Un partener culinar savuros pentru cod este bulgurul. Gatit corect, bulgurul este un preparat extraordinar de aromat si gustos, putand fi folosit ca si garnitura atat pentru o friptura de pui, de vita sau chiar de porc, cat si pentru peste.
Am servit combinatia delicioasa de cod si bulgur alaturi de o salata proaspata de rucola. Ne-am declarat satisfacuti! 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
Pentru peste:
- cod file = 8 buc
- ulei de masline = 2 linguri
- usturoi = 3 catei
- cimbru
- oregano
- busuioc
- ghimbir
- ½ lamaie
Pentru salsa de rosii:
- rosii proaspete = 2 buc
- busuioc proaspat
- menta proaspata
- zeama de lamaie
- capere = 2 lingurite
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
Pentru bulgur:
- bulgur = 200g
- morcov = 1 buc
- pastarnac = 1 buc
- ceapa uscata = 2 buc
- ulei de masline = 2 linguri
- unt = 30g
- busuioc proaspat
- patrunjel proaspat = 1 legatura mare
- menta proaspata
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
Pentru salata de rucola:
- rucola
- mustar = 1 lingurita
- miere = 1 lingurita
- ulei de masline = 5 linguri
- sare neiodata
- piper
- zeama de lamaie
Cum am procedat:
Peste:
Am uns foarte bine codul cu ulei de masline si usturoi pisat, l-am asezonat cu un mix facut din mirodeniile de mai sus, l-am stropit cu putina zeama de lamaie, apoi l-am asezat pe hartie de copt si am pus pe fiecare bucata de peste cateva cubulete de unt. L-am gatit pentru aproximativ 30 de minute, in cuptorul preincalzit la o temperatura de 190 gr. C.
Bulgur:
Mai intai am clatit bulgurul cu apa rece si l-am lasat sa se scurga foarte bine intr-o strecuratoare. Am pus la fiert morcovul si pastarnacul cu putina sare, intr-un litru de apa. Intre timp am tocat ceapa foarte marunt si am calit-o putin in 2 linguri de ulei de masline. Dupa ce s-a calit ceapa, am adaugat supa in care au fiert legumele,jumatate din patrunjelul tocat, apoi bulgurul si untul. Am acoperit cu un capac si am lasat sa fiarba 20 de minute. Dupa ce bulgurul a absorbit toata apa, am luat tigaia de pe foc, am pus restul de patrunjel tocat, busuiocul, menta, am condimentat si am lasat acoperit cu capac pentru inca 15 minute.
Salsa de rosii:
Am tocat rosiile decojite( pentru a putea decoji mai usor rosiile, le-am oparit pentru cateva minute ) si le-am amestecat cu putin busuioc si menta tocate, zeama de lamaie, capere, sare si piper.
Salata de rucola:
Ador salata de rucola, este atat de crocanta si delicioasa si se pregateste foarte repede. Am spalat rucola, am scurs-o foarte bine de apa si am asezat-o intr-un vas incapator. Am facut apoi un dressing din mustar, miere, ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper si am turnat cu generozitate peste frunzele de salata.
Am servit minunatul file de cod cu mult salsa proaspat de rosii, bulgur aromat si salata proaspata. Un adevarat rasfat !
Succes si pofta pescareasca! 🙂
Lasă un răspuns