Dintre toate tipurile de peste pe care le-am gustat pana acum, pot afirma fara ezitare, ca tonul ocupa primul loc. De ce ”friptura” de ton si nu simplu ”ton” ? Pentru ca nu am vrut sa ”macelaresc” reusita preparatului nostru, l-as fi subapreciat daca l-as fi denumit altfel 🙂 .
Ca metoda de gatit, am ales-o pe cea mai usoara si rapida: l-am condimentat cu sare si piper, combinate cu cateva boabe zdrobite de coriandru, putin ulei de masline si,  in tigaia incinsa cu el!! 🙂 Am ”robotit” si niste pesto de busuioc si cativa cartofi noi, fierti putin si mai apoi varati in cuptor.
Textura carnoasa si suculenta a fripturii de ton, s-a potrivit excelent cu prospetimea, aproape ”stridenta” a sosului de busuioc si cu ”crocanteala” aurie a cartofilor copti.
A fost o cina eleganta si deosebit de savuroasa 🙂 .
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- ton proaspat = 2 bucati ( 0,500kg )
- coriandru boabe = 1/2 lingurita
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- ulei de masline = 4 linguri
Garnitura:
- cartofi noi = 400g
- morcovi = 2 bucati
- ulei de masline = 4 linguri
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- pesto facut in casa
Cum am procedat:
Am facut intai garnitura. Am fiert intai cartofii, taiati rondele, pentru 9-10 minute, in apa cu putina sare, dupa care i-am strecurat foarte bine si tamponat  cu prosop de hartie . In timp ce s-au fiert cartofii, am curatat morcovii, i-am sectionat in bastonase, i-am condimentat cu sare si piper si i-am uns cu putin ulei de masline.
Odata fierti, am asezat cartofii intr-un vas incapator si am pus peste ei 3 linguri de ulei de masline, sare si piper. Am amestecat foarte usor, astfel incat sa nu-i zdrobesc, dupa care i-am asezat intr-o tava tapetata cu hartie cu copt impreuna cu bucatile de morcovi. I-am gatit in cuptorul preincalzit la 180g C pentru 35 de minute sau pana cand au devenit rumeni, de o culoare galben aurie 🙂 .
Am pregatit foarte rapid  pesto de busuioc , dupa care m-am ocupat de peste, cam cu 10 minute inainte de a fi gata cartofii. Am tamponat foarte bine, cu prosop de hartie, cele 2 bucati astfel incat sa fie bine uscate, am presarat pe deasupra sare, piper si bobite de coriandru, putin ulei de masline si am masat usor. Am procedat la fel pentru ambele parti.  Am asezat apoi tonul in tigaia foarte bine incinsa si unsa cu putin ulei de masline, nu mult, 1/2 lingura si l-am gatit cate 3 minute, pe fiecare parte, la foc moderat. Eu am folosit tigaia mea de fonta, pe care o iubesc si ti-o recomand cu placere; este minunata pentru orice tip de carne sau peste, oua si chiar clatite 🙂 , mentine caldura foarte bine si o radiaza uniform pe toata suprafata. Tonul nostru a iesit delicios, suculent si atat de fraged!
Daca vrei sa obtii o friptura mai bine facuta, mareste putin timpul de gatit, in functie de preferintele voastre. Pentru noi a fost perfect asa!
Am savurat pestele nostru cu pesto, legume coapte si in compania parfumata a unui vin alb, rece ca gheata 🙂 .
Succes la bucatarit si pofta buna!
Lasă un răspuns