Sa gatesti o cina calda, sanatoasa si intr-un timp scurt este o provocare, pentru mine cel putin!
La noi in familie nu se mananca mai tarziu de ora 17:00 in timpul saptamanii, in weekend se mai intampla sa facem exceptii de la regula 😛 . In conditiile in care ne putem bucura de viata de familie decat cateva ore in timpul zilelor lucratoare, am decis sa facem o derogare de la regulament si sa stabilim o seara din timpul saptamanii in care sa servim cina impreuna, dar nu mai tarziu de ora 19:00 🙂 . Astfel imi raman in jur de 30 de minute in care sa prepar o cina usoara si sanatoasa.
Pentru cina din aceasta saptamana am ales sa gatesc niste clatite de post cu ciuperci, rosii si ghimbir proaspat, imbracate in putin sos alb si garnisite cu frunze de patrunjel . Intrucat am vrut sa fac un preparat fara gluten, am folosit o combinatie de faina de orez si soia, reusind sa adaug un plus de sanatate in farfuria noastra de miercuri seara 🙂 .
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- faina de orez = 120g
- faina de soia = 20g
- lapte de cocos = 40ml
- lapte de orez = 160ml
- sare neiodata
- bicarbonat de sodiu alimentar = ¼ lingurita
- ciuperci champignon = 200g
- rosii cherry = 200g
- ghimbir proaspat = 6g ( tocat dupa preferinta )
- lapte de cocos = 3linguri
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- patrunjel verde = ½ de legatura
- 2 linguri ulei de masline
Cum am procedat:
Intr-un castron incapator am facut aluatul pentru clatite: am amestecat cele 2 tipuri de faina, laptele de cocos (40ml), laptele de orez, am condimentat cu sare si piper dupa gust si am adaugat bicarbonatul stins in putina zeama de lamaie. Am lasat de o parte pentru cca 3 minute.
Am incins bine tigaia, am uns-o cu un strop de ulei de masline si am pus un polonic de compozitie in centru. Nu am incercat sa intind aluatul, l-am lasat sa se desfasoare singur, cat a dorit 🙂 . Am acoperit cu un capac si am lasat clatita sa se gateasca la foc moderat timp de 5 minute, fara sa o intorc. Din cauza faptului ca am folosit faina fara gluten, aluatul nu este elastic si este predispus sa se rupa foarte usor – din acest motiv am ales sa le gatesc acoperite cu capac; in felul acesta se patrund foarte bine si se gatesc ambele parti, fara a fi nevoie sa le intorc. Partea de deasupra va avea o culoare deschisa, usor maronie; pentru a fi sigura ca sunt gata, atinge usor suprafata superioara cu o paleta sau chiar cu degetul, daca aluatul este inchegat si nu se lipeste de deget, le poti lua de pe foc .
Din compozitia de mai sus mi-au rezultat 4 bucati, suficiente pentru 2 adulti 🙂 .
In timp ce s-au gatit clatitele, m-am ocupat de garnitura: am pus ciupercile intregi si rosiile taiate in jumatati intr-o tigaie, impreuna cu 1 lingura de ulei de masline, am asezonat cu sare si piper si le-am gatit pentru aproximativ 7-8 minute. Am adaugat apoi laptele de cocos ( 3 linguri ) si ghimbirul tocat si am lasat sa fiarba incet 4-5 minute. La final am presarat cateva frunze de patrunjel proaspat.
Asamblare farfurie:
Am pus pe fiecare farfurie cate 2 clatite suprapuse, am asezat deasupra ciuperci si rosii cherry si am imbracat cu sos din belsug si patrunjel verde.
Atat de usor, atat de gustos si atat de sanatos! 🙂
Succes si pofta de sanatate!
mARINA
buna, AM DOAR FAINA DE OREZ, E MUSAI SI ALT TIP?
iulia
Buna, Marina! Nu am incercat fara, dar cred ca iti vor iesi si asa, dar ar fi bine ca data viitoare sa mai folosesti si un alt tip pentru a obtine o textura mai concentrata