Ce dor imi e de Grecia…inchid ochii si sunt acolo, pe tarmul marii cu apa cristalina, cu picioarele goale prin nisipul ala pietros, cu zambetul pe fata si privirea indreptata spre departari turcoaz, prinsa in stransoarea mainii sotului meu.
Ne plimbam printre stradutele pietruite si inguste, intalnim oameni cu ochi senini, mereu zambareti si arsi de soare, gata sa ne serveasca oricand cu un pahar de ouzo , o felie de pepene rosu sau o prajitura insiropata, din partea casei, in semn de multumire pentru ca am cinat in taverna lor 🙂 .
Imi este dor..chiar vorbeam cu Catalin si imi impartasea si el acelasi lucru, dorul de insula si nerbdarea de a ne intoarce.
Pentru a aduce Grecia mai aproape de noi, ne-am antrenat in a pregati o seara greceasca, cu bucate facute in stil traditional: cotlete de oaie la cuptor, servite cu cartofi copti, tzatziki , pitte aburinde si bineinteles, cate un pahar de vin alb, rece si parfumat 🙂 .
Am scos din caiet o reteta primita de la prietenii nostri greci, Aglaia si Kostas, niste oameni minunati, pe care asteptam sa ii revedem cu mare drag. Am urmat reteta pas cu pas, nu am adaugat nimic in plus, pentru ca mi-am dorit sa savuram exact acelasi gust ca si pe insula si asa a si fost: reteta Aglaiei ne-a adus in casa mireasma si gustul Greciei.
Te invit si pe tine sa te delectezi cu o bucatica de Grecia! 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- cotlete de oaie ( miel ) = 1,5 kg
- oregano grecesc = 2 linguri
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- zeama de la 1 lamaie ½
- ulei de masline = 4 linguri
- cartofi = 500g
- rozmarin = ½ lingurita
- pitta = 2 buc
Pentru tzatziki:
- iaurt grecesc = 150g
- castravete proaspat = 90g
- marar proaspat = ½ legatura
- ulei de masline = 1 lingura
- sare neiodata
- zeama de la ½ lamaie ( mica )
Cum am procedat:
Am asezat cotletele in tava tapetata cu hartie de copt ( am folosit 2 coli ), am condimentat cu sare si piper, am presarat oregano din belsug , zeama de lamaie, uleiul de masline si am amestecat totul foarte bine cu mainile, astfel incat fiecare parte sa fie acoperita de mirodenii.
Am pus jumatatile de lamaie alaturi de cotlete si am bagat in cuptorul preincalzit la 180g C pentru aproximativ 40 de minute, acoperit cu capac.
Intre timp am curatat cartofii, i-am spalat, i-am sters foarte bine de excesul de apa, i-am taiat in sferturi, i-am uns cu 1 lingura de ulei de masline si i-am condimentat cu sare, piper si rozmarin.
Dupa 40 de minute, am pus cartofii in tava , alaturi de cotlete, am acoperit si am bagat din nou la cuptor pentru inca 20 de minute.
La final, am luat capacul si am lasat totul sa se rumeneasca pentru cca 10 minute.
Cartofii au iesit o nebunie! Toate aromele s-au contopit si s-au imbinat perfect creand un gust incredibil iar carnea – frageda, mustoasa, cu aroma puternica de oregano, exact cum ne doream !
Auzisem pe cineva spunand odata: ” Daca vrei sa gasesti un grec, urmareste mirosul de oregano” 😛 Foarte adevarat, pentru ca in bucataria greceasca, oregano este prezent aproape in orice fel de mancare si cu generozitate 🙂 .
Tzatziki:
Am amestecat iaurtul cu castravetele ras, foarte fin si stors foarte bine de zeama, mararul tocat, zeama de lamaie, uleiul de masline si putina sare.
La final am stropit cu putin ulei de masline, ca sa respectam stilul Greeky 😛 .
Am servit cotletele noastre fierbinti, alaturi de cartofi rumeni, inmuiati in sos racoritor de iaurt, pitte calde, si ceva vin alb, dupa pofta.
Aahh, bun a mai fost! 🙂
Succes la bucatarit si pofta greceasca!
Lasă un răspuns