De multe ori mi se intampla sa adorm facandu-mi planul pentru ziua urmatoare, ce preparate sa pregatesc, cum sa le aranjez, ce decor sa folosesc, ce recuzita pentru fotografii, da, de multe ori 🙂 Spre exemplu, acum cateva seri am adormit cu gandul la cirese, ciocolata si cafea.
Bineinteles ca a doua zi, dis de dimineata, le-am combinat pe toate trei intr-un desert delicios si super ciocolatos, pentru ca asa este traditia in familia noastra, cu cat mai multa ciocolata, cu atat mai bine! 😛 Si ce desert puteam sa fac care sa imi permita sa exploatez ciocolata la maxim? Am ales brownie, normal 🙂 Se pregateste foarte usor si este unul dintre cele mai ciocolatoase dulciuri de casa.
De data aceasta am ales sa fac o varianta vegana/de post, cu zahar melasa pentru un gust puternic de caramel si cafea espresso fierbinte pentru o textura umeda si densa. Ce sa-ti mai spun, a iesit super buna iar cand ciocolata s-a intalnit cu ciresele si cafeaua, am cam pierdut controlul linguritei 😀
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit ( pentru 12Â buc ):
- cirese = 300g ( fara samburi )
- ciocolata neagra = 120g ( tocata marunt )
- cafea espresso = 200ml ( foarte fierbinte )
- faina = 180g
- bicarbonat de sodiu = 1/4 lingurita
- praf de copt bio = 1/2 lingurita
- cacao = 6 linguri
- sare neiodata = 1/4 lingurita
- zahar melasa = 200g
- seminte de in pulbere = 2 linguri ( sau zdrobite )
- ulei vegetal = 80ml ( floarea soarelui, cocos, dupa preferinta )
- amidon de porumb = 1 lingura
- vanilie ( dupa preferinta )
- Extra:
- tava de copt patrata de 21 x 21cm
Cum am procedat:
Am inceput cu prepararea semintelor de in, pe care le-am folosit aici ca inlocuitor pentru ou, agent de legatura. Le-am pus intr-un bol mic impreuna cu 4 linguri de apa plata, am amestecat si am lasat 15 minute.
Am amestecat faina cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu, le-am cernut si am lasat de-o parte.
Intre timp, am tocat ciocolata in bucati foarte mici, am pus-o intr-un vas incapator impreuna cu pudra de cacao si sarea, peste care am turnat cafeaua foarte fierbinte si am amestecat pana cand s-a topit ciocolata si s-a format o crema densa. Am incorporat apoi zaharul melasa, semintele de in si uleiul. Am folosit un mixer de mana pentru a omogeniza foarte bine toate ingredientele. La final, am adaugat treptat mixul de faina, praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Am amestecat cu o lingura, incet, doar cat sa se incorporeze faina.
Am uns cu putin ulei tava de copt, am tapetat fundul cu o bucata de hartie de copt si am asezat ciresele desamburite si amestecate cu 1 lingura de amidon. Am folosit amidon pentru ca sa absoarba excesul de lichid pe care ciresele il lasa in timpul coptului. Peste cirese am turnat compozitia, am nivelat-o putin cu o paleta, astfel incat sa fie distribuita uniform si am bagat in cuptorul preincalzit la 180g C pentru 30 de minute. Nu va dura mai mult de 30-35 de minute, in functie de cuptor. Daca o lasi prea mult, se va usca, nu va mai fi umeda si densa.
Dupa ce a fost gata, am scos tava din cuptor si am lasat sa se raceasca complet. Este foarte important sa o lasi sa se raceasca. Daca vei incerca sa o scoti din tava cat este inca calda, se va rupe. Odata racita, am trecut cu un cutit bine ascutit pe marginile formei de copt, astfel incat sa desprind bucatile care s-au lipit in timpul coptului si am rasturnat prajitura pe un tocator, pe care am asezat o bucata de hartie de copt.
Am sectionat-o in 12 bucati si am servit alaturi de un pahar de lapte de migdale rece. Optiunea noastra 🙂
Pupici!
- cirese = 300g ( fara samburi )
- ciocolata neagra = 120g ( tocata marunt )
- cafea espresso = 200ml ( foarte fierbinte )
- faina = 180g
- bicarbonat de sodiu = ¼ lingurita
- praf de copt bio = ½ lingurita
- cacao = 6 linguri
- sare neiodata = ¼ lingurita
- zahar melasa = 200g
- seminte de in pulbere = 2 linguri ( sau zdrobite )
- ulei vegetal = 80ml ( floarea soarelui, cocos, dupa preferinta )
- amidon de porumb = 1 lingura
- vanilie ( dupa preferinta )
- Extra:
- tava de copt patrata de 21 x 21cm
- Am inceput cu prepararea semintelor de in, pe care le-am folosit aici ca inlocuitor pentru ou, agent de legatura. Le-am pus intr-un bol mic impreuna cu 4 linguri de apa plata, am amestecat si am lasat 15 minute.
- Am amestecat faina cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu, le-am cernut si am lasat de-o parte.
- Intre timp, am tocat ciocolata in bucati foarte mici, am pus-o intr-un vas incapator impreuna cu pudra de cacao si sarea, peste care am turnat cafeaua foarte fierbinte si am amestecat pana cand s-a topit ciocolata si s-a format o crema densa.
- Am incorporat apoi zaharul melasa, semintele de in si uleiul. Am folosit un mixer de mana pentru a omogeniza foarte bine toate ingredientele.
- La final, am adaugat treptat mixul de faina, praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Am amestecat cu o lingura, incet, doar cat sa se incorporeze faina.
- Am uns cu putin ulei tava de copt, am tapetat fundul cu o bucata de hartie de copt si am asezat ciresele desamburite si amestecate cu 1 lingura de amidon. Am folosit amidon pentru ca sa absoarba excesul de lichid pe care ciresele il lasa in timpul coptului.
- Peste cirese am turnat compozitia, am nivelat-o putin cu o paleta, astfel incat sa fie distribuita uniform si am bagat in cuptorul preincalzit la 180g C pentru 30 de minute. Nu va dura mai mult de 30-35 de minute, in functie de cuptor. Daca o lasi prea mult, se va usca, nu va mai fi umeda si densa.
- Dupa ce a fost gata, am scos tava din cuptor si am lasat sa se raceasca complet. Este foarte important sa o lasi sa se raceasca. Daca vei incerca sa o scoti din tava cat este inca calda, se va rupe. Odata racita, am trecut cu un cutit bine ascutit pe marginile formei de copt, astfel incat sa desprind bucatile care s-au lipit in timpul coptului si am rasturnat prajitura pe un tocator, pe care am asezat o bucata de hartie de copt.
- Am sectionat-o in 12 bucati si am servit alaturi de un pahar de lapte de migdale rece. Optiunea noastra 🙂
Â
Multumesc pentru reteta. Daca nu am seminte de in, pot folosi aceleasi cantitati de seminte chia? Multumesc.
iulia
Buna, Mariana! Eu nu am testat in varianta asta, dar poti incerca 🙂