Boluri din paine pentru servit supa!! Ce idee grozava!!
Am fost cucerita pe loc si drept consecinta, in acest sfarsit de saptamana, m-am pus pe treaba si am plamadit o portie de boluri rumene si apetisante, in care am servit o supa super cremoasaa si aromataaa de usturoi copt, o minunatie 🙂 .
Ce sa-ti spun? Parca mancarea are alt gust servita intr-un bol din paine, facut chiar de tine in casa: gustul este mai intens, aroma mai patrunzatoare, culorile mai vii iar simturile tale sunt surprinse cu fiecare lingura.
Transforma si tu o portie de mancare intr-o fila de poveste! 🙂
Cu drag si cu un zambet,
Iulia
Ce am folosit ( pentru 6 buc ):
- faina = 900g
- drojdie uscata = 14g
- apa calduta = 600ml
- ulei de masline = 2 linguri
- sare neiodata fina = 2 ½ lingurite
- zahar = 1 lingura
- 1 galbenus de ou +2 albusuri = pentru uns
Cum am procedat:
Intr-un vas incapator am pus in aceasta ordine urmatoarele: apa calduta, drojdia, zaharul, uleiul si jumatate din cantitatea de faina si am amestecat. Ai grija ca temperatura apei sa nu fie ridicata, foloseste apa calduta, sa poti mentine degetul in ea fara sa te arda, apa fierbinte distruge calitatile drojdiei si nu vei mai obtine efectul asteptat.
Am adaugat apoi restul de faina, treptat, sarea si am framantat cu sarguinta vreo 10 minute, pana cand am obtinut un aluat nelipicios si elastic. L-am asezat intr-un vas uns cu o picatura de ulei, am acoperit cu un prosop umed si l-am lasat la crescut intr-un loc caldut, ferit de curentii de aer rece, pentru cca 2 ore.
Dupa 2 ore aluatul a crescut frumos, mai sa iasa din castron 😛 . Am apasat usor cu mana, ca sa elimin aerul acumulat in exces si apoi l-am asezat pe blatul de lucru. L-am portionat prima data in jumatate, pe lungime, apoi fiecare bucata in 3, obtinand 6 bucati frumusele de aluat gata sa fie tranformate in painici rumene si aromate .
Am luat o bucata si am modelat-o intr-o bila, aducand marginile in jos, spre fundul bucatii de aluat, dupa care am strans foarte bine capetele obtinute, ca intr-un sigiliu, astfel incat sa obtin o bila foarte ferma si neteda. Am rotit-o usor pe blatul de lucru pentru ca sa uniformizez forma, dupa care am urmat aceeasi metoda si pentru suratele sale 🙂 . Le-am asezat intr-o tava tapetata cu hartie de copt, le-am facut cate o crestatura mica, in forma de cruce, le-am acoperit cu prosopul umed si le-am lasat sa dospeasca putin pentru vreo 30 de minute.
Vei vedea ce frumos vor creste! Minunat! 🙂 Ok, este timpul sa le varam in cuptor dar nu inainte de a le unge cu ou, nu pentru protectie dar sa fie mai aratoase 😛 .
Le-am copt in cuptorul preincalzit la 210g C pentru 1h, pana cand au devenit rumene si aurii si au trecut testul scobitorii 🙂 . Era sa uit: am asezat o tava cu apa fierbinte pe ultima treapta a cuptorului( treapta superioara) si am lasat-o acolo pe tot procesul de coacere. Aburul care se va forma, va ajuta ca painea sa se coaca uniform si in interior si coaja sa fie subtire si crocanta. Foarte important! 🙂
Asta a fost tot! Pentru ca bolurile tale din paine sa nu se simta neglijate, fa-le cunostinta cu supa asta delicioasa, ale mele s-au inteles de minune 😛 .
Succes si pofta savuroasa! 🙂
Lasă un răspuns