De multe ori mi se intampla sa adorm facandu-mi planul pentru ziua urmatoare, ce preparate sa pregatesc, cum sa le aranjez, ce decor sa folosesc, ce recuzita pentru fotografii, da, de multe ori 🙂 Spre exemplu, acum cateva seri am adormit cu gandul la cirese, ciocolata si cafea.
Bineinteles ca a doua zi, dis de dimineata, le-am combinat pe toate trei intr-un desert delicios si super ciocolatos, pentru ca asa este traditia in familia noastra, cu cat mai multa ciocolata, cu atat mai bine! 😛 Si ce desert puteam sa fac care sa imi permita sa exploatez ciocolata la maxim? Am ales brownie, normal 🙂 Se pregateste foarte usor si este unul dintre cele mai ciocolatoase dulciuri de casa.
De data aceasta am ales sa fac o varianta vegana/de post, cu zahar melasa pentru un gust puternic de caramel si cafea espresso fierbinte pentru o textura umeda si densa. Ce sa-ti mai spun, a iesit super buna iar cand ciocolata s-a intalnit cu ciresele si cafeaua, am cam pierdut controlul linguritei 😀
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit ( pentru 12Â buc ):
- cirese = 300g ( fara samburi )
- ciocolata neagra = 120g ( tocata marunt )
- cafea espresso = 200ml ( foarte fierbinte )
- faina = 180g
- bicarbonat de sodiu = 1/4 lingurita
- praf de copt bio = 1/2 lingurita
- cacao = 6 linguri
- sare neiodata = 1/4 lingurita
- zahar melasa = 200g
- seminte de in pulbere = 2 linguri ( sau zdrobite )
- ulei vegetal = 80ml ( floarea soarelui, cocos, dupa preferinta )
- amidon de porumb = 1 lingura
- vanilie ( dupa preferinta )
- Extra:
- tava de copt patrata de 21 x 21cm
Cum am procedat:
Am inceput cu prepararea semintelor de in, pe care le-am folosit aici ca inlocuitor pentru ou, agent de legatura. Le-am pus intr-un bol mic impreuna cu 4 linguri de apa plata, am amestecat si am lasat 15 minute.
Am amestecat faina cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu, le-am cernut si am lasat de-o parte.
Intre timp, am tocat ciocolata in bucati foarte mici, am pus-o intr-un vas incapator impreuna cu pudra de cacao si sarea, peste care am turnat cafeaua foarte fierbinte si am amestecat pana cand s-a topit ciocolata si s-a format o crema densa. Am incorporat apoi zaharul melasa, semintele de in si uleiul. Am folosit un mixer de mana pentru a omogeniza foarte bine toate ingredientele. La final, am adaugat treptat mixul de faina, praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Am amestecat cu o lingura, incet, doar cat sa se incorporeze faina.
Am uns cu putin ulei tava de copt, am tapetat fundul cu o bucata de hartie de copt si am asezat ciresele desamburite si amestecate cu 1 lingura de amidon. Am folosit amidon pentru ca sa absoarba excesul de lichid pe care ciresele il lasa in timpul coptului. Peste cirese am turnat compozitia, am nivelat-o putin cu o paleta, astfel incat sa fie distribuita uniform si am bagat in cuptorul preincalzit la 180g C pentru 30 de minute. Nu va dura mai mult de 30-35 de minute, in functie de cuptor. Daca o lasi prea mult, se va usca, nu va mai fi umeda si densa.
Dupa ce a fost gata, am scos tava din cuptor si am lasat sa se raceasca complet. Este foarte important sa o lasi sa se raceasca. Daca vei incerca sa o scoti din tava cat este inca calda, se va rupe. Odata racita, am trecut cu un cutit bine ascutit pe marginile formei de copt, astfel incat sa desprind bucatile care s-au lipit in timpul coptului si am rasturnat prajitura pe un tocator, pe care am asezat o bucata de hartie de copt.
Am sectionat-o in 12 bucati si am servit alaturi de un pahar de lapte de migdale rece. Optiunea noastra 🙂
Pupici!
- cirese = 300g ( fara samburi )
- ciocolata neagra = 120g ( tocata marunt )
- cafea espresso = 200ml ( foarte fierbinte )
- faina = 180g
- bicarbonat de sodiu = ¼ lingurita
- praf de copt bio = ½ lingurita
- cacao = 6 linguri
- sare neiodata = ¼ lingurita
- zahar melasa = 200g
- seminte de in pulbere = 2 linguri ( sau zdrobite )
- ulei vegetal = 80ml ( floarea soarelui, cocos, dupa preferinta )
- amidon de porumb = 1 lingura
- vanilie ( dupa preferinta )
- Extra:
- tava de copt patrata de 21 x 21cm
- Am inceput cu prepararea semintelor de in, pe care le-am folosit aici ca inlocuitor pentru ou, agent de legatura. Le-am pus intr-un bol mic impreuna cu 4 linguri de apa plata, am amestecat si am lasat 15 minute.
- Am amestecat faina cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu, le-am cernut si am lasat de-o parte.
- Intre timp, am tocat ciocolata in bucati foarte mici, am pus-o intr-un vas incapator impreuna cu pudra de cacao si sarea, peste care am turnat cafeaua foarte fierbinte si am amestecat pana cand s-a topit ciocolata si s-a format o crema densa.
- Am incorporat apoi zaharul melasa, semintele de in si uleiul. Am folosit un mixer de mana pentru a omogeniza foarte bine toate ingredientele.
- La final, am adaugat treptat mixul de faina, praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Am amestecat cu o lingura, incet, doar cat sa se incorporeze faina.
- Am uns cu putin ulei tava de copt, am tapetat fundul cu o bucata de hartie de copt si am asezat ciresele desamburite si amestecate cu 1 lingura de amidon. Am folosit amidon pentru ca sa absoarba excesul de lichid pe care ciresele il lasa in timpul coptului.
- Peste cirese am turnat compozitia, am nivelat-o putin cu o paleta, astfel incat sa fie distribuita uniform si am bagat in cuptorul preincalzit la 180g C pentru 30 de minute. Nu va dura mai mult de 30-35 de minute, in functie de cuptor. Daca o lasi prea mult, se va usca, nu va mai fi umeda si densa.
- Dupa ce a fost gata, am scos tava din cuptor si am lasat sa se raceasca complet. Este foarte important sa o lasi sa se raceasca. Daca vei incerca sa o scoti din tava cat este inca calda, se va rupe. Odata racita, am trecut cu un cutit bine ascutit pe marginile formei de copt, astfel incat sa desprind bucatile care s-au lipit in timpul coptului si am rasturnat prajitura pe un tocator, pe care am asezat o bucata de hartie de copt.
- Am sectionat-o in 12 bucati si am servit alaturi de un pahar de lapte de migdale rece. Optiunea noastra 🙂
Â
Mariana
Multumesc pentru reteta. Daca nu am seminte de in, pot folosi aceleasi cantitati de seminte chia? Multumesc.
iulia
Buna, Mariana! Eu nu am testat in varianta asta, dar poti incerca 🙂