Cartofi gratinati. Din intamplare
De ce ” din intamplare” ? Pentru ca atunci cand mi-am pus sortul, nu eram decisa cum vreau sa ii pregatesc. Da, urma sa fac cartofi la cuptor, sunt preferatii nostri, dar parca nu i-as fi lasat asa…”golasi”. Aveam in frigider o gramada de bunatati si era pacat sa nu le „pun la treaba” : cascaval din ala bun, niste smantana, ceva parmezan, ierburi proaspete si bineinteles unt, care nu lipseste niciodata, e musai! 🙂
Si uite asa m-am trezit cu niste cartofi imbaiati in mult unt topit, aromatizat cu usturoi, presarati cu salvie si rozmarin, copti cam jumatate de ceas la foc domol si mai apoi „alintati” cu putina smantana, parmezan si cascaval din belsug. Dupa ce i-am „ametit” cu branzeturile, i-am mai varat in cuptor pentru inca jumatate de ceas, ca sa se aureasca frumos si cascavalul sa se topeasca.
O nebunie de reteta!! Din intamplare, repet 😀
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit:
- cartofi = 9 buc ( de marime medie )
- Cascaval Sofia Delaco = 250g
- parmezan = 30g ( ras )
- smantana pentru gatit = 60ml
- ulei de masline = 3 linguri
- unt = 40g
- usturoi = 5 catei ( pisati ) + 1 catel intreg
- rozmarin proaspat = 1 lingura ( tocat, doar frunzele )
- salvie proaspata = 1/2 lingura ( tocata, doar frunzele )
- patrunjel proaspat = 1/4 de legatura ( tocat )
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- nucsoara proaspat rasa
Cum am procedat:
Inainte de a ma apuca de cartofi, am facut repede un unt aromatizat: am topit untul pe bain marie, dupa care am adaugat un catel de usturoi zdrobit de marime medie, am acoperit foarte bine vasul cu folie de plastic si am lasat de o parte pentru 15 minute.
Intre timp am taiat cartofii in felii de o grosime potrivita, aproximativ 8mm-1cm si i-am asezat intr-o tava unsa foarte bine cu unt, unul langa altul, incercand sa pastrez forma cartofilor. I-am uns bine cu ulei de masline, am pus deasupra usturoiul pisat, am condimentat cu sare, piper proaspat macinat si nucsoara iar la final am presarat rozmarin si salvie tocate.
Am bagat tava in cuptorul preincalzit la 200g C pentru 30 de minute, pana cand au inceput sa se aureasca putin si feliile sa se distanteze usor. Am uns foarte bine cu unt topit ( am oprit 1/3 pentru mai tarziu), am pus cate 1 lingura de smantana peste fiecare cartof, am presarat parmezanul ras, apoi cascaval si am bagat din nou in cuptor pentru inca 30 de minute sau pana cand cartofii se rumenesc dupa placul vostru si cascavalul se topeste apetisant. Imediat ce i-am scos din cuptor, i-am uns cu untul oprit si am presarat patrunjel proaspat.
Sunt minunati singuri, alaturi de o salata mare sau garnitura pentru o friptura mai slaba din carne de pui sau curcan.
Pupici!
- cartofi = 9 buc ( de marime medie )
- Cascaval Sofia Delaco = 250g
- parmezan = 30g ( ras )
- smantana pentru gatit = 60ml
- ulei de masline = 3 linguri
- unt = 40g
- usturoi = 5 catei ( pisati ) + 1 catel intreg
- rozmarin proaspat = 1 lingura ( tocat, doar frunzele )
- salvie proaspata = ½ lingura ( tocata, doar frunzele )
- patrunjel proaspat = ¼ de legatura ( tocat )
- sare neiodata
- piper proaspat macinat
- nucsoara proaspat rasa
- Inainte de a ma apuca de cartofi, am facut repede un unt aromatizat: am topit untul pe bain marie, dupa care am adaugat un catel de usturoi zdrobit de marime medie, am acoperit foarte bine vasul cu folie de plastic si am lasat de o parte pentru 15 minute.
- Intre timp am taiat cartofii in felii de o grosime potrivita, aproximativ 8mm-1cm si i-am asezat intr-o tava unsa foarte bine cu unt, unul langa altul, incercand sa pastrez forma cartofilor. I-am uns bine cu ulei de masline, am pus deasupra usturoiul pisat, am condimentat cu sare, piper proaspat macinat si nucsoara iar la final am presarat rozmarin si salvie tocate.
- Am bagat tava in cuptorul preincalzit la 200g C pentru 30 de minute, pana cand au inceput sa se aureasca putin si feliile sa se distanteze usor.
- Am uns foarte bine cu unt topit ( am oprit ⅓ pentru mai tarziu), am pus cate 1 lingura de smantana peste fiecare cartof, am presarat parmezanul ras, apoi cascaval si am bagat din nou in cuptor pentru inca 30 de minute sau pana cand cartofii se rumenesc dupa placul vostru si cascavalul se topeste apetisant. Imediat ce i-am scos din cuptor, i-am uns cu untul oprit si am presarat patrunjel proaspat.
Â
Ioana
Cartofii gratinati sunt preferatii fiului meu. AM incercat fel si fel de retete. O voi incerca si pe aceasta pentru ca imi place foarte mult cum arata.Felcitari pentru relizari
iulia
Multumesc frumos! 😘