Placinta rustica cu broccoli, emmentaler si blue cheese
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Placinta rustica, de inspiratie frantuzeasca, cu aluat foietaj de casa si umplutura de broccoli, branza Emmentaler si blue cheese. Cand ai pofta de o placinta buuuna cu muuulta branza care se topeste, incearc-o pe asta!
Author:
Recipe type: pranz, cina
Cuisine: frantuzeasca
Serves: 4
Ingredients
  • Pentru aluat:
  • faina = 225g
  • unt = 225g ( foarte rece, cu peste 80% grasime )
  • apa = 113 ml ( foarte rece )
  • sare neiodata = 1½ lingurita ( rasa )
  • Pentru umplutura:
  • Branza Emmentaler Delaco = 200g ( rasa )
  • Blue Cheese = 50g
  • ceapa = 1 buc ( mare , taiata Julienne )
  • broccoli = 1 buc
  • ulei de masline = 3 linguri
  • usturoi = 1 catel ( pisat )
  • fulgi de chilli = ¼ lingurita ( dupa gust )
  • seminte de fenicul = ¼ lingurita ( macinate )
  • sare neiodata
  • piper proaspat macinat
  • Extra:
  • ou = 1 buc ( pentru uns aluatul )
Instructions
  1. Aluatul: Intr-un vas incapator am pus faina, sarea si untul foarte rece, taiat cuburi si am amestecat bine. Am zdrobit apoi cu varful degetelor fiecare bucata de unt, dupa care m-am ajutat de o furculita sa omogenizez, avand grija sa nu faramitez untul, este important sa pastram bucati mai mari pentru a obtine rezultatul dorit.
  2. Am adaugat apoi apa rece si am amestecat bine, astfel incat toata compozitia sa fie umeda. Am framantat foarte putin, pentru cateva secunde, pana cand aluatul s-a inchegat.
  3. Am rasturnat pe blatul pudrat cu multa faina si am intins o foaie dreptunghiulara de aproximativ 40/20cm. Am inlaturat excesul de faina de pe suprafata aluatului cu o pensula si am impaturit sub forma de carte, ca si pentru aluat foietaj. Am repetat operatiunea de 2 ori, fara timp de rapaos, avand grija sa pudrez foarte bine cu faina si sa inlatur excesul, dupa care am infasurat in folie de plastic si am bagat la frigider pentru 1:30h.
  4. Intre timp am facut umplutura: am calit intai ceapa in ulei de masline, impreuna cu usturoiul si fulgii de chilli, timp de 7-8 minute, pana s-a inmuiat ( cu capac ). Am desfacut broccoli in buchetele si l-am adaugat in tigaie, am asezonat dupa gust cu sare, piper si seminte de fenicul si am continuat sa gatesc inca 5-6 minute, acoperit. Dupa ce a fost gata, am lasat de o parte sa se raceasca.
  5. Pentru ca am vrut sa obtin 2 placinte de dimensiuni inegale, am impartit aluatul in 2 bucati, tu poti sa faci una singura, cum doresti :) . Am intins prima bucata de aluat ( cea mare ) pe blatul bine infainat si i-am dat o forma de cerc. Nu uita sa inlaturi faina in exces :)
  6. Am asezat apoi foaia in tava tapetata cu hartie de copt.
  7. Am pus in mijloc cca jumatate din cantitatea de Branza Emmentaler rasa, umplutura de ceapa si broccoli, din nou Emmentaler si cateva bucati de blue cheese, avand grija sa las o portiune de aproximativ 8cm de margine neacoperita.
  8. Am adunat apoi marginile peste umplutura, creand mici pliuri suprapuse si am presat usor, cu degetele pe fiecare.
  9. Nu incerca sa acoperi intreaga suprafata, ideea este ca mijlocul sa ramana neacoperit de aluat, ca la Galette, daca ai mai facut pana acum; nu forta, marginea poate sa fie mai mica sau mai mare, in functie de ce suprafata lasi libera :) .
  10. Am uns apoi marginile cu ou batut, insistand asupra pliurilor formate. Cu cat pliurile sunt unse mai bine, cu atat placinta isi va pastra forma mai bine in timpul coptului.
  11. Am procedat la fel cu cea de-a doua bucata de aluat, dupa care am bagat in cuptorul princalzit la 200g C, nivelul din mijloc, pentru fix 30 de minute sau pana cand placinta s-a rumenit frumos.
  12. Inainte de a o consuma, o lasam sa ajunga la temperatura camerei sau macar pentru 15-20 minute, sa poti sa o mananci fara sa te arzi :P
Recipe by Delicii si Zambete at http://www.deliciisizambete.ro/placinta-rustica-cu-broccoli-emmentaler-si-blue-cheese/