O placinta geniala cu branza sarata si aluat crocant, facut in casa, numai buna pentru bere :)
Author: Delicii si zambete
Recipe type: desert
Cuisine: romaneasca
Serves: 6
Ingredients
Pentru aluat:
faina = 320g
unt = 200g ( rece, cu peste 80% grasime )
sare neiodata = 1½ lingurita ( rasa )
apa rece = 120ml
Pentru umplutura:
Branza telemea de vaca Delaco = 500g
smantana = 100g ( cu peste 20% grasime )
ou = 1buc
sare neiodata ( dupa gust )
Extra:
ou = 1 buc ( pentru uns aluatul )
unt = 30g ( topit - pentru uns placinta )
Instructions
Pentru aluat am folosit aceeasi metoda ca si in cazul Placintei cu broccoli si emmentaler, cu mici modificari. Deci, intr-un vas incapator am pus faina, sarea si untul foarte rece, taiat cuburi si am amestecat bine.
Am zdrobit apoi cu varful degetelor fiecare bucata de unt, dupa care m-am ajutat de o furculita sa omogenizez, avand grija sa nu faramitez untul, este important sa pastram bucati mai mari pentru a obtine un aluat care sa se desfaca in straturi-straturi.
Am adaugat apoi apa rece si am amestecat bine, astfel incat toata compozitia sa fie umeda. Am framantat foarte putin, pentru cateva secunde, pana cand aluatul s-a inchegat.
Am rasturnat pe blatul pudrat cu multa faina si am intins o foaie dreptunghiulara de aproximativ 40/20cm. Am inlaturat excesul de faina de pe suprafata aluatului cu o pensula si am impaturit sub forma de carte, ca si pentru aluat foietaj, dupa care am infasurat in folie de plastic si am bagat la frigider pentru 1:30-2h.
Pentru umplutura, am sfaramat branza cu degetele si am amestecat-o cu restul ingredientelor. Tu poti sa o dai pe razatoare, cum doresti, eu am vrut sa-mi folosesc mainile :)
Pe blatul bine pudrat cu faina, am intins o foaie foarte mare, de aproximativ 108cm L/32cm l. Pentru ca aluatul sa nu se rupa si pentru a fi mai usor de intins, am pudrat des cu faina suprafata blatului, ridicand in mod repetat foia, mai intai la un capat si apoi la celalalt.
Dupa ce am ajuns la marimea dorita, am inlaturat excesul de faina, am pus umplutura de-a lungul marginii inferioare, pe lungime, lasand o suprafata de aproximativ 3cm neacoperita.
Am rulat, avand grija sa inlatur faina in exces pe masura ce formez ruloul.
Am asezat placinta in tava de copt tapetata cu unt si hartie de copt, in forma de spirala. Am uns-o cu ou batut si am bagat-o in cuptorul preincalzit la 190g C pentru 35 de minute, pe nivelul din centru sau pana cand s-a rumenit frumos. Imediat ce am scos-o din cuptor, am uns-o in mod repetat cu unt topit.
Asta a fost placinta noastra! Sper sa va placa si voua tot la fel de mult:) Si nu uitati de bere! :P
Recipe by Delicii si Zambete at http://www.deliciisizambete.ro/placinta-cu-branza-sarata-pentru-el/