Pentru ca mai sunt doar cateva zile pana la marea sarbatoare crestina Buna Vestire, vreau sa impartasesc cu voi o reteta de peste, care noua ne place foarte mult: dorada la cuptor, in crusta de sare aromatizata.
Stiu, suna destul de neobisnuit sa gatesti ceva intr-o cantitate mare de sare. Probabil te si intrebi: ” Cum in crusta de sare? Nu va iesi prea sarat?” 🙂
Raspunsul este: Nu! 🙂 Pestele va retine exact cantitatea de sare de care va avea nevoie pentru un gust desavarsit. Si ce gust! Probabil aceasta este una dintre metodele noastre preferate de a gati pestele, iar dorada preparata astfel iese pur si simplu delicioasa, suculenta si aromata pana la perfectiune 🙂
Este o reteta rafinata pe care sigur ti-ai dori sa o servesti la pranzul de duminica, impreuna cu toata familia dar si foarte simplu de preparat, ceea ce o face ideala pentru o cina usoara din timpul saptamanii. Eu iti propun sa o gatesti in ambele situatii, este pacat sa o faci doar o data intr-o saptamana 😛
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- dorada = 2 buc ( aprox. 1,2kg )
- piper proaspat macinat
- ulei de masline = 1 lingura
- lamaie = 1 buc ( mare )
- cimbru proaspat = cateva ramurele
- patrunjel proaspat = 1 legatura ( mica )
- Pentru sarea aromatizata:
- sare grunjoasa = 2,5kg
- apa = 300ml
- rozmarin uscat = 2 linguri
- cimbru uscat = 2 linguri
- oregano uscat = 2 linguri
- tarhon uscat = 1/2 lingura
- Extra:
- felii de portocala sau lamaie ( pentru servit )
- cimbru proaspat
Cum am procedat:
Am pregatit mai intai sarea aromatizata. Intr-un bol incapator am amestecat sarea grunjoasa cu restul condimentelor, am adaugat apoi apa si am amestecat din nou. Sarea trebuie sa aiba textura nisipului umed. Te sfatuiesc sa pui apa treptat, poate nu vei avea nevoie de toata cantitatea.
Pestele:
Am tamponat foarte bine pestele cu prosop de hartie, astfel incat sa ramana uscat, dupa care l-am condimentat cu putin piper, l-am uns cu ulei de masline, l-am sarat putin in interior ( nu si in exterior ) si l-am umplut cu cate 3-4 felii de lamaie, ramurele de patrunjel si cimbru proaspat.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, am asezat cateva linguri de sare si am format cate un „pat” gros pentru fiecare peste in parte. Am asezat apoi pestii pe patul de sare, am pus deasupra fiecaruia cate 2 felii de lamaie, niste cimbru proaspat si i-am acoperit foarte bine cu sare ( toata suprafata ). Am presat apoi usor cu mainile, astfel incat fiecare peste sa fie bine izolat in „haina” de sare.
Am bagat in cuptorul preincalzit la 230g C pentru 35 de minute, pe nivelul din centru.
Dupa terminarea timpului de gatit, am scos tava din cuptor si am lasat 5-10 minute inainte de servire.
Ca sa poti savura minunatia asta de peste, loveste usor crusta de sare cu ajutorul unui cutit, pana cand exteriorul va crapa. Odata ajunsi la peste, inlatura incet pielea ( care va fi prea sarata pentru a fi consumata ) si bucura-te de gustul delicios si elegant al doradei 🙂
Util:
- ai mare grija cand condimentezi pestele, te poti intepa in aripioarele de pe spate si e tare neplacut, crede-ma 😀 ; in caz ca se intampla asta, tamponeaza degetul cu propolis, te vei vindeca imediat 🙂
- timpul de gatit poate varia, 35-40 de minute – in functie de fiecare cuptor in parte
Pupici!
CarsOnTheWeb
Arata intr-un mare fel.
iulia
Multumesc! 🙂 Este si foarte gustoasa, sa o incerci 🙂