„Parca nu este Craciunul, daca nu miroase in casa a cozonac..” – vorbele mamei, de fiecare data cand facem impreuna meniul de sarbatori 🙂
Si mare dreptate are!..
Cand ma intorc acasa pentru sarbatori si deschid usa, ii trec pragul, pasind oarecum incet si timid, sa nu stric ceva 🙂 , totul e impodobit, totul este asezat acolo unde ii este locul, stiu ca ceva minunat e pe cale sa se intample…dintr-o data, pe nepregatite, ma inconjoara un miros puternic de portocala si scortisoara … ” Mmmmm, mama a facut deja cozonacul..”, imi zic, coplesita de sentimentul ala inconfundabil de Bucurie curata: „Vine Craciunul! Da, vine Craciunul! Acum stiu sigur!” 🙂
Cu drag si zambet de Craciun,
Iulia
Ce am folosit ( pentru 2 cozonaci ):
- faina pentru cozonac = 1kg
- sare neiodata = 1 lingurita rasa
- zahar = 400g
- unt Lurpak nesarat = 130g
- lapte = 450ml
- drojdie uscata = 12g
- oua = 3buc + 4 galbenusuri
- coaja de la 2 portocale
- coaja de la 1 lamaie
- esenta de rom
- esenta de vanilie
- ou = 1 buc pentru uns
Pentru umplutura:
- unt Lurpak nesarat = 200g
- scortisoara = 2 lingurite
- zahar = 2 linguri
- ciocolata neagra = 200g ( tocata )
- migdale = 100g ( coapte si tocate, dupa plac )
Cum am procedat:
Important: toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei!! Asa mi-a spus mama, dragilor si asa fac 🙂
Sa incepem cu maiaua: am pus drojdia in cca 150ml de lapte caldut ( din cei 450 ), am presarat 1/4 lingurita de zahar, am amestecat putin si am lasat 15 minute sa actioneze. O sa vezi ca va incepe sa faca basicute, inseamna ca e bine 😛
Am amestecat faina cu sarea, le-am cernut de 2 ori si le-am pus intr-un vas incapator. Am facut in mijloc o adancitura, am pus ouale, pe rand, unul cate unul, amestecand dupa fiecare adaugire, apoi laptele ( 300 ml ) fierbinte, amestecat foarte bine cu zaharul (pana s-a topit tot), esentele, coaja de lamaie si portocala, maiaua si am framantat cateva minute. Am adaugat apoi untul topit (cald), in 3 transe si am continuat framantatul pana cand am obtinut un aluat moale, elastic, care se desprinde de pe mana. Operatiunea framantat a durat in jur de 30 de minute 😀 Este foarte important sa framanti bine si sa nu te grabesti, pentru ca aluatul sa incorporeze cat mai mult aer; astfel vei obtine un cozonac usor si extrem de pufos 🙂
Odata terminat framantatul, am uns cu putin ulei vasul, am asezat aluatul, l-am uns si pe el cu putin unt topit ( sau ulei ), l-am acoperit cu folie de plastic, apoi cu un prosop si l-am lasat sa dospeasca, la loc cald, timp de 1h si jumatate, pana cand si-a dublat volumul.
Am impartit aluatul in 2. Am uns cu ulei blatul de lucru, apoi am intins prima bucata de aluat, cu mainile unse si i-am dat o forma de dreptunghi. Am facut un amestec din cele 200g de unt moale, la temperatura camerei, scortisoara si zahar. Am intins jumatate din mixul de unt pe suprafata aluatului, lasand marginile libere, dupa care am presarat jumatate din ciocolata ( tocata marunt ) si migdale si am rulat. Cu un cutit foarte bine ascutit, am sectionat ruloul de aluat in jumatate, pe lungime, dupa care am impletit cele 2 bucati obtinute si le-am asezat in forma unsa cu unt si tapetata cu faina si hartie de copt ( doar fundul ). Pentru a obtine o forma rotunda, de coronita, am unit cele 2 capete. Am acoperit din nou si am lasat la dospit pentru 40 de minute, acoperit, la loc cald.
Pentru copt eu am folosit o forma de tort cu fund detasabil de 26 de cm; pentru ca aluatul sa isi mentina forma rotunda, am asezat in mijloc un vas ramekin, cu fata in jos (uns cu unt).
Dupa ce cozonacul meu a crescut frumos, ajungand aproape de buza formei, l-am uns cu ou batut si l-am bagat in cuptorul preincalzit la 180g C pentru aproximativ 40-45 de minute, pana cand s-a rumenit frumos si o scobitoare introdusa in el, a iesit curata. Daca cozonacul tau e rumenit dar nu este inca gata, acopera suprafata de deasupra cu o bucata de hartie de copt si continua coacerea. In felul acesta nu ti se va mai arde deasupra si isi va mentine culoarea frumoasa 🙂 .
Dupa ce am pregatit prima bucata de aluat, m-am ocupat de cea ce-a doua, urmand aceeasi pasi.
Odata copt, l-am mai lasat in forma timp de 5-6 minute, dupa care l-am scos si l-am asezat pe un gratar, sa se racoreasca in tihna.
Ehii, dragii mei, asta a fost reteta mea de cozonac cu ciocolata 🙂 . Sper sa va placa si voua si sa o incercati Craciunul acesta.
Sa aveti spor la copt si pofta de…colindeee, normal! 🙂
Lasă un răspuns