• Meniu de navigare principal
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Delicii si Zambete

Ingrediente simple. Retete delicioase

  • Acasa
  • Dulciuri
  • Bucate fel de fel
    • fan branza
    • Vegetariene
      • Dulci
      • Sarate
    • Cu carne
    • Fara carne
    • Peste, fructe de mare
    • Pizza, paste, aluaturi
    • Supe, ciorbe
    • Bunatati pt. micul dejun
  • Tin la silueta
    • Fara gluten
    • Cine usoare din timpul saptamanii
    • deserturi care nu ingrasa :)
  • Cum se face
  • Masa la pachet
  • Cocktails&drinks
    • cu alcool
    • fara alcool

Cartofi gratinati. Din intamplare

29 noiembrie 2018 by iulia 2 comentarii

Cartofi gratinati. Din intamplare

De ce ” din intamplare” ? Pentru ca atunci cand mi-am pus sortul, nu eram decisa cum vreau sa ii pregatesc. Da, urma sa fac cartofi la cuptor, sunt preferatii nostri, dar parca nu i-as fi lasat asa…”golasi”. Aveam in frigider o gramada de bunatati si era pacat sa nu le „pun la treaba” : cascaval din ala bun, niste smantana, ceva parmezan, ierburi proaspete si bineinteles unt, care nu lipseste niciodata, e musai! 🙂

Si uite asa m-am trezit cu niste cartofi imbaiati in mult unt topit, aromatizat cu usturoi, presarati cu salvie si rozmarin, copti cam jumatate de ceas la foc domol si mai apoi „alintati” cu putina smantana, parmezan si cascaval din belsug. Dupa ce i-am „ametit” cu branzeturile, i-am mai varat in cuptor pentru inca jumatate de ceas, ca sa se aureasca frumos si cascavalul sa se topeasca.

O nebunie de reteta!! Din intamplare, repet 😀

Cu drag si cu un zambet,

Iulia

Ce am folosit:

  • cartofi = 9 buc ( de marime medie )
  • Cascaval Sofia Delaco = 250g
  • parmezan = 30g ( ras )
  • smantana pentru gatit = 60ml
  • ulei de masline = 3 linguri
  • unt = 40g
  • usturoi = 5 catei ( pisati ) + 1 catel intreg
  • rozmarin proaspat = 1 lingura ( tocat, doar frunzele )
  • salvie proaspata = 1/2 lingura ( tocata, doar frunzele )
  • patrunjel proaspat = 1/4 de legatura ( tocat )
  • sare neiodata
  • piper proaspat macinat
  • nucsoara proaspat rasa

Cum am procedat:

Inainte de a ma apuca de cartofi, am facut repede un unt aromatizat: am topit untul pe bain marie, dupa care am adaugat un catel de usturoi zdrobit de marime medie, am acoperit foarte bine vasul cu folie de plastic si am lasat de o parte pentru 15 minute.

Intre timp am taiat cartofii in felii de o grosime potrivita, aproximativ 8mm-1cm si i-am asezat intr-o tava unsa foarte bine cu unt, unul langa altul, incercand sa pastrez forma cartofilor. I-am uns bine cu ulei de masline, am pus deasupra usturoiul pisat, am condimentat cu sare, piper proaspat macinat si nucsoara iar la final am presarat rozmarin si salvie tocate.

Am bagat tava in cuptorul preincalzit la 200g C pentru 30 de minute, pana cand au inceput sa se aureasca putin si feliile sa se distanteze usor. Am uns foarte bine cu unt topit ( am oprit 1/3 pentru mai tarziu), am pus cate 1 lingura de smantana peste fiecare cartof, am presarat parmezanul ras, apoi cascaval si am bagat din nou in cuptor pentru inca 30 de minute sau pana cand cartofii se rumenesc dupa placul vostru si cascavalul se topeste apetisant. Imediat ce i-am scos din cuptor, i-am uns cu untul oprit si am presarat patrunjel proaspat.

Sunt minunati singuri, alaturi de o salata mare sau garnitura pentru o friptura mai slaba din carne de pui sau curcan.

Pupici!

5.0 from 1 reviews
Cartofi gratinati. Din intamplare
 
Print
Prep time
15 mins
Cook time
60 mins
Total time
1 hour 15 mins
 
Cartofi "imbaiati" in unt topit, aromatizat cu usturoi, condimentati dupa plac, presarati cu ierburi proaspete, parmezan si mult cascaval ras si mai apoi varati in cuptor si rumeniti dupa pofta 🙂
Author: Delicii si zambete
Recipe type: cina
Cuisine: frantuzeasca
Serves: 4
Ingredients
  • cartofi = 9 buc ( de marime medie )
  • Cascaval Sofia Delaco = 250g
  • parmezan = 30g ( ras )
  • smantana pentru gatit = 60ml
  • ulei de masline = 3 linguri
  • unt = 40g
  • usturoi = 5 catei ( pisati ) + 1 catel intreg
  • rozmarin proaspat = 1 lingura ( tocat, doar frunzele )
  • salvie proaspata = ½ lingura ( tocata, doar frunzele )
  • patrunjel proaspat = ¼ de legatura ( tocat )
  • sare neiodata
  • piper proaspat macinat
  • nucsoara proaspat rasa
Instructions
  1. Inainte de a ma apuca de cartofi, am facut repede un unt aromatizat: am topit untul pe bain marie, dupa care am adaugat un catel de usturoi zdrobit de marime medie, am acoperit foarte bine vasul cu folie de plastic si am lasat de o parte pentru 15 minute.
  2. Intre timp am taiat cartofii in felii de o grosime potrivita, aproximativ 8mm-1cm si i-am asezat intr-o tava unsa foarte bine cu unt, unul langa altul, incercand sa pastrez forma cartofilor. I-am uns bine cu ulei de masline, am pus deasupra usturoiul pisat, am condimentat cu sare, piper proaspat macinat si nucsoara iar la final am presarat rozmarin si salvie tocate.
  3. Am bagat tava in cuptorul preincalzit la 200g C pentru 30 de minute, pana cand au inceput sa se aureasca putin si feliile sa se distanteze usor.
  4. Am uns foarte bine cu unt topit ( am oprit ⅓ pentru mai tarziu), am pus cate 1 lingura de smantana peste fiecare cartof, am presarat parmezanul ras, apoi cascaval si am bagat din nou in cuptor pentru inca 30 de minute sau pana cand cartofii se rumenesc dupa placul vostru si cascavalul se topeste apetisant. Imediat ce i-am scos din cuptor, i-am uns cu untul oprit si am presarat patrunjel proaspat.
Notes
Sunt minunati singuri, alaturi de o salata mare sau garnitura pentru o friptura mai slaba din carne de pui sau curcan.
3.5.3251

 

Print Friendly, PDF & Email

Categorii:Bucate fel de fel, fan branza, Fara carne Tag-uri:cartofi au gratin, cartofi gratinati, cina fara carne, reteta frantuzeasca

Previous Post: « Placinta cu branza sarata. Pentru el
Next Post: Cina in familie cu fondue »

Reader Interactions

Comentarii

  1. Ioana

    15 octombrie 2019 la ora 15:52

    Cartofii gratinati sunt preferatii fiului meu. AM incercat fel si fel de retete. O voi incerca si pe aceasta pentru ca imi place foarte mult cum arata.Felcitari pentru relizari

    Răspunde
    • iulia

      15 octombrie 2019 la ora 17:30

      Multumesc frumos! 😘

      Răspunde

Din aceeasi categorie:

 

Cartofi copti cu parmezan si usturoi

 

Salata calda de cartofi noi cu ton si sos cremos

 

Risotto cu ciuperci

 

Minipateuri cu branza Brie si dulceata de ardei iute

 

Salata de toamna cu dovleac copt

 

Salata mediteraneana cu paste si legume

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Captcha test *

Rate this recipe:  

Primary Sidebar

  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram

Despre mine

Salut! Eu sunt Iulia - iubitoare de animale, familista, pasionata de fotografie si de mancare buna, mare amatoare de calatorii. 😊 Te invit alaturi mine, intr-o aventura culinara delicioasa, cu preparate elegante si savuroase, de care sa ne bucuram impreuna cu familia si prietenii 😊 Citeste mai mult…

Ma gasesti si pe Facebook

Facebook Pagelike Widget

Cauta un deliciu

Adaugate recent

 

Tort de Craciun cu mirodenii, turta dulce si caramel

 

Cina in familie cu fondue

 

Cartofi gratinati. Din intamplare

 

Placinta cu branza sarata. Pentru el

Preferatele voastre

 
 
 
 
 
 

Footer

contact:

iulia.enache@deliciisizambete.ro

2016-2018 Deliciisizambete. Toate drepturile rezervate.