele alea savuroase, cand se termina de ornat tortul si va era inmanat vasul cu frisca pentru „curatare” 😛 . Ta daaaa! Urma momentul pentru linsul degetelor  😛
Ehh, uite asa, cu aceste amintiri in minte, am pornit la piata, in cautarea smantanii ideale pentru frisca, una fara „otrava” ascunsa : ) si cu continut mare de grasime, peste 30% .  Am gasit, m-am aprovizionat si m-am intors acasa, nerabdatoare sa fac testul.
Rezultatul a fost un succes! In cateva minute, am obtinut cea mai buna frisca naturala din smantana fermentata!! Da, frisca din smantana acra, acea pe care o folosim la mancare, sarmalute, branzica, ciorbite etc 🙂 . Deci, se poate!! Are o textura putin mai fluida decat cea cu bazaconii, nu este chiar la fel de tare, este minunata in creme, mousse-uri, inghetata, cheesecake, pavlova  etc si chiar  simpla, alaturi de niste fructe proaspete.
Eu nu ma voi mai intoarce niciodata la smantana dulce pentru frisca! Acum, am solutia sanatoasa si este deliiiciooaasaaa! Testati si voi!
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
  • smantana cu continut 30% grasime ( sau mai mare, daca gasiti ) = 600g ( smantana fermentata )
  • zahar fin = 6 linguri
Cum am procedat:
Foarte important! Cu 1 zi inainte, am pus la rece (in frigider) smantana si vasul pe care urma sa il folosesc. Temperatura scazuta a produsului ajuta ca acesta sa inglobeze mai mult aer in momentul mixarii si sa iasa mai inchegat si mai spumos.
Pasul urmator:  am scurs zerul acumulat la suprafata cutiei si am rasturnat-o in vasul, de asemenea foarte rece. Am inceput sa mixex la viteza minima, la inceput smantana simpla, pentru 1 minut, pana cand s-a omogenizat, dupa care am adaugat treptat zaharul, cate 1 lingura si am mixat dupa fiecare adaugire. Dupa 5 minute, am marit viteza la urmatoarea treapta ( viteza medie ) si am continuat sa mixez pentru inca 5-6 minute, pana cand smantana a devenit aerata, spumoasa si inchegata.
Succes la bucatarit si pofta de sanatate!
Daca ti-a placut reteta mea sau daca ai vreo sugestie de adaugat, poti lasa un comentariu mai jos sau poti da like paginii mele de facebook, pentru a fi la curent cu toate noutatile publicate pe site.

Multumesc! 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Categorii:Cum se face Tag-uri:frisca din smantana, frisca naturala

Previous Post: « Mojito clasic
Next Post: Inghetata cheesecake cu mure si zmeura »

Reader Interactions

Comentarii

  1. Csilla

    18 februarie 2018 la ora 16:09

    Buna, multumesc mult pentru informatia despre frisca naturala..dar cum ramane cu acreala din smantana?

    Răspunde
    • iulia

      18 februarie 2018 la ora 17:49

      Buna! Cu drag 🙂 Cat despre gustul acru, acesta va deveni dulce, dupa ce mixezi cu zahar 🙂

      Răspunde
  2. Andra

    27 aprilie 2018 la ora 10:38

    Să știi că există smântână dulce proaspătă, fără bazaconii, fără caragenan 🙂

    Răspunde
    • iulia

      27 aprilie 2018 la ora 10:49

      Buna, Andra! 🙂 Te referi la cea din piete, de la tarani, nu? 🙂 In zona unde locuiesc nu am acces la asa ceva iar in hypermarket-uri nu am gasit decat „alterata” . Stiu ca cei de la Lactag au o smantana si frisca foarte buna, proaspata dar, din pacate au desfacere in foarte putine puncte in Bucuresti. Tu de unde o procuri? 🙂 Weekend delicios!

      Răspunde
  3. Maria

    23 ianuarie 2021 la ora 11:55

    Multumesc pentru reteta!
    Demult cautam o reteta pentru care sa nu fie nevoie de smantana UHT (dulce, frisca lichida etc), ci de smantana noramala, naturala, asa cum folosea si mama cand eram mica (ea avea smantana de la bunica, de la tara).
    Am salvat retetea si o voi incerca cu prima ocazie.

    Răspunde
    • iulia

      23 ianuarie 2021 la ora 16:33

      Cu mult drag, Maria! Pentru o reusita sigura trebuie sa folosesti smantana cu cel putin 30% grasime. Sa-mi spui, te rog cum ti s-a parut 🙂

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha test *

Primary Sidebar

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram

Despre mine

Salut! Eu sunt Iulia - iubitoare de animale, familista, pasionata de fotografie si de mancare buna, mare amatoare de calatorii. 😊 Te invit alaturi mine, intr-o aventura culinara delicioasa, cu preparate elegante si savuroase, de care sa ne bucuram impreuna cu familia si prietenii 😊 Citeste mai mult…

Ma gasesti si pe Facebook

Facebook Pagelike Widget

Cauta un deliciu

Adaugate recent

 

Tort de Craciun cu mirodenii, turta dulce si caramel

 

Cina in familie cu fondue

 

Cartofi gratinati. Din intamplare

 

Placinta cu branza sarata. Pentru el

Preferatele voastre

 
 
 
 
 
 

Footer

contact:

iulia.enache@deliciisizambete.ro

2016-2018 Deliciisizambete. Toate drepturile rezervate.