Iata ca a sosit timpul sa fac cozonac 🙂 !
Marturisesc ca a fost o provocare pentru mine, am avut mari emotii, mi-am trasat planurile de ”atac” cu 2 saptamani inainte 🙂 , mi-am facut notite peste notite: ce umplutura sa folosesc, ce vas sa aleg pentru framantat, ce ingrediente, sa nu uit sa imprumut formele pentru copt de la mama 🙂 , pentru ca subsemnata nu are deocamdata forme pentru copt cozonac 😛  si multe alte ganduri si trebuinte, pe care le-am asternut pe hartie,  de teama ca nu cumva sa uit ceva. Ce sa fac? Am avut emotii ti-am spus, era prima data cand faceam cozonac si vroiam ca totul sa fie ”prezent”, in ordine si la locul lui 🙂 .
Pentru ca inca ne aflam in perioada Postului, am facut normal, o reteta de post si cum suntem toti mari iubitori de ciocolata, am optat pentru o umplutura pe baza de ciocolata, singurul ingredient cu care nu aveam cum sa dau gres 😛 .
Odata pusa in ordine toata recuzita, m-am apucat de treaba! Era miercuri.  M-am trezit foarte devreme, am aranjat toate ingredientele pe blatul de bucatarie si m-am asigurat ca temperatura ambientului este destul de ridicata, peste 22 de grade,  astfel incat sa nu-mi ”sufere” cozonaceii de frig 🙂 , exact cum face mama, inspiratia si modelul meu in tot!!
Am combinat, amestecat, framantat pana ”mi-au iesit ochii” 😛 , umplut, uns si intr-un final, copt 2 cozonaci de post gustosi, aromati si foarte apreciati de al meu sot 🙂 .
Dupa ce se va incheia perioada Postului, am promis ca voi face din nou 🙂 , vreau sa testez niste combinatii delicioase, care imi ”zburda” pofticioase printre neuroni si imi cam strica armonia cerebrala 😛 , e musai sa le incerc!
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit ( pentru 2 cozonaci ):
Pentru aluat:
- faina pentru cozonac = 1kg
- ulei de cocos = 210g ( sau ulei de floarea soarelui )
- lapte de soia = 580g
- drojdie uscata = 15g
- zahar = 350g
- coaja de la 2 portocale si 1 lamaie
- esenta de rom
- esenta de vanilie
- sofran = un varf de cutit
- un praf de sare neiodata
Pentru umplutura:
- picaturi de ciocolata neagra = 80g
- merisoare = 80g
- stafide = 70g
- cacao = 3 linguri
- zahar = 3 linguri
Extra:
- ulei de floarea soarelui = 4 linguri  ( pentru uns blatul de lucru )
Cum am procedat:
Intr-un bol mic am amestecat drojdia cu 2 lingurite de zahar si putina apa calduta, pana cand s-a format o pasta, pe care  am lasat-o de o parte pentru aproximativ 15 minute. Vei observa ca drojdia va incepe sa faca mici bule de aer, asta inseamna ca se activeaza si ca metoda noastra functioneaza 🙂 .
In vasul in care urmeaza sa framant, am pus faina cernuta, drojdia activata, am amestecat usor, am adaugat apoi laptele cald, aproape fierbinte ( sa poti mentine in el degetul, fara sa te arda ) in care am amestecat sofranul, coaja rasa de lamaie si portocala si am dizolvat zaharul, am pus si esentele si am inceput sa incorporez toate ingredientele. Va rezulta un aluat moale si lipicios, este normal, suntem pe drumul cel bun 🙂 . Sa continuam 🙂 ! Am inceput apoi sa adaug uleiul de cocos topit, in 5 transe, framantand foarte bine dupa fiecare si praful de sare. Am framantat foarte bine pentru 40 de minute, cu o pauza de 5, pentru ca s-a simtit nevoia! Parea asa de usor cand framanta mama,  cu toate ca transpira si obosea, avea tot timpul zambetul pe buze si facea totul sa para foarte simplu 🙂 , ehee  experienta testata ”pe pielea mea” , a fost cu totul alta 😛 .
Dupa 40 de minute de framantat, aluatul deja nu se mai lipeste  si vasul tau va trebui sa fie aproape curat. Asta inseamna ca partea cea mai grea a trecut si ca putem sa trecem la urmatoarea etapa: dospirea. Daca aluatul continua sa fie lipicios, unge-l cu ulei si mai framanta putin, 1-2 minute, dupa care poti sa il pregatesti pentru odihna 🙂 . Am uns aluatul si peretii vasului cu putin ulei, am acoperit foarte bine cu folie de plastic, apoi cu un prosop curat si am lasat la dopsit intr-un loc mai inalt, calduros si ferit de curentii de aer rece ( eu l-am asezat pe frigider ), pentru 2 ore, pana cand si-a dublat volumul.
Dupa ce aluatul a crescut frumos si a depasit marginile vasului, am putut sa incep modelarea cozonacilor. Am uns cu ulei blatul de lucru, am impartit aluatul in 2 bucati, am pus o bucata pe blat iar cealalata am asezat-o la loc in vas si am acoperit-o cu prosopul. Â Am sectionat bucata oprita pe blatul de lucru pe jumatate, dupa care am modelat fiecare bucata, cu mainile unse cu ulei, Â intr-o forma dreptunghiulara, cu dimensiunile de aproximativ 26/20cm. Am asezat pe toata suprafata cacao amestecata cu zaharul, stafide, merisoare si bucatile de ciocolata.
Am rulat usor ambele bucati, avand mainile unse cu ulei, dupa care le-am impletit, asezat in forma unsa si tapetata cu hartie de copt si lasat la crescut din nou, pentru cca 1 ora, acoperit, pana cand depasesc marginea formei. Am procedat la fel si cu cea de-a doua bucata de aluat. Am uns apoi cozonacii cu ulei de cocos topit si i-am copt in cuptorul preincalzit la 180g C, pentru aproximativ 55-60 de minute sau pana cand au trecut testul cu scobitoarea 🙂 .
Dupa ce au fost gata, i-am mai lasat 8-10 minute in forme, i-am scos si i-am asezat pe o planseta, ”culcati” prima data pe o parte, pentru cca 20 de minute, apoi i-am intors pe cealalta parte pentru inca 30 de minute, dupa care i-am ridicat si i-am lasat sa se raceasca complet.
Rezultatul:
”Foarte buni, nevasta, cand mai facem?” zise el cu gura plina 🙂 .
Succes la framantat si la copt cozonaci deliciosi!
Lasă un răspuns